Társoldalunk:

Hamilton a lehetetlenről álmodozó gyerekeknek ajánlotta sikerét

2020.11.15. 13:44

Történelmet írt Lewis Hamilton az F1-es Török Nagydíj megnyerésével, ő lett a sportág második hétszeres világbajnoka, és legsikeresebb pilótája. Azoknak a gyerekeknek ajánlotta a sikerét, akik hozzá hasonlóan elérhetetlennek tűnő célokról álmodoznak.

Michael Schumacher 2004-es sikere után 2020-ban Lewis Hamilton lett a Forma-1 történetének második hétszeres világbajnoka, de a brit pilóta a futamgyőzelmek és a pole pozíciók terén már egykori ellenfele előtt jár, ezzel már ő minden idők legsikeresebb versenyzője a sportágnak.

Lewis Hamilton hétszeres világbajnok lett - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi - Formula 1

Hamilton az angliai Stevenage-ből származik, a családjának anyagi háttere nem volt elég erős, hogy gyerekkorában a Forma-1-ről álmodozhasson, de édesapja és a McLaren-Mercedes támogatásával végül eljutott az autósport csúcskategóriájába.

Sikere után a levezető körben Hamilton így üzent: "Ezt minden gyereknek ajánlom, akik a lehetetlenről álmodnak. Ti is meg tudjátok csinálni, hiszek bennetek, srácok. Köszönöm szépen a drukkolást!”

A Mercedes versenyzője az autóból kiszállva nem találta a szavakat, de gyorsan köszönetet mondott a versenycsapatában és a gyárban dolgozó munkatársainak is. „Nélkülük nem tudnék itt lenni, ha nem csatlakoztam volna ehhez a csapathoz. Monumentális utat jártunk be, nagyon büszke vagyok” – jelentette ki.

„Hatalmas köszönet a családomnak is. Erről álmodtunk, amikor fiatalok voltunk, néztük a nagydíjakat, de ez messze túltesz az ábrándjainkon. A gyerekek számára nagyon fontos, hogy lehetetlen dolgokról álmodjanak. Keményen kell dolgozni értük, hajtsátok őket, sohase adjátok fel, és ne kételkedjetek magatokban!”

Hamilton a 6. helyről rajtol a nedves pályán rendezett Török Nagydíjon, sokáig úgy tűnt, hogy a dobogóra sem lesz esélye, de a száradó pályán egyre versenyképesebb lett, és végül nagy fölénnyel megnyerte az 58 körös versenyt. „Úgy éreztem, hogy a győzelem kicsúszik a kezeim közül, de megtartottam a hitemet és azt gondoltam, hogy előbb-utóbb felveszem majd a tempót, ez is történt” – mondta.

Hamilton 94. győzelmét aratta az F1-ben - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Murad Sezer

Sikerének egyik fontos lépése az volt, hogy a csapat javaslata ellenére az utolsó körök során nem ment ki kereket cserélni, felvállalva azt a kockázatot, hogy a kopott abroncsok miatt bajba kerül, ha ismét erősen esni kezd az eső. Hamilton kijelentette, a 2007-es Kínai Nagydíj járt a fejében, amit hasonló helyzetben a kavicságyba csúszva adott fel.

„Elvesztettem már egy világbajnokságot a bokszutcában, megtanultam a leckét 2007-ben, az biztos. Úgy éreztem, ura vagyok a helyzetnek, és azzal is megküzdöttem volna, ha újra esni kezd.”

Noha egyelőre nem rendelkezik szerződéssel az idei év után, Hamilton utalt arra, hogy folytatni akarja a pályafutását. „Nagyon furcsa, mert úgy érzem, hogy csak most kezdek belejönni. Fizikálisan remek formában érzem magam, és mentálisan is. Tudom, hogy emberek milliói számára talán ez a legkeményebb év, és a dolgok egészét tekintve nem mindig jó a helyzet, ez minket, sportolókat sem kerül el. Nem tudtam, hogyan fogok átlendülni ezen, de az engem körülvevő embereknek, a csapatomnak és a szurkolóimnak köszönhetően a víz felett tartottam a fejemet, és összeszedett maradtam. Nagyon remélem, hogy jövőre jobb év lesz, szeretnék maradni, úgy érzem, hogy még sok dolgunk van itt" – utalt arra, hogy a sportág a következő években sokszínűbbé és fenntarthatóbbá kíván válni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK