Társoldalunk:

Nem elég a rekordszámú futam, az F1 még több versenyt tervez

2020.11.20. 16:45

A csapatok tűrőképességét fogja feszegetni már a 2021-es Forma-1-es versenynaptár is, de minden bizonnyal fel kell készülniük, hogy később még a rekordot jelentő 23-nál is több verseny lesz.

A Forma-1 már jövőre is minden idők legtöbb futamos idényét szeretné tető alá hozni 23 versennyel, a jogtulajdonos Liberty Media azonban nem állna meg itt. Chase Carey, az F1 év végén leköszönő elnök-vezérigazgatója egy befektetőknek tartott videokonferencián arról beszélt, hogy pár éven belül 24 futamos szezonokat szeretnének, amelyekben néhány helyszín évről évre változna.

A csapatfőnökök szerint már a 23 futam is nagyon határeset, jövőre például több istálló is a személyzete rotálását tervezi, hogy elviselhetőbbé tegye az alkalmazottaknak a rekordhosszúságú idényt, Carey azonban kijelentette, hogy még ennél is tovább mennének, ráadásul azt is kilátásba helyezte, hogy az idei, nagy sikert arató, a jövő évi versenynaptárban azonban már nem szereplő beugró helyszínek közül lehet, hogy lesz, amelyik visszatérhet.

Jövőre csak az idei versenynaptárban eredetileg szereplő helyszínekkel számolnakForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

„Ami a 2021 utáni időszakot illeti, remekül érezzük magunkat a világszerte található helyszínek Forma-1-es verseny rendezése iránti izgatottsága miatt. Sok helyszín, ahol az idén versenyeztünk, nagy érdeklődést mutatott a további futamok iránt, más országok érdeklődése pedig minden korábbinál nagyobb. A következő néhány évben arra számítunk, hogy 24 futamosra bővül a naptár és valószínűleg néhány futamot rotálni fogunk, így szert tehetünk néhány új partnerre. Ezek száma azonban limitált lesz, mert továbbra is a hosszú távú együttműködések élveznek prioritást."

Noha a koronavírus-járvány miatt egyelőre nem lehet készpénznek venni, hogy jövőre minden probléma nélkül meg lehet majd rendezni minden futamot, az elnök-vezérigazgató szerint közel lesznek a „normálishoz." „Nem csak megtartottuk, hanem meg is erősítettük a kapcsolatunkat a promóterekkel és jobb feltételek mellett megújítottuk a szerződéseket. Olyan, nézők részvételével zajló futamokkal tervezünk jövőre, amelyek közel lesznek a normálishoz, és arra számítunk, hogy tiszteletben tartják majd a megállapodásainkat.”

„Emellett vissza szeretnénk hozni a Paddock Clubot a versenyekre. Nagyszerű terveink vannak ezzel kapcsolatban, amelyeket az idén el kellett halasztanunk, és amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak a hosszú távú gyarapodásunkhoz. Bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk biztonságosan utazni és megrendezni a versenyeinket, a promóterek pedig egyre inkább felismerik, hogy előre kell tekinteni és kezelni kell a vírushelyzetet. Valójában több helyszín a mi versenyünkkel akarja megmutatni a világnak, hogy a jó irányba tart."

Jövőre a VIP-vendégeket kiszolgáló Paddock Club is visszatérhet a versenyekreForrás: Sputnik via AFP/Alexey Kudenko

Carey hangsúlyozta, hogy „nincs kristálygömbünk, amivel jósolhatunk a vírussal kapcsolatban, úgyhogy fel kell készülnünk az ismeretlenre”, abban azonban biztos, hogy amikor a világ túllesz a járványon, a Forma-1 kész ott folytatni, ahol korábban abbahagyta. „Úgy hisszük, hogy az emberek a világban értékelni fogják a különleges eseményeket mind a helyszínen, mind a képernyők előtt, és hogy az országok szeretnének egy olyan platformot, ahol kapcsolatba léphetnek egy olyan világgal, amelynek már elege van a bezártságból. Az elképesztő sportteljesítmény és technológia csúcsának különleges kombinációja egyedülállóan fog minket sikeressé tenni."

Ami a Forma-1 népszerűségét jelzi, az az amerikai üzletember szavai alapján az idei nehézségek ellenáre töretlen. „A szurkolók nagyon jól reagáltak az átvariált idényre és az új helyszínekre. Mialatt több sportág is a nézőszám csökkenésével küzdött, a mi nézőszámaink valamivel a tavalyi fölött vannak. Hogy ezt egy Mercedes által dominált szezonban értük el, miközben a Ferrari szenvedett és sok más sportágban meredeken zuhant a nézőszám, nem rossz eredmény."

„A digitális növekedésünk ennél drámaibb volt. A Forma-1 a leggyorsabban növekvő sport a követők számát tekintve a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon és a YouTube-on 17%-os növekedési rátával március és szeptember között. Emellett a Forma-1-é a legjobb éves növekedési ráta a közönség bevonása terén 70%-kal, ami háromszor akkora, mint a legközelebbi rivális La Ligáé, amelynél ez az érték 22%."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK