Vágólapra másolva!
A Török Nagydíj előtt a Forma-1 jogtulajdonosa bejelentette, hogy jövőre nyolc helyszínen a kizárólag női versenyzők számára létrehozott W Series lesz a nagydíjhétvége egyik betéfutama. Az F1-es pilóták örülnek ennek, fontos lépésnek tartják az esélyegyenlőség érdekében.

A Forma-1 történetében először jövőre női bajnokság is szerepel majd a nagydíjhétvégék programjában, összesen nyolc alkalommal. A pontos helyszínek egyelőre nem ismertek, de a tavaly elindított W Series rövid történetében ez is fontos mérföldkő, mert ráirányítja a figyelmet a női autóversenyzőkre. A bajnokságban jövőre már az F1-es szuperlicenchez is lehet pontokat gyűjteni.

Jamie Chadwick, a sorozat első bajnoka Forrás: Sam Bloxham/W Series

A témában megkérdezett F1-es pilóták üdvözölték a döntést, Valtteri Bottas, Romain Grosjean és Nicholas Latifi kiemelte, hogy ez ráirányítja a figyelmet a sorozatra és a női versenyzőkre, Lewis Hamilton és George Russell pedig úgy vélte, a fejlemény sokszínűbbé teszi a sportágat, amit mindketten kedvezőnek tartanak.

„Amikor diverzitásról beszélünk, az emberek gyakran azt hiszik, hogy csak az emberek bőrszínéről van szó, de nem, arról is, hogy több nő is részt vegyen. Pillanatnyilag ezt a sportágat a férfiak uralják, és ezen változtatni kell – vélte a hetedik világbajnoki címére hajtó pilóta. – Amikor még gokartoztam, csak pár fiatal lány volt, beszéltem is néhányukkal, úgyhogy tudom, milyen nehéz volt nekik.”

„Versenyeztem Susie [Wolff] ellen, szerintem nagyszerű tehetség volt, de neki is nagyon nehéz dolga volt, a saját szememmel láttam, ahogy érvényesült ebben a férfias sportban. Szerintem a sportágnak többet kell tennie” – nyilatkozta a brit versenyző, aki szerint a W Series jó lépés a helyes irányba, de egészen a gokartos kategóriákig szükség van a cselekvésre.

F3-as autókkal versenyeznek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hasan Bratic

Russell hozzátette: „Ez segíteni fog a nőknek, hogy bejussanak a motorsportokba és a Forma-1-et is sokszínűbbé teszi majd, ami nyilvánvalóan a követendő út.”

A W Series tavaly a DTM betétfutama volt, de a német bajnokság az eddig ismert formájában nem folytatódik, és már tavaly is zajlottak egyeztetések arról, hogy a női sorozat bekerülhet az F1 programjába. A világbajnokságból tavaly száműzték a rajtrácsokról a táblákat és esernyőket tartó hoszteszeket és hosztokat, valamint több program is indult annak érdekében, hogy bemutassák a nők jelentőségét különböző F1-es munkakörökben, illetve eltüntessék a különbségeket a fizetések terén.

A női bajnokság történetében eddig összesen hat futamot rendeztek meg, ebből hármat a tavalyi bajnok, Jamie Chadwick nyert meg, az idei sorozat elmaradt a koronavírus miatt. A 2019-es szezon négy futamán Keszthelyi Vivien is részt vett, a misanói forduló során a 10. helyen ért célba, ezzel pontot szerzett. A bajnokságban lényegében F3-as autókat használnak, központilag szervizelve.

Leállították az FIA és a Ferrari közös női tehetségkutatóját

A W Series és az F1 együttműködésétől függetlenül az FIA és a Ferrari is indított egy női tehetségkutatót, amelynek fináléját a héten rendezték volna Maranellóban, de a négy döntős egyikének koronavírus-tesztje pozitív lett, ezért a sportszerűség jegyében nélküle nem tartották meg a finálét, amelynek új dátumát a későbbiekben jelentik be.