Társoldalunk:

Világbajnok honfitársa sem tudott belekötni Stroll teljesítményébe

2020.11.18. 12:15

Az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve nem éppen arról híres, hogy két kézzel osztogatja a dicséreteket, Lance Stroll törökországi produkciójára azonban még ő is csak csettintett.

A Török Nagydíj természetesen elsősorban amiatt vált kitörölhetetlenné a Forma-1 történelemkönyvének lapjairól, mert Lewis Hamilton hetedik világbajnoki címének megnyerésével ezen a versenyen állította be Michael Schumacher legfontosabb rekordját. Lance Stroll számára azonban legalább annyira emlékezetes marad ez a hétvége, mint Hamiltonnak, hiszen a Racing Point pilótája szombaton pályafutása első pole pozícióját szerezte. Ilyen tettet kanadaiként legutóbb Jacques Villeneuve hajtott végre 23 évvel ezelőtt. Az 1997-es világbajnokot lenyűgözte honfitársa teljesítménye.

Legutóbb a 97-es jerezi futamon indult az élről kanadai Jacques Villeneuve személyébenForrás: Getty Images/Paul-Henri Cahier/Paul-Henri Cahier

Stroll az isztambuli Q1-ből a 12., a Q2-ből pedig már a negyedik helyen jutott tovább, majd a Q3-ban neki sikerült a legjobb kört összeraknia az intermediate gumikon, amivel 3 tizeddel megelőzte az időmérő toronymagas esélyesének számító Max Verstappent.

Stroll ezzel az F1 történetének harmadik kanadai pilótája lett Gilles Villeneuve és Jacques Villeneuve után, aki pole pozíciót szerzett,

utóbbi 1997-es Európa Nagydíjon elért rajtelsősége óta pedig az első kanadai, aki az élre kvalifikálta magát. „Lance rendkívüli kört rakott össze az időmérőn, amivel megszerezte a pole pozíciót. Más pilótákkal ellentétben ő nem követett el hibát. Nem tudnék belekötni a teljesítményébe. Semmi köze nem volt a szerencséhez, pusztán a képességeinek köszönhette. Más versenyzők is alkalmazták azt a gumitaktikát, mint Lance, de nem hibátlanul" – méltatta honfitársát Jacques Villeneuve a Sky Italiának.

Az 1997-es világbajnok azt is kiemelte, hogy Stroll ismét bizonyította, hogy fekszenek neki a nehéz körülmények. „Észrevehető, hogy felülmúlja saját magát, különösen nehéz körülmények között. Monzában negyedik lett 2017-ben az időmérőn borzasztó körülmények között, valamint harmadik helyen végzett a kaotikus bakui futamon ugyanabban az évben, miközben a többiek jobbra-balra repkedtek le a pályáról. Emellett a 2020-as monzai futamon is hasznot húzott a kavarodásból, ugyancsak egy harmadik hellyel. Nyilvánvaló, hogy a legnehezebb körülmények között mozog a legotthonosabban."

Stroll a kanadai zászlóval ünnepelt az időmérő utánForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

A Racing Point 22 esztendős pilótájának teljesítménye mellett Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója sem ment el szó nélkül szokásos futamértékelő jegyzetében. A brit szakember szerint noha a verseny végül nem úgy sikerült Strollnak, ahogy szerette volna, így is több mint 30 körön át vezetett és bizonyította rátermettségét. Lance azon versenyzők kategóriájába esik, akik sokat tanultak ezen a versenyen. Briliáns volt a futamon, nem hibázott és jól vezetett, utána azonban úgy tűnik, hogy kifogtak rajta a változó gumik és körülmények, noha a csapat utólag sérülést fedezett fel az első szárnyán. Talán emiatt esett vissza. Viszont megmutatta, hogy képes magabiztosan vezetni egy verseny, amire büszke lehet. Pozitív tanulási élmény volt ez a számára" – írta Brawn.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK