Sainz felkészületlenül fog nekivágni első ferraris idényének

Forma-1, Carlos Sainz, Emilia Romagna Nagydíj, McLaren
IMOLA, ITALY - OCTOBER 30: Carlos Sainz of Spain and McLaren F1 talks in the Drivers Press Conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on October 30, 2020 in Imola, Italy. (Photo by Mark Sutton - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A 2021-től a Ferrarinál Sebastian Vettel helyét elfoglaló Carlos Sainz már most figyelmeztet, hogy nem fog tudni felkészülni a Scuderiánál töltött első idényére.

A Ferrari jövőre új versenyzőpárossal vág neki az évnek, miután Sebastian Vettel helyére Carlos Sainzot szerződtették le. A Scuderia állítása szerint nem második számú versenyzőt igazoltak Charles Leclerc mellé, hanem egy olyan pilótát, aki akár vezérként is képes fellépni, de legalábbis a monacóival közösen tudja majd visszavezetni a sikerekhez a csapatot. Az egyelőre még a McLarent szolgáló spanyol azonban előre figyelmeztet, hogy beletelhet pár versenybe, mire felveszi a tempót a maranellóiakkal.

Sainz nem örül neki, hogy alig tud majd tesztelni a Ferrarival Forrás: Getty Images/Motorsport Images

Ennek oka nem más, mint hogy mindössze másfél napot tölthet majd el a 2021-es Ferrariban, mielőtt a várhatóan márciusi ausztráliai szezonnyitón élesben is bizonyítania kell. Ez amiatt van, hogy az idei évre hat naposra csökkentett szezon előtti tesztelést a költségcsökkentés miatt jövőre megfelezik, azaz csak három napja lesz felkészülni a csapatoknak, ami pilótánként másfél napot jelent.

Miközben ez az istállóknak nem olyan nagy érvágás, mivel az autók csak kis mértékben változnak az ideiről a következő évre, az új csapatba igazolóknak, valamint az újoncoknak és a visszatérő Fernando Alonsónak nehézséget jelent.

miként Fernandónak, Ricciardónak és más csapatot váltó pilótáknak is meg fogja nehezíteni a dolgát – jelentette ki Sainz. – Nem értem, hogy miért csak három napnyi tesztelés lesz és nem is támogatom ezt, különösen úgy, hogy idény közben nincsenek tesztek."

A spanyol pilóta korábban abban reménykedett, hogy esetleg a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj utáni fiatal pilóták tesztjén vezetheti a Ferrarit, mert bár a kritériumoknak nem felel meg, az FIA külön engedélyével és a többi csapat áldásával lehetősége lenne erre. „Nem titok, hogy érdekelne a részvételi lehetőség azon a teszten. Ez más csapatok érdekeitől is függ, mivel bele kell ebbe egyezniük, az FIA-nak pedig le kell okéznia a dolgot. Az azonban nem titok, hogy érdekelne."

Az idei Ferrarit sem fogja tudni vezetni a spanyol Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

A Ferrari azóta viszont bejelentette, hogy Antonio Fuoco és Robert Shwartzman vezetnek majd december 15-én, Sainz így legkorábban tényleg csak a következő idény előtt, várhatóan Bahreinben zajló teszten körözhet a vösörök aktuális autójával, noha azelőtt vélhetően forgatási nap keretein belül néhány kilométer erejéig már ki fogja próbálni a 2021-es modellt.

Legalább a javulásban bízhat

Még ha időbe is fog telni a spanyol pilótának a beilleszkedés és az autó megszokása, a vörösök Török Nagydíjon elért harmadik és negyedik helye legalább némi reményt csillanthat fel előtte arra, hogy a Ferrari következő idénye jobb lesz, mint az idei. Mattia Binotto csapatfőnök is ebben bízik.

„Nyilvánvalóan nagyon fontos, hogy most jól szerepelünk.

– nyilatkozta a svájci-olasz szakember. – Úgyhogy remek, hogy ilyen eredményt értünk el mind a következő év, mind az előttünk álló versenyek miatt. A bajnokságnak még nincs vége, ami a konstruktőri helyezést illeti, úgyhogy mindez bátorító. Sokan dolgoznak nagyon keményen otthon a gyárban, próbálva megérteni az autó gyengeségeit és kijavítani azokat. És különösen a következő szezonra készülnek, ezek az eredmények pedig biztatják őket."