Társoldalunk:

Leteremtette Räikkönent, a finn pilóta azóta sem bocsátott meg neki

2020.11.21. 06:01

Nem vette jó néven Kimi Räikkönen, hogy 2013-ban a Lotus-csapat sportigazgatója agresszívan félreállította őt Romain Grosjean útjából. Alan Permane egyszerre méltatta és bírálta a 2007-es világbajnokot.

Kimi Räikkönen a Forma-1 egyik legszínesebb egyénisége, számos történet fűződik a nevéhez a 2001 óta tartó F1-es pályafutása során. Ezek többsége mulatságos, de akadnak feszültséggel teli sztorik is, egy ilyet idézett fel Alan Permane, a Renault sportigazgatója is a Beyond the Grid podcastban. Permane már 2013-ban is ezt a pozíciót töltötte be, amikor még a Lotus színeiben Räikkönen is náluk versenyzett Romain Grosjean oldalán.

Grosjean, Räikkönen és Permane, még a Lotus színeibenForrás: DPPI via AFP/Frederic Le Floc H

A finn pilóta együttműködése nem volt felhőtlen a csapattal, főleg azután, hogy kiderült, túl jól szerepelt, 

és nem tudták kifizetni neki a bónuszok révén nagy összegre rúgó járandóságát. Räikkönen máig úgy érzi, hogy meglopták, és végül az utolsó két nagydíjon nem is vett részt gerincműtétre hivatkozva, de már az Abu-dzabi Nagydíj rajtja után otthagyta a csapatot.

Ennek előzménye, hogy a 2013-as Indiai Nagydíjon Permane feldúlt rádióüzenettel adta a tudtára, hogy csapattársa, a későbbi 3. helyezett Grosjean gyorsabb volt nála.

Így szólt a durva szóváltás:

Permane: „Kimi, ******* tűnj el az útból!”
Räikkönen: „Ne kiabálj az ***** ****** ***, majd elengedem, ha lesz rá lehetőségem, de nem egy gyors kanyar közepén!”

Az angol mérnök felidézte, hogy civilben Räikkönen „teljesen normálisan csevegő” figura, még karácsony hetében is felhívta őt a versenyző, hogy megkérdezze, hogyan telik az ünnep a családi körben. A rádiós összezördülés óta azonban megváltozott a helyzet.

„A dolgok azóta egy kissé fagyosak, nehezen fogadta el, hogy a mögötte érkező csapattársa sokkal gyorsabb volt nála, és a dobogó felé haladt, de akkoriban szerintem volt némi frusztráció és azt éreztük, hogy Kimi önző volt, és nem úgy kezelte a csapat [érdekét], ahogy kellett volna.” Hozzátette, azóta sem jóbarátok, de teljesen rendben van, hogy a paddockban megállunk és köszönünk egymásnak.”

Permane felidézte, hogy Räikkönen két futamot nyert meg a Lotus színeiben, szerinte ezekért nem kellett igazán megküzdenie, sőt, „elég könnyű győzelmek voltak”, és a 2007-es világbajnok moráljában is talált kivetnivalót.   

„Nem állítom, hogy valami versenyzőguru vagyok, de bosszantó Kimi esetében, hogy látni azt, hogy csak a minimális erőfeszítést mozgósítja. Ez biztos, és az is meggyőződésem, hogy mások is ezt fogják mondani, de micsoda tehetség! Milyen óriási, hatalmas tehetség!”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK