Társoldalunk:

Hatalmas nyomás alatt ért el történelmi eredményt Lance Stroll

2020.11.14. 15:51

Utolsó lehetőségét használta ki a karrierje első Forma-1-es pole pozícióját szerző Lance Stroll arra, hogy megszerezze az első helyet a Török Nagydíj időmérő edzésén. A kanadai pilóta 23 év után szállított rajtelsőséget Kanadának.

Lance Stroll 76 nagydíjhétvége óta tartó Forma-1-es pályafutása első pole pozícióját szerezte meg a Török Nagydíj időmérő edzésén, miután remekül kovácsolt előnyt az intermediate gumik felrakásából. A 22 esztendős pilóta Jacques Villeneuve 1997-es Európa Nagydíjon szerzett rajtelsősége óta az első kanadai, aki pole pozíciót ér el a Forma-1-ben, ráadásul ő az első pole-t szerző kanadai, akit nem Villeneuve-nek hívnak, ez korábban ugyanis Jacques Villeneuve mellett csak édesapjának, Gilles-nek sikerült. Nem csoda, hogy Stroll alig találta a szavakat élete egyik legkülönlegesebb pillanata után.

Stroll-lal madarat lehetett volna fogatni - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

Miután a Q1-ben és a Q2-ben is nyilvánvaló volt, hogy az esőgumi a legjobb választás a vizes isztambuli aszfaltra, a Q3-ban ez már nem volt ennyire egyértelmű. Esteban Ocon és Sergio Pérez voltak azok, akik bevállalták az intermediate abroncsokat az utolsó szakaszra, pár perc után a mexikói pilóta pedig át is vette rajtuk a vezetést. Ekkor Ocon, Ricciardo és Räikkönen kivételével mindenki intermediate gumikra váltott.

Úgy tűnt, hogy ezek után Pérezé lehet a pole, az utolsó, lila első szektorral induló gyorskörét azonban nem tudta befejezni, mert Antonio Giovinazzi előtte csúszott ki.

„Nagyszerű eredmény ez a csapatnak, nem számítottunk erre – értékelt a végül harmadik helyen záró Pérez. – A végén nem volt szerencsém, utolértem Giovinazzit, aki egyszerűen nem állt félre. Remek időmérő volt, az elején is elég erősek voltunk. A pályán elfoglalt helyezés volt ma a kulcs, hogy üzemi hőfokon tudjuk tartani a gumikat. Szerintem jó pozícióban vagyunk a futamra, egyértelműen inkább harmadiknak jobb lenni, mint másodiknak, mert holnap a rajtnál nagy lesz a különbség a két oldal között."

Pérez az elszalasztott lehetőség ellenére nem volt nagyon bosszús - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

Nem maradt azonban Pérez balszerencséje ellenére pole pozíció nélkül a Racing Point, Lance Stroll ugyanis nagyot hajrázva behúzta élete első rajtelsőségét. „Nem is tudom szavakba önteni ezt az érzést. Sokkot kaptam. Nem számítottam ilyen jó eredményre, nem tűntünk túl versenyképesnek a harmadik szabadedzésen, most azonban annyira örülök. Igazán jól összeraktam azt a kört a végén, nagy volt rajtam a nyomás, mivel csak egy köröm volt az intermediate gumikon, mivel esőgumin kezdtünk, aztán kimentünk a bokszba az interekért. Valtteri megpördült előttem, úgyhogy a végén csak egy köröm volt. Megvolt a magabiztosságom az autóban, úgyhogy egyszerűen csak minden kanyarban maximumon voltam, szépen összeraktam a kört."

Stroll megjegyezte, hogy az utóbbi hetek nagyon kemények voltak a számára, először Mugellóban nagy balesetet szenvedett, utána pedig elkapta a koronavírust, úgyhogy jó érzés volt neki élete első pole pozíciójával visszatérni „Amint megkaptam az intermediate gumikat, tudtam, hogy jók lehetünk. Ez karrierem egyik fénypontja, felnőve az ember ilyenekről álmodik, úgyhogy nagyon különleges pillanat ez."

Stroll a kanadai zászlóval - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

Az első három helyezett közül Max Verstappen lehetett a leginkább csalódott. A holland pilóta a teljes időmérőt uralta, és úgy tűnt, a Q3-ban sem lesz legyőzője, végül azonban Stroll elhappolta előle a rajtelsőséget. „Már a Q1-ben is megpróbálkoztunk az interrel, de nem volt tapadásunk. A pálya a Q3-ra már sokkal jobb lett, de az interek továbbra is borzasztóak voltak. Az esőgumin ezzel szemben nagyon kényelmesen éreztem magam. – nyilatkozta a holland arról, hogy mit érzett, amikor a végén ő is megkapta a köztes esőgumikat. – Természetesen egy kicsit csalódott vagyok. Persze holnap jól teljesíthetünk a versenyen, de amikor mindig első vagy aztán a végén mégis második leszel, az nyilván nem az, amit szeretnél. A pontokat holnap osztják, remélem, hogy jó versenyünk lesz."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK