Társoldalunk:

Sainz felkészületlenül fog nekivágni első ferraris idényének

2020.11.20. 20:19

A 2021-től a Ferrarinál Sebastian Vettel helyét elfoglaló Carlos Sainz már most figyelmeztet, hogy nem fog tudni felkészülni a Scuderiánál töltött első idényére.

A Ferrari jövőre új versenyzőpárossal vág neki az évnek, miután Sebastian Vettel helyére Carlos Sainzot szerződtették le. A Scuderia állítása szerint nem második számú versenyzőt igazoltak Charles Leclerc mellé, hanem egy olyan pilótát, aki akár vezérként is képes fellépni, de legalábbis a monacóival közösen tudja majd visszavezetni a sikerekhez a csapatot. Az egyelőre még a McLarent szolgáló spanyol azonban előre figyelmeztet, hogy beletelhet pár versenybe, mire felveszi a tempót a maranellóiakkal.

Sainz nem örül neki, hogy alig tud majd tesztelni a FerrarivalForrás: Getty Images/Motorsport Images

Ennek oka nem más, mint hogy mindössze másfél napot tölthet majd el a 2021-es Ferrariban, mielőtt a várhatóan márciusi ausztráliai szezonnyitón élesben is bizonyítania kell. Ez amiatt van, hogy az idei évre hat naposra csökkentett szezon előtti tesztelést a költségcsökkentés miatt jövőre megfelezik, azaz csak három napja lesz felkészülni a csapatoknak, ami pilótánként másfél napot jelent.

Miközben ez az istállóknak nem olyan nagy érvágás, mivel az autók csak kis mértékben változnak az ideiről a következő évre, az új csapatba igazolóknak, valamint az újoncoknak és a visszatérő Fernando Alonsónak nehézséget jelent. Mint az bizonyára érthető, az autó előzetes ismerete nélkül másfél nap alatt felkészülni a szezonra gyakorlatilag lehetetlen. Ez nagyon nehézzé fogja tenni a szezon első felét a Ferrarinál, miként Fernandónak, Ricciardónak és más csapatot váltó pilótáknak is meg fogja nehezíteni a dolgát – jelentette ki Sainz. – Nem értem, hogy miért csak három napnyi tesztelés lesz és nem is támogatom ezt, különösen úgy, hogy idény közben nincsenek tesztek."

A spanyol pilóta korábban abban reménykedett, hogy esetleg a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj utáni fiatal pilóták tesztjén vezetheti a Ferrarit, mert bár a kritériumoknak nem felel meg, az FIA külön engedélyével és a többi csapat áldásával lehetősége lenne erre. „Nem titok, hogy érdekelne a részvételi lehetőség azon a teszten. Ez más csapatok érdekeitől is függ, mivel bele kell ebbe egyezniük, az FIA-nak pedig le kell okéznia a dolgot. Az azonban nem titok, hogy érdekelne."

Az idei Ferrarit sem fogja tudni vezetni a spanyolForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

A Ferrari azóta viszont bejelentette, hogy Antonio Fuoco és Robert Shwartzman vezetnek majd december 15-én, Sainz így legkorábban tényleg csak a következő idény előtt, várhatóan Bahreinben zajló teszten körözhet a vösörök aktuális autójával, noha azelőtt vélhetően forgatási nap keretein belül néhány kilométer erejéig már ki fogja próbálni a 2021-es modellt.

Legalább a javulásban bízhat

Még ha időbe is fog telni a spanyol pilótának a beilleszkedés és az autó megszokása, a vörösök Török Nagydíjon elért harmadik és negyedik helye legalább némi reményt csillanthat fel előtte arra, hogy a Ferrari következő idénye jobb lesz, mint az idei. Mattia Binotto csapatfőnök is ebben bízik.

„Nyilvánvalóan nagyon fontos, hogy most jól szerepelünk. Tudtuk, hogy fejlesztettünk az autón, ami szerintem következetesebbé és egy kicsit gyorsabbá vált – nyilatkozta a svájci-olasz szakember. – Úgyhogy remek, hogy ilyen eredményt értünk el mind a következő év, mind az előttünk álló versenyek miatt. A bajnokságnak még nincs vége, ami a konstruktőri helyezést illeti, úgyhogy mindez bátorító. Sokan dolgoznak nagyon keményen otthon a gyárban, próbálva megérteni az autó gyengeségeit és kijavítani azokat. És különösen a következő szezonra készülnek, ezek az eredmények pedig biztatják őket."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK