Társoldalunk:
Hírlevél

Brawn szerint tragédia lenne, ha Pérez nem találna ülést

2020.11.19. 18:03

Sergio Pérez kijelentette, rengeteget fejlődött a McLarennél eltöltött, balul elsült szezonja óta, ugyanakkor hozzátette, hogy a Red Bull ülését illető döntés nem az ő kezében van. Ez utóbbi a másik jelöltre, Nico Hülkenbergre is vonatkozik. Ross Brawn úgy véli, az F1 számára tragédiával érne fel, ha a mexikói pilóta jövőre ülés nélkül maradna.

Sergio Pérez a Török Nagydíj időmérőjén, a 3., a futamon pedig a 2. helyen végzett, utóbbi pedig a Racing Point eddigi történetének legjobb eredménye. Ezzel sokak szerint nagy lépést tett afelé, hogy jövőre Alexander Albon helyett ő legyen Max Verstappen csapattársa, a mexikói pilóta azonban leszögezte, mindez már nem rajta múlik 

Pérez több mint két és fél év után állhatott fel újra a dobogóraForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„Ez nem az én kezemben van – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Jelenleg csak arra koncentrálok, hogy magas szinten fejezzem be az idényt. Ha szembejön a lehetőség, az nagyszerű, de ha nem, akkor készen állok kihagyni egy évet.”

Pérez korábban már kipróbálhatta magát egy nagycsapatnál, bár 2013-ban a McLaren hosszú évek után először nemhogy futamgyőzelmet, de még dobogót sem szerzett.Ezzel együtt 24 ponttal kikapott csapattársától, Jenson Buttontól, és a wokingiaknál töltött első idénye után azonnal távozott is. Azóta ha hivatalosan nem is, de lényegében ugyanannál a csapatnál versenyez.

„Amikor odamentem, sok dolog volt, ami nem működött – magyarázta később. – Utána viszont eltöltöttem hét évet egy másik csapatnál, a spotágban maradtam, és érettebbé, valamint tapasztaltabbá váltam. Teljesen más pilóta lettem, és sokkal inkább készen állok egy nagycsapatra, mint legutóbb.”

Lewis Hamilton mellett Pérez az egyetlen pilóta a mezőnyben, aki ebben az idényben minden versenyen pontot szerzett, ahol elindult. Esetében azért szükséges ez a megfogalmazás, mert a két silverstone-i hétvégét koronavírus-fertőzés miatt kihagyta. A 30 éves pilótának ugyan van hiányérzete, de nem panaszkodik a 2020-as szezonra.

Elégedett vagyok a teljesítményemmel. Persze volt, ami alakulhatott volna jobban, már eddig is két dobogót kellett volna szereznem, és jóval több pontot kellett volna gyűjtenem. Két verseny kihagyása nem ideális egy ilyen rövid bajnokságban, de összességében elégedett vagyok, főleg az egész évben mutatott kiegyensúlyozott teljesítménnyel.”

Pérez jelenleg 100 ponttal az egyéni világbajnokság 4. helyén áll, 3 egységgel megelőzve a közvetlenül mögötte található Charles Leclerc-t, és 41-gyel csapattársát, Lance Strollt. Mindezek ellenére könnyen előfordulhat, hogy jövőre egyáltalán nem kap ülést.

Pérez elégedett idei teljesítményévelForrás: Racing Point

„Ez része a Forma-1-nek, mindig is tudtam, hogy ez így működik. Kiváltságosnak érezhetem magam, nagyszerű pályafutás áll mögöttem, hiszen a tizedik évemet töltöm a Forma-1-ben. Ha el kell hagynom a sportágat, akkor ezt büszkeséggel tudom megtenni, kihoztam, amit ki lehetett abból, ami rendelkezésemre állt. Meglátjuk, mi lesz, de békében vagyok magammal.”

A Racing Point versenyzőjének jövőjével kapcsolatban Ross Brawn, az F1 sportigazgatója is megszólalt. A korábban technikai igazgatóként, valamint csapatfőnökként és –tulajdonosként is világbajnoki címet nyerő szakember nagyra tartja a kilencszeres dobogó pilótát.

„Pérez nagyszerűen szerepelt, és tragédiával érne fel, ha jövőre nem lenne az F1-ben – fogalmazott szokásos jegyzetében. – Teljes mértékben megérdemli a helyét a mezőnyben. Ha egy csapat versenyképes pilótát szeretne, hogy kihozza a maximumot a lehetőségeiből, akkor Pérez a megfelelő ember.”

Hülkenberg csak vár

Pérez, valamint Albon mellett Nico Hülkenberg pályázik reális eséllyel arra, hogy 2021-ben a Red Bull versenyzőjének mondhassa magát. A német pilóta pont az energiaitalosok tulajdonában álló Servus TV vendége volt, ahol a jövőjéről kérdezték.

„Aláírtam egy új szerződést – hangzott el az elsőre meglepőnek tűnő kijelentés, de pár pillanaton belül kiderült, hogy csak tréfál. – Mármint egy lakáskölcsönről szóló megállapodást, remélem, jól fog kamatozni. Viccet félretéve, mostanra nincs nagy mozgás. A híradások is elcsendesedtek, és szerintem kell némi idő, hogy minden tisztázódjon.”

Hülkenbergnek összesen három alkalommal kellett beugrania valamelyik Racing Point-pilóta helyére, de a Brit Nagydíjon technikai hiba miatt nem tudott elrajtolni. A második silverstone-i hétvégén aztán rögtön a 3. helyre kvalifikált, a futamot pedig a 7. pozícióban fejezte be, majd az Eifel Nagydíjon a 8. helyen ért célba. A német versenyző elárulta, már nem próbál mindenáron visszatérni.

Hülkenberg csak várja, hogy mit hoz a jövőForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

„Számos csapat már meghozta a döntést, a lapokat leosztották. Nekem volt két [versenyzési] lehetőségem, amit a legjobb tudásom szerint próbáltam kihasználni. Már nem tárgyalok aktívan, de a megfelelő emberekkel természetesen kapcsolatban állok. Azonban nem heti vagy napi kapcsolatról van szó.”

A 33 éves versenyző hozzátette, jelenleg már nincs a saját kezében a helyzet, és nyugodtan várja a fejleményeket. Ezzel együtt persze bízik a pozitív forgatókönyvben, éppen ezért folyamatosan készenlétben áll. Úgy véli, az utolsó három idei hétvégén már nem lesz szükség a szolgálataira, ami pedig a továbbiakat illeti, türelemre inti az érdeklődőket.

„Teljes mértékben megjósolhatatlan, hogy mikor nyílik ki egy ajtó, az utóbbi két alkalommal például teljesen spontán módon történt. Nem várhatom azt, hogy ez minden hétvégén megtörténjen, de természetesen bármikor történhet valami. Tudjuk, hogy kiszámíthatatlan a helyzet, ezért tartom magamat fitten.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK