Hamilton megkaphatja a lovagi címet

Forma-1, Török Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 12: Lewis Hamilton of Mercedes and Great Britain during previews ahead of the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on November 12, 2020 in Istanbul, Turkey. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamiltonnal kapcsolatban korábban is felmerült, hogy lovaggá üthetik, a pillanat pedig a jelek szerint most jött el erre. A hétszeres világbajnok ennek ellenére nem érzi úgy, hogy feltétlenül meg kellene kapnia a lovagi címet.

A hírek szerint a Török Nagydíjon hétszeres világbajnokká váló Lewis Hamilton jövőre akár már Sir Lewis Hamiltonnak is hívhatja magát, a The Sun értesülései szerint ugyanis II. Erzsébet brit uralkodó a szokásos újévi tisztújításon lovaggá fogja ütni a Mercedes versenyzőjét. A 35 esztendős pilóta korábban elmondta, sok olyan ember van, aki inkább megérdemelné ezt a kitüntetést.

Hamilton alighanem nemsokára lovag lesz Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

A lovagi cím a korábbi években is rendszeresen felmerült Hamiltonnal kapcsolatban, a pletykák szerint azonban leginkább korábbi adócsalási ügye állt ennek az útjába.

A Sunértesülései szerint azonban a brit pilóta hetedik vb-címének megnyerése után már zöld utat kapott a kormány kitüntetési bizottságától, így minden akadály elhárult az elől, hogy a New Years Honours során lovaggá üssék.

Az adócsalási vádakról – amelyek akkor erősödtek fel igazán, amikor 16,5 millió fontos magángépét a Man-szigeten jegyeztette be, hogy azzal 3,3 millió fontnyi adót spóroljon – 2017-ben úgy nyilatkozott, hogy „az emberek nem veszik észre, hogy Nagy-Britanniában adózom, de nem minden jövedelmemet itt keresem. Tizenkilenc országban versenyzem, úgyhogy 20 különböző helyen keresem meg a pénzem és számos országban fizetek adót, ahogyan itt is, méghozzá nem is keveset. Hozzájárulok az ország bevételéhez, ezen felül pedig segítek egy több mint 1000 embert foglalkoztató csapatnak."

Nem foglalkoztatta, hogy mikor ütik már lovaggá Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

Azt ugyanakkor ki lehet jelenteni, hogy Hamilton eddig sem hajszolta nyilvánosan a lovagi cím megszerzését, a Török Nagydíj után pedig azt mondta, hogy nem gondol úgy magára, mint akit lovaggá kellene ütni. „Minden évben szóba kerül ez, mivel természetesen mindig kérdeznek erről, de ezúttal sem tudok mást mondani, mint korábban. Emikor erre az elismerésre gondolok, a nagyapám jut az eszembe, aki szolgált a háborúban, vagy Sir Captain Tom, aki 100 évet várt rá, hogy lovaggá üssék.

Ez egy elképesztően nagy elismerés, amit emberek egy kis csoportjának adományoznak."

„Minden, amit mondhatok, hogy nagyon-nagyon büszke brit vagyok és ahogy korábban is mondtam, a legkülönlegesebb dolog, hogy egy egész nemzetet képviselhetek. Elképesztő elismerés tartani a zászlót a fejem, az egyes szám felett. Ez minden, amit erről mondanom kell" – nyilatkozta, majd közölte, egyébként sem gondol sokat a lovagi cím megszerzésére, mert enélkül is van elég dolga.

Hamilton büszke rá, hogy brit Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Christopher Lee

Nem Hamilton lenne egyébként az első F1-es pilóta, akit lovaggá ütnek, viszont igen díszes társasághoz csatlakozna, eddig ugyanis csak az egyaránt háromszoros világbajnok Sir Jack Brabham és Sir Jackie Stewart, valamint a minden idők legjobb vb-cím nélkül maradt pilótájaként számon tartott Sir Stirling Moss részesült ebben az elismerésben. Közülük már csak Stewart él, aki az utóbbi időben Hamilton fülébe is visszajutó kritikát fogalmazott meg a Mercedes versenyzőjéről, ennek ellenére úgy véli, a hétszeres világbajnok rászolgált a lovagi címre.

„Engem az a kiváltság ért, hogy megkaptam a lovagi címet, ami eltartott egy darabig, mert akkorra már visszavonultam a versenyzéstől. Lewis egyértelműen megérdemli. Mostanra valódi top atléta lett. Csodálatos dolog megkapni a lovagi címet, britként pedig ez a legnagyobb elismerés. Egyértelműen megérdemli" – nyilatkozta a skót a Sky Sports Newsnak.