Társoldalunk:

Brazília megmenekül, Vietnam még tárgyal az F1-es nagydíjról

2020.11.17. 09:23

Sajtóhírek szerint Brazília bebiztosította a helyét a múlt héten nyilvánosságra hozott előzetes versenynaptárban, Vietnam pedig még mindig tárgyal az első nagydíj megrendezéséről.

A múlt héten a Forma-1 jogtulajdonosa bejelentette, 23 nagydíjat tartalmazó versenynaptárral rendeznék meg a következő évi világbajnokságot, viszont az idei évre már tervezett Vietnami Nagydíj nem szerepel a helyszínek között. Nyugati sajtóértesülések szerint a koronavírus és korrupciós ügyek is hátráltatják a rendezést az egyébként kész pályán, ahol a napokban elbontották a verseny megtartásához szükséges tereptárgyakat.

Elbontották a pálya átmeneti elemeit Hanoiban - GalériaForrás: AFP/Nhac Nguyen

A helyi, Vietnam+ nevű portál azonban arról számolt be a Vietnam Grand Prix Limited Liability Company (VGPC) szóvivőjére hivatkozva, hogy a verseny promótere továbbra is tárgyal a Forma-1 jogtulajdonosával a jövő évben Hanoiba tervezett nagydíj ügyéről. Az már a múlt héten kiderült, hogy amennyiben nem sikerül megállapodásra jutni, az idei szezonba beugró pályák egyike pótolhatja az ázsiai versenyt.

Egy másik, szintén kérdéses helyszín jövője viszont megoldódni látszik, legalábbis a következő 5 évre: noha a Liberty Media szerette volna Rióba, egy új pályára költöztetni a Brazil Nagydíjat, São Paulo kormányzója, João Doria egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy São Paulo GP néven továbbra is Interlagosban zajlik majd az eddig Brazil Nagydíjként ismert verseny.

Bruno Covas, a város polgármestere szerint a napokban véglegesítik a szerződést, és 2021. november 14-én ismét fogadják majd az F1-es mezőnyt. Doria méltatta a városvezetőt, és leszögezte, a Liberty Mediának nem tettek tarthatatlan ígéreteket és nem vállaltak olyan beruházásokat sem, amelyekről tudják, hogy nem fognak megvalósulni.

A Brazil Nagydíj a mezőny egyik kedvence, de a gazdasági háttérrel akadtak problémákForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Az idei, furcsa szezon után a Forma-1 jövő évi versenynaptára sokkal inkább egy normális szezon menetére emlékeztet, de nagy kérdés, hogy a koronavírus lehetővé teszi-e a zsúfolt, 23 helyszínt tartalmazó menetrend fenntartását, és az is, hogy a csapatok bírni fogják-e a rendkívüli terhelést, amelynek részeként kétszer is előfordul majd, hogy egymás után három hétvégén is lesz verseny.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK