Társoldalunk:

Egyetlen megingáson múlt a feldúlt Verstappen rajtelsősége

2020.11.14. 17:37

Noha nagyon szenvedett a végén a köztes esőgumikon, Max Verstappennek még így is meglehetett volna a pole pozíció a Török Nagydíjra, a hetes kanyarban azonban hibázott egyet.

Sokan valószínűleg a Török Nagydíj időmérő edzésének első két szakaszát látva egy lyukas garast sem tettek volna arra, hogy nem Max Verstappen szerzi meg a pole pozíciót az idény 14. futamára. A holland pilóta elképesztően domináns teljesítményt nyújtott a Q1-ben és a Q2-ben, másodpercekkel volt gyorsabb mindenkinél, a Q3-ra javuló körülmények és az intermediate gumik azonban megtréfálták. Ezzel együtt meglehetett volna idei első pole pozíciója, ha nem hibázik egyet az utolsó körében.

Sokáig úgy tűnt, hogy Verstappent senki nem állíthatja meg - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

„Feldúlt vagyok, mert az egész hétvégén elsők voltunk, nagyon jónak tűnt minden, aztán kikapunk a Q3-ban" – értékelt a holland, aki előbb dühösen „haszontalan szarnak” nevezte az intermediate gumikat, majd az autóból kiszállva leroskadt egy fal tövében, amíg összeszedte a gondolatait. Már a Mark Webbernek adott nyilatkozatában is a gyenge gumikezelést jelölte meg a pole elvesztésének okaként, majd később is azt mondta, hogy bár gyorsabb volt a zöld jelzésű Pirelliken, „a korábbi balanszhoz képest egyáltalán nem volt tapadásom.

Valószínűleg az intermediate volt a jó gumi, de akkor sem érződött annak. A korábbiak alapján többet kellett volna gyorsulnunk, mivel az esőgumin egyfolytában az elsők voltunk. Valami egyértelműen hiányzott."  

Verstappen a Sky Sportsnak egy cifra káromkodás kíséretében azt mondta, nagyon dühíti a második hely. „Nem tudok mindig pozitív maradni és azt mondani, hogy de azért így is másodikak vagyunk. Mindig a legjobbra törekszem, legközelebb jobban igyekszem."

A holland pilótát az sem vigasztalta, hogy mindkét Mercedest sikerült megelőznie.

„Nem érdekel, hogy hol végeztek a Mercedesek. Én csak a mi teljesítményünkkel törődöm, az pedig nem volt elég jó a Q3-ban. Ezért vagyok ennyire feldúlt. Nem vizsgálhatjuk mások teljesítményét, mert a saját teljesítményünk megítéléséhez azt kell nézni. És egyértelmű, hogy a Q3-ban az nem volt elég jó."

Dühös volt az időmérő után - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

A Sky Sportsnak nyilatkozó Christian Horner aztán elárulta, hogy Verstappennek még az intermediate gumival való küszködéssel együtt is meglehetett volna a pole pozíció, ha nincs a 7-es kanyarban történt megingása. Jóllehet, ez is írható a gumik számlájára. „Max kimagasló volt a Q1-ben és a Q2-ben, a Q3-ban az intereken azonban beragadt egy időre Kimi mögé, amitől nem tudta igazán felmelegíteni a gumikat. Ezután az utolsó körben volt egy nagy ellenkormányzása a hetes kanyarban, amivel nagyjából hat tizedet veszített. Enélkül meglett volna a pole – mondta Horner, utalva Verstappen 3 tizedes hátrányára a pole-t megszerző Stroll mögött. – Nyilván nagyon csalódástkeltő ez neki, de így is jó helyről rajtolhat. Ilyen dominancia után ugyanakkor csalódástkeltő az utolsó pillanatban kikapni."

Albon örül, hogy mindenki épp bőrrel megúszta

A Q1-ben és a Q2-ben a Red Bull első sor sem tűnt elképzelhetetlennek, ugyanis mindkét edzésszakaszban Alex Albon végzett a második helyen Verstappen mögött, a Q3-ban azonban csak negyedik lett. Az intereket a végén ő is „hihetetlenül trükkösnek" nevezte, ám ennél is fontosabbnak tartotta kiemelni, hogy a mostoha időjárási körülmények között milyen veszélyes volt megrendezni az időmérő edzést.

Albonnak már sok volt, amilyen körülmények között az időmérőt rendezték - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Kenan Asyali

„Megértem, hogy az emberek miért élvezték, én is élveztem volna, ha nem vezetek, de elmondhatom, hogy az autóban nem olyan szórakoztató, mint a TV-ben. Amikor az autónak még hatodik és hetedik fokozatban is kipörögnek a kerekei, miközben felúszott a vízre, az nem túl szórakoztató, sokkal inkább veszélyes. Szerintem szerencsések vagyunk, hogy nem történt ma nagy baleset. A hármas kanyarban volt néhány meleg helyzet. Élvezem a nehéz körülményeket, ha nem a megszokottak szerint zajlik a hétvége, a mai ugyanakkor valószínűleg egy lépés volt a rendkívül veszélyes felé."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK