Társoldalunk:

Bottas: Ez a nap vetekszik azzal, amikor Vuhanban vettek egy denevért

2020.11.15. 14:59

Lewis Hamilton elárulta, csak élvezni akarta a Török Nagydíjat, és a közepén egyáltalán nem tűnt elérhetőnek a futamgyőzelem. Valtteri Bottas kijelentette, legszívesebben kitörölné a történteket.

Lewis Hamilton a Török Nagydíjon megszerezte pályafutása hetedik világbajnoki címét, miután megnyerte a változó körülmények között rendezett versenyt. A brit pilóta kijelentette, a legfontosabb az volt a számára, hogy jól érezze magát. 

Hamilton elsősorban élvezni szerette volna a futamot, de bizonyítani is akartForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Rengeteg versenyt teljesítettem már, de ez a legjobbak közé tartozik – nyilatkozta a Ziggo Sportnak. – Nem tudtam, mire számítsak, ezért most még inkább úgy álltam hozzá, hogy csak élvezzem az egészet. A pálya csúszós volt, senki nem tudta, mi lesz, lehet, hogy megpördülök, lehet, hogy kiesek, szóval csak az volt a lényeg, hogy élvezzem, mert lehet, hogy ez volt az utolsó. A világbajnoki cím miatt persze volt rajtam nyomás, és meg akartam mutatni, hogy mi van bennem. Elvégeztem a házi feladatot, amivel lefektettem az alapokat.”

Az nem teljesen egyértelmű, hogy Hamilton az „utolsó” szóval mire utalt, de vélhetően nem a pályafutása végére, hanem a világbajnoki címre. Ami a versenyt illeti, elárulta, sokáig nem gondolkodott abban, hogy ő látja meg először a kockás zászlót. „Kemény verseny volt, sokáig Seb [Sebastian Vettel] mögött voltam, és a futam közepén a győzelem nem tűnt elérhetőnek. Aztán ahogyan a pálya kezdett felszáradni, én is javultam.”

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke méltatta pilótáját. Az osztrák üzletember úgy véli, ezen a hétvégén semmi nem szólt a brit versenyző mellett, mégis ki tudta belőle hozni a maximumot. „Megmutatta, hogy olyan helyzettel is képes megbirkózni, amikor minden ellene szól, mint most, a futam elején – értékelt a Sky Sportsnak. – Emellett ő volt az egyetlen, aki végig a pályán tudta tartani az autót, és ez jelentette a különbséget."

Hamiltonnal ellentétben Bottasnak borzasztó futama volt. A finn pilóta Esteban Oconnal együtt már az első körben megpördült, majd pedig megsérült az autója. Végül a 14. helyen ért célba, így csapattársa eredményétől függetlenül elvesztette a világbajnokságot.

„Hosszú verseny volt, sőt, hosszú nap – mondta. – Az első körben minden félrement. Nem tudom, talán Daniel pördült meg előttem, aztán én is megforogtam. Aztán a 9-es kanyarban összeértem valakivel, és az autó már nem volt ugyanaz, az is nehézséget okozott, hogy a pályán maradjak. Az első szárnyamról hiányzott egy darab. Valóságos harc volt a túlélésért.”

Bottasnak borzasztó versenye voltForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Kenan Asyali

A 31 esztendős versenyző a holland televíziós társaságnak is nyilatkozott, és a riporter azzal a kérdéssel nyitott, hogy ha egy napot kitörölhetne az évből, akkor ezt választaná-e. „Igen, a mai napot, vagy talán azt, amikor valaki Vuhanban vett egy denevért – utalt a koronavírusra. – De nem, a mai napot, ez katasztrófa volt, már az első körtől.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK