Társoldalunk:

Grosjean nem játszaná be az F1-es közvetítésekbe a szitkozódó pilótákat

2020.11.09. 13:39

Nem mindenkinek tetszik, hogy a tévénézők manapság mindent hallhatnak, ami a Forma-1-es versenyek alatt pilóta és csapat között a rádióban elhangzik.

A 2004-es szezon óta az átlagos tévénéző számára is hallható (előtte ez csak az F1 Digital adására előfizetők kiváltsága volt), hogy a versenyzők miről beszélgetnek a mérnökükkel, vagy adott esetben egy másik csapattaggal az F1-es futamok közben, a 2018-as szezon és az F1 TV megjelenésével pedig az összes szabadedzés, időmérő edzés és futam közbeni kommunikáció elérhetővé vált azoknak, akik előfizetnek a szolgáltatásra. Ennek azonban nem mindenki örül.

Norris nem kímélte Stroll a rádióban

Mióta gyakorlatilag bárki meghallgathatja, hogy a versenyzők mit és miről kommunikálnak a futamok közben, akár a legkiélezettebb szituációkban is, számtalan pilóta került már kényelmetlen helyzetbe a mondatai miatt. Legutóbb a Portugál Nagydíjon ketten is magyarázkodni kényszerültek: Max Verstappen a szabadedzésen mongol idiótának nevezte a vele ütköző Lance Stroll, ami miatt a mongol kormány egyenesen az Egyesült Nemzetek Szervezetének közbenjárását kérte, Lando Norris pedig a futamon küldte el melegebb éghajlatra a kanadait, amiért már – szintén a rádióban – a levezető körben elnézést kért.

Korábban a csapatát rádiós megnyilvánulásaival rendre kellemetlen helyzetbe hozó Fernando Alonso is amellett érvelt, hogy nem kellene bejátszani a rádiózásokat a televíziós közvetítésbe, most pedig Romain Grosjean jelentette ki ugyanezt. „Először is az ilyenek miért kerülnek adásba? – kérdezett vissza a francia pilóta az Autosport kérdésére. – A vezetőfülke és a csapatrádió a te saját közeged. Én nem szeretem, hogy a rádióüzenetek adásba kerülnek. Képzeljék el, hogy mi történne, ha azt is hallanánk, hogy a futballisták miket mondanak meccs közben. Szerintem az még cifrább lenne."

Grosjean tisztában van vele, hogy sokszor nem éppen elfogadható az, ahogyan egymást szidják a versenyzők menet közben, de hangsúlyozta, hogy a felfokozott idegállapotban nem is elvárható, hogy mindig nyugodtak legyenek. „Az ember nem mindig mondhatja ki, amit gondol. Tisztelni kell a másikat. Nem vagyunk tökéletesek ebben, én sem, még távolról sem. De azt is észben kell tartani, hogy 300 km/h-s tempó fölött vezetünk, feszegetjük a határokat és tudjuk, hogy ennek megvan a kockázata. Ez nem olyan, mintha a kanapémon ülnék egy finom pohár borral és kívülről kommentálnám a történteket. Onnan mindez könnyűnek tűnik."

Norris már a levezető körben elnézést kért a Strollról mondottakért, mire mérnöke közölte vele, hogy „semmi gond, megértjük"

A Haastól az év végén távozó versenyző emellett arról is szót ejtett, hogy nem csak a rádióban, hanem a nyilatkozataik során sem lehetnek annyira szókimondóak, elég csak Lando Norris esetére gondolni, aki Lewis Hamiltonról mondott szavait után nem győzött szabadkozni. „Bárcsak annyira őszinte és egyenes lehetnék, mint a magánéletben – mondta Grosjean. – De amilyen világban élünk, mindig óvatosnak kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy mit mondunk és hogyan mondjuk. Szerintem manapság egyszerűen ilyen a társadalom."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK