Társoldalunk:

Hét éve nem volt ilyen rossz időmérőn a Mercedes, Hamilton mégis elégedett

2020.11.14. 16:39

Nem szerepeltek jól a Mercedesek a Török Nagydíj időmérőjén, a hatszoros világbajnok Lewis Hamilton saját teljesítményében azonban nem talált kivetnivalót.

A Mercedes Lewis Hamilton hatodik és Valtteri Bottas kilencedik helyével legrosszabb időmérőjét produkálta a 2014 óta tartó hibrid korszakban, legalábbis ha a jobb helyezést elérő pilóta eredményét nézzük. A 2013-as Olasz Nagydíj óta ugyanis idáig egyszer sem fordult elő, hogy egyik autó se végezzen a legjobb ötben. 

Valtteri Bottas úgy véli, azzal, hogy csak a Q3 közepén váltottak az intermediate abroncsokra, minden esélyük elveszett a jó szereplésre, Lewis Hamilton pedig a rossz eredmény ellenére nem szomorkodik, mert a lehető legjobbját nyújtotta.

Bottas szerint a többiek jobb munkát végeztek náluk - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

Bottas a Q1-ben még Hamilton előtt végzett, de a Q2-ben és a Q3-ban már simán kikapott csapattársától. A finn pilóta elmondása szerint nem tudták elég jó hőmérsékleti tartományba hozni az abroncsokat, ami megpecsételte a sorsukat.

„A gumikat nehéz volt működésre bírni, illetve megfelelően felmelegíteni – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Ezzel egész hétvégén küszködtünk, ma pedig az esős körülmények miatt még rosszabb volt. A Q3-ban, amikor az esőgumit interre cseréltük, csak két körünk volt, ez pedig nem elég arra, hogy felmelegítsük az abroncsokat. Más csapatok jobb munkát végeztek ezen a téren.”

A Q3 elején csak Esteban Ocon és Sergio Pérez hajtott ki intermediate gumikkal a pályára, a többiek a kék oldalfalú abroncsokon próbálkoztak. Ez később nem bizonyult jó döntésnek, de a finn pilóta nem tudja megmondani, hogy ha ők ezt korábban látják, akkor lett volna-e esélyük az első négy rajthely valamelyikére. „Talán ha már az elején az intereken megyünk, de nem tudom, mert más autók sokkal jobban viselkedtek a miénknél.”

Hamiltont nem keserítette el a rossz szereplésForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

A másik Mercedest vezető Lewis Hamilton a Q1-ben kis híján elvérzett, de a 14. pozícióban végül sikerült továbbjutnia. A Q2-ből simán továbbment, viszont az időmérő utolsó szakaszában több mint 5 másodperccel kikapott a pole pozíciót megszerző Lance Strolltól. Ennek ellenére a hatszoros világbajnok nem tűnt csalódottnak.

„Nem volt elég tapadásom – értékelt. – Mindent beleadtunk, de ennyire tellett. Borzasztó vezetni ezen a pályán, mintha jégen mennénk, de valamilyen oknál fogva néhányan jobban fel tudták melegíteni a gumikat, mint mi. Végső soron mindannyian szenvedünk, de valaki jobban, mint mások. Én mindent megtettem, amit tudtam, egyszer sem pördültem meg, nem hibáztam, szóval összességében elégedett vagyok.”

A brit pilótának abból a szempontból nincs is oka a csalódottságra, hogy ezzel az eredménnyel vasárnap matematikailag is bebiztosítaná a világbajnoki címet. Ahhoz, hogy ezt Bottas elodázza, legalább 8 ponttal többet kell szereznie csapattársánál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK