Társoldalunk:

Veszélybe került Stroll rajtelsősége az időmérő után

2020.11.14. 17:52

Beidézték a sportfelügyelők az első rajtkockát megszerző Lance Strollt a Török Nagydíj időmérője után, mivel elképzelhető volt, hogy a sárga zászlós figyelmeztetés ellenére túl gyorsan hajott. Egy büntetés a kanadai pilóta karrierjének első Forma-1-es pole pozíciójába került volna.

Lance Stroll egy ideig aggódhatott, hogy valóban a pole pozícióból kezdheti-e meg a vasárnapi Török Nagydíjat, miután az időmérő záró szakaszában ő autózta a leggyorsabb kört. A Racing Point pilótáját ugyanis a sportfelügyelők beidézték, miután feltételezésük szerint sárga zászló alatt túl gyorsan hajtott. 

Stroll megúszta a büntetéstForrás: Anadolu Agency via Getty Images/2020 Anadolu Agency/Anadolu Agency

A 22 esztendős versenyzőt pont csapattársa, Sergio Pérez hibája sodorta veszélybe, hiszen a mexikói a Q3-ban megpördült a 7-es kanyarnál, emiatt pedig sárga zászló volt érvényben azon a szakaszon. A kanadai pilótát először csapata figyelmeztette a veszélyre, de utána azt mondták neki, hogy csak szimpla sárga zászlóról van szó, ezért tovább nyomhatja. A kör végén javított addigi legjobb idején, nem sokkal később pedig kiderült, hogy senki nem tudta túlszárnyalni. Ennek ellenére nem büntették meg.

 Az FIA felügyelői azzal indokolták a döntést, hogy Stroll a 7-es kanyar előtt elemelte a gázról a lábát, és csak a kanyarkijáratnál, a veszély elmúltával gyorsított újra.

Mindezek ellenére gyorsulni tudott, ez azonban a drasztikusan javuló pályának volt betudható. Vele ellentétben Carlos Sainz nem úszta meg büntetés nélkül: a McLaren pilótáját feltartásért sorolták 3 hellyel hátrébb, mint az eredetileg megszerzett 13. pozíciója. Az FIA indoklásában az áll, hogy a Q2-ben Sainz feltartotta Pérezt. Miután a spanyol versenyző kihajtott a bokszból, riválisa a hármas kanyarnál utolérte, majd utána kanyarokon keresztül beszorult mögé. Mindezt annak ellenére, hogy Sainzot figyelmeztették a rádión keresztül. Sainz emellett egy büntetőpontot is kapott.

Sainz Pérez feltartása miatt kapott büntetéstForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

Lando Norris még súlyosabb büntetést kapott, mint csapattársa, miután esetében megállapították, hogy túl gyorsan hajtott a dupla sárga zászló alatt. A 21. születésnapját pénteken ünneplő pilóta Nicholas Latifi megpördülése után javított addigi legjobb köridején, ezért 5 hellyel megbüntették, és 3 büntetőpontot kapott.

Latifi, valamint Dnyiil Kvjat esete kapcsán Kevin Magnussen többeket is megvádolt azzal, hogy túl gyorsan hajtottak, de hivatalosan csak Norrist vizsgálták. A kvalifikáció után Valtteri Bottasnak feltették a kérdést, hogy elemelte-e a gázról a lábát a Q1-ben, de a Mercedes versenyzője először nem is tudta, hogy miről van szó, aztán kijelentette, hogy azt a körét megszakította.

Később aztán kiderült, hogy Norris után George Russell is öthelyes rajtbüntetést kapott, miután az FIA indoklása szerint hiába lassított a 3-as kanyarnál, azaz Kvjat autója mellett, nem volt ura teljes mértékben az autónak. Igaz, a Williams-versenyző esetében ez nem számatí, mert az erőforráselemek cseréje miatt mindenképpen a mezőny végéről kell rajtolnia. Honfitársához hasonlóan őt is 3 büntetőponttal sújtották.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK