Fagyos a légkör Vettel és a Ferrari között

Forma-1, Török Nagydíj, Sebastian Vettel, Ferrari
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 13: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari walks in the Paddock before practice ahead of the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on November 13, 2020 in Istanbul, Turkey. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel elismerte, hogy megváltozott a viszonya a Ferrarival, már nincs meg az a szeretet, ami a korábbi éveket jellemezte, de azért még igyekszik mindent kihozni az autóból és nem csak a centit vágni a távozásáig.

Már csak három futam van hátra Sebastian Vettel ferraris karrierjéből, amelyről kijelenthető, hogy nem úgy végződik, ahogyan azt korábban a négyszeres világbajnok remélte. Vettel nem teljesítette a küldetését a maranellóiakkal, azaz nem tudott világbajnok lenni a vörösök színeiben, utolsó szezonja pedig nem szól másról, mint a küszködésről. A Scuderiát hat közös idény után elhagyó 33 éves pilóta a Die Zeit online kiadásának kendőzetlen őszinteséggel beszélt a nem túl rózsás helyzetéről, motivációról és arról, hogy szokott-e kételkedni magában.

Vettel már nem sokáig lesz a Ferrari versenyzője Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

„Az utam a Ferrarival a végéhez közeledik. Nem értük el a céljainkat csapatként, nem tudtuk tartani a lépést, ami miatt csalódottak vagyunk. A Mercedes ugyanakkor nem azért dominál, mert szerencséje van" – összegezte ferraris útja végét a német, aki elmondta, hogy jelenleg más a helyzete, mint akkor, amikor sorban nyerte a versenyeket. „A siker önmagában nagy motivációt ad, az idei évben azonban egyszerűen nincs kilátás igazi sikerre."

Ez javarészt az idei Ferrari gyengeségének köszönhető, ami miatt egyik pilóta sem tud a győzelmekért küzdeni. Ennek ellenére Vettel igyekszik a lehető legjobban teljesíteni

A befektetett munka akkor is ugyanakkora, ha nem vagyunk elég jók, mint akkor, amikor sikeresen szerepelünk. De elismerem, hogy ha az, amiért a múltban küzdöttünk, már nem elérhető, az alapból teljesen más helyzetet teremt."

A más helyzet pedig konkrétan Vettel csapaton belüli pozícióját jelenti, ami már nem olyan, mint a korábbi években. „Más lett a helyzet, mióta nyilvánosságra került, hogy elválnak az útjaink.

Már nem érdekelhet az, ami a háttérben zajlik, mert ez sem nekem, sem a Ferrarinak nem tenne jót. Csapatként elképesztően keményen próbálkoztunk az utóbbi pár évben, de a lényeg, hogy nyersen kimondva elbuktunk. Úgy gondolom, hogy ebben nekem is megvan a részem. Ezért is tekintek már előre a jövőre kezdődő új fejezetre" – utalt az Aston Martinhoz szerződésre.

Törökországban összejött az idei első dobogós helyezés Forrás: Scuderia Ferrari

Vettel tehát nem csak a Ferrarit hibáztatja amiatt, hogy nem nyerték meg a világbajnoki címet, miután nem is szokása másokban keresni a hibát, ugyanis nagyon önkritikus alkat. „Nagyon normális ember vagyok, aki nagyon önkritikus. Mindenekelőtt amikor nem mennek jól a dolgok, először azt vizsgálom meg, hogy én mit csinálhattam volna jobban, mielőtt másokra mutogatok. Általában magasabbak a magammal szemben támasztott elvárások, mint azok, amelyek kívülről érkeznek."

Példaként az idei nürburgringi versenyt hozta fel, amelyen nem nyújtott „valami nagyszerű teljesítményt" és ez „hihetetlenül" idegesítette. Ugyanakkor hozzátette, hogy nehéz is az idén jól teljesítenie, mert „a helyzet sem a legkönnyebb, a kapcsolat a csapat és köztem kicsit fagyos lett, már nem az a nagyszerű love story."