Társoldalunk:

Rosberg: Vettelnek és Verstappennek rémisztő lehet Hamilton

2020.11.19. 09:22

Nico Rosberg, Lewis Hamilton egykori riválisa szerint a többiek számára demoralizáló lehet szembesülni azzal, hogy a brit pilóta itt még nem tervez megállni. Versenymérnöke, Peter Bonnington elárulta, Hamiltont a tanulási képesség teszi igazán erőssé.

Miután a Török Nagydíjon Lewis Hamilton megszerezte pályafutása hetedik Forma-1-es világbajnoki címét, amivel beállította Michael Schumacher rekordját, rengetegen megszólaltak a Mercedes versenyzőjének teljesítményével kapcsolatban. Rengetegen gratuláltak neki, de akik ezt konkrétan nem is tették meg, azok is elismerően beszéltek a 35 esztendős pilótáról. 

Ugyan Hamiltonnak még nincs szerződése 2021-re, de már utalt arra, hogy itt nem szeretne megállniForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Köztük volt Hamilton egykori ellenfele, Nico Rosberg is, aki eddig utolsóként győzte le a hétszeres világbajnokot a pontversenyben. A német exversenyző kijelentette, senki nem hitte, hogy Schumacher rekordját valaki beállíthatja, és korábbi riválisa teljesítményét nemcsak az F1, hanem az egyetemes sport szintjén is történelminek titulálta. Hozzátette, Hamilton a legnagyobbak közé emelkedett, de Juan Manuel Fangio, Ayrton Senna, Schumacher és közte nem akart sorrendet állítani.

Rosberg négy éven keresztül közvetlen tapasztalatot szerzett arról, hogy milyen Hamilton legnagyobb, akkoriban lényegében egyetlen riválisaként versenyezni és teljesíteni. 2016-ban rengeteg munkával és némi szerencsével végül sikerült megvernie, de úgy véli, ez a mostani mezőny tagjainak nem lesz könnyű.

„Ahhoz, hogy le lehessen győzni, tökéletes, száz százalékos teljesítményt kell nyújtani, különben nincs rá esély – nyilatkozta a Sky Sportsnak, majd kitért Hamilton nyilatkozatára, miszerint itt még nem szeretne megállni – Az ellenfelek számára félelmetes lehet ezt hallani. Ha azt állítja, hogy ez még csak a kezdet, akkor Bottas, Verstappen, Vettel vagy bárki más azt gondolhatja, hogy »te jó ég, hol fog ez véget érni?«. Érdeklődve várom, hogyan fog dönteni, hiszen még nem írta alá a szerződését a következő idényre.”

Hamilton történelmi tettével kapcsolatban természetesen versenymérnökét, Peter Bonningtont is megkérdezték. A brit szakember 2013 óta dolgozik együtt a versenyzővel, előtte pedig nem más, mint Schumacher munkáját segítette. Bonnington szerint az elmúlt nyolc évben rengeteget fejlődtek, és ez a képesség rendkívül erőssé teszi pilótáját.

Hamilton és Bonnington 2013 óta együtt dolgoznakForrás: Getty Images

„2013 óta mindketten felnőttünk – kezdte. – Akkoriban még mindig fiatal mérnöknek tartottam magam. A Michaellel töltött évek remek tanulási lehetőséget jelentettek. Hűha, az igencsak meredek tanulási görbe volt! Azonban amikor megkaptam Lewist, még mindig nem éreztem úgy, hogy elég jó vagyok ahhoz, hogy egy világbajnokkal dolgozhassak. Aztán ahogyan telt az idő, évről évre együtt fejlődtünk, és kerestük a lehetőséget arra, hogy tanuljunk, hogy találjunk még egy kis plusz teljesítményt. Ezek a dolgok ráragadtak, ami nagyszerű. Ez az, amit az emberek valószínűleg nem látnak, de megvan a képessége arra, hogy tanuljon és mindent magába szívjon.”

Ez pedig a Mercedes színeiben elért hat világbajnoki cím mellett olyan futamokat eredményezett, mint a vasárnapi Török Nagydíj, ahol Hamilton úgy nyert, hogy a verseny első részében erre nem sok esély mutatkozott. Bonnington szavaiból kivehető, hogy ez közös munkájuk kezdetén nem valósulhatott volna meg.

Akkoriban nem volt annyira letisztult, mint manapság, most viszont egyszerűen lenyűgöző – magyarázta. – Az ilyen teljesítmények mutatják meg igazán, hogy mennyire erős. Senki nem mondhatja, hogy nem lepődött meg, még akkor is, ha tudtuk, hogy ez benne van [Hamiltonban]. Amikor viszont így szerepel, akkor az ember csak annyit mond, hogy »wow, erre nem számítottam«. Én magam optimista voltam, de erre a forgatókönyvre nem gondoltam. A futam közepén az intereken beálltunk egy bizonyos tempóra, és úgy éreztem, hogy mindent kontrollál. Onnantól, hogy a rádiózás egy szép, nyugodt mederbe terelődik, az ember tudja, hogy minden kézben van, úgyhogy tovább csökkenthetjük a lemaradást.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK