Társoldalunk:
Hírlevél

Hiába Alonso érkezése, a Renault kulcsfigurái Ricciardo távozását siratják

2020.11.22. 09:01

Noha jövőre a kétszeres világbajnok Fernando Alonso érkezik a csapathoz, a Renault két vezető beosztású szakemberének egyaránt nagyon fog hiányozni a távozó Daniel Ricciardo, aki a pályán és azon kívül is sokat tett az istállóért.

Daniel Ricciardo is azok közé a pilóták közé tartozik, akik az idei szezon végén csapatot váltanak. A Renault ausztrál versenyzője már az idény kezdete előtt aláírt a McLarenhez, amivel sikerült is magára haragítania Cyril Abiteboult, az enstone-i istálló csapatfőnökét. A kettejük közti viszony azóta rendeződött, a 31 esztendős pilóta pedig két dobogós helyezést is szerzett, amivel jelenleg hatodik a pontversenyben, a csapat pedig harcban van a konstruktőri harmadik helyért. Nem csoda, hogy a gárda két vezető beosztású szakembere is nagyon sajnálja a távozását.

Az Eifel Nagydíjon megtörtént, amire évek óta vártak, a Renault először lett dobogós, mióta 2016-ban visszatért gyári istállóként az F1-beForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

Ricciardo nem kis meglepetésre a Red Bullt elhagyva a 2019-es szezonra igazolt a Renault-hoz, amellyel első idénye igen felemásra sikeredett. A második év kezdetét aztán már meg sem várta, ehelyett már a júliusra tolt szezonkezdet előtt elkötelezte magát a McLaren mellett. Alan Permane, a Renault sportigazgatója szerint az ausztrál ott van a jelenlegi mezőny négy legjobbja között, ezért természetes, hogy nem örül annak, hogy elmegy.

„Igen, hogy őszinte legyek, nagyon szomorú vagyok a távozása miatt – nyilatkozta az 53 esztendős szakember a Beyond the Grid podcastban. – Nincs sok hozzá hasonló versenyző a jelenlegi rajtrácson. Én is csak az alapján mondom ezt, amit látok, és amit mindenki lát – rendben, Danielből egy kicsit többet látok – de ott van ő, Lewis [Hamilton], Charles [Leclerc] és Max [Verstappen]. Szerintem ez a négy pilóta más szintet képvisel."

Eközben Esteban Ocon, Ricciardo idei csapattársa az ausztrálnál kevesebb mint fele annyi pontot szerezve csak a pontverseny 12. helyén tanyázik. „Nem tiszteletlenségből mondom ezt Esteban iránt, de ott van az fél-egy tized [közte és Ricciardo között], a jelenlegi helyzetünkben ez pedig örökkévalóságnak tűnhet" – mondta Permane, majd hozzátette, hogy látja az igyekezetet és a hajlandóságot Oconnál arra, hogy tanuljon a csapattárstól.

Alan Permane marasztalná Ricciardót, ha lehetneForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Charles Coates

A sportigazgató Ricciardo gyorsasága mellett azt is kiemelte, hogy az ausztrál távozása a személyisége miatt is nagy veszteség a csapatnak. „Nagyon szomorú leszek, amikor elmegy, mert nagyon klassz srác az autóban és azon kívül is. Nem sok olyan pilótával találkozik az ember, aki mindkét szempontból ennyire rendben van. Remek munkát végzett abban, hogy nagyon erős csapatot épített maga köré a mérnökeivel és szerelőivel. Minden héten elmondom neki, hogy még nem késő meggondolnia magát. Komolyan el szoktam mondani, de persze ez csak viccelődés, tudom, hogy nem tehet ilyet. De ki tudja? Ha ez egy normális szezon lett volna és az emberek nem hoztak volna döntéseket azelőtt, hogy egy métert is versenyeztek volna, ki tudja, hogy hol lennénk most?" – utalt arra Permane, hogy Ricciardo már a téli tesztek gyengébb szereplése után döntött a távozásról, és nem várta meg, hogy az idén milyen teljesítményre képes a csapat.

De nem csak a sportigazgatónak, hanem Marcin Budkowskinak, a Renault ügyvezető igazgatójának is hiányozni fog az ausztrál pilóta. A lengyel szakember szintén kiemelte azt is, hogy mekkora Ricciardo hozzájárulása a pályán kívül.Csúcsformában van, kivételesen jól vezet, ami mind a csapat, mind az ő eredményeiben megmutatkozik, így természetesen hiányozni fog nem csak a teljesítménye, hanem a személyisége is. – nyilatkozta Budkowski az f1.com-nak. – Mosolygós, megnyerő ember, akivel öröm együtt dolgozni. Amikor besétál a szobába, a hangulat hirtelen jobb lesz. A mosolya és a szenvedélye mindenkire átragad."

Ricciardo pozitív személyisége a Renault-ra is átragadtForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

A Renault sokat fejlődött nem csak a tavalyiról az idei évre, hanem az idei szezon közben is, ami az Eifel Nagydíjon 2016-os visszatérésük óta első dobogós eredményüket is meghozta. Ricciardónak a jó eredmények ugyanakkor bevallottan keserédesek, hiszen bármi is lesz, jövőre már a McLarennél fog vezetni.

„Az autó egyértelműen jobb a tavalyinál, mivel orvosoltuk a tavalyi kocsi néhány komoly hiányosságát – ecsetelte Budkowski. – Sokat fejlődtünk a szezon során, a fejlesztéseink beváltak, ami előbbre vitt minket az erősorrendben. Ugyanakkor jobban meg is értettük az autót. Nem nevezném áttörésnek, inkább egyre gyorsuló tanulásnak. Egymással párhuzamosan értettük meg egyre jobban és fejlesztettük az autót. És amikor ezek a dolgok összeállnak, akkor egy csapat elkezd jobban teljesíteni."

A franciáknak Ricciardo elvesztése miatt sem kell azonban kétségbe esniük, hiszen jövőre visszatér hozzájuk Fernando Alonso, akinek papíron nem lehet probléma hozni az ausztrállal egy lapon említett versenyzők teljesítményét. Egy halvány kérdőjel ugyanakkor ott lebeg a 39 esztendős spanyol felett, hiszen kihagyott két évet, ami az ő korában már nem biztos, hogy nem fogja éreztetni a hatását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK