Coulthard: Sainz nem húzza sokáig a Ferrarinál, ha nem lesz Leclerc szintjén

Forma-1, Portugál Nagydíj, Carlos Sainz, Charles Leclerc, Ferrari
PORTIMAO, PORTUGAL - OCTOBER 25: Carlos Sainz of Spain driving the (55) McLaren F1 Team MCL35 Renault leads Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF1000 during the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional do Algarve on October 25, 2020 in Portimao, Portugal. (Photo by Jose Sena Goulao - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Carlos Sainz eleinte lassabb lesz jövőre a Ferrarinál Charles Leclerc-nél David Coulthard szerint, a vörösök pedig ezt csak egy bizonyos ideig fogják elnézni neki.

Sebastian Vettel év végi távozásával és Carlos Sainz érkezésével jövőre új időszámítás kezdődik a Ferrarinál, amely Charles Leclerc mellett a jelenleg a McLarennél versenyző spanyollal szeretne visszakapaszkodni a mezőny élére. Azt már a 26 esztendős pilóta szerződtetésekor hangoztatták a felek, hogy Sainz nem második számú pilótának érkezik, és egyenlő feltételek mellett küzdhet meg Leclerc-rel. Kérdés azonban, hogy mi történik akkor, ha nem tudja felvenni a tempót a monacóival.

Sainz két évre írt alá a Ferrarihoz Forrás: Getty Images/Motorsport Images

A Sky Italiának nyilatkozva Mattia Binotto, a Scuderia csapatfőnöke kiállt amellett a döntés mellett, hogy két, viszonylag fiatal pilótával vágnak neki a 2021-es szezonnak és elmondta, hogy Sainz-ot is azért választották, mert képes betölteni a vezér szerepét, noha ezen a téren Michael Schumachernél vélhetően nem lesz jobb.

„Michael volt a legnagyobb, sokat tanultunk egy olyan vezértől, mint ő. Leclerc izgalomba hozza a rajongókat és minket is. Enzo Ferrari nagyon kedvelte volna őt, sokszor vezet az autó határain túl. Sainz pedig egy vezér, egy keményen dolgozó pilóta aki egyesíti az embereket. Egy olyan versenyző, aki a megfelelő mentalitással egyre jobb lesz.

Binotto hozzátette, hogy Leclerc-ben is megvannak azok a képességek, amelyek a jó vezetők ismérve, például „a nehézségek során soha nem kritizál, segíteni akar és egyre érettebb". A csapatfőnök emellett úgy véli, hogy Sainz „jól döntött", amikor a Ferrarihoz szerződött, mert bár jelenleg nem áll jól a csapat szénája, a svájci-olasz szerint maguk mögött fogják hagyni ezt a nehéz idényt.

Leclerc és Sainz jövőre már egyforma autót vezetnek Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Jose Sena Goulao

Sainz édesapja, a kétszeres ralivilágbajnok és négyszeres Dakar-győztes idősebb Carlos Sainz is úgy gondolja, hogy fiának nem kell aggódnia amiatt, hogy a Ferrari jelenleg csak szenved. „Carlos teljesen magabiztos aziránt, hogy ha van csapat, amelyik képes rövid idő alatt talpra állni, akkor az a Ferrari. Nincsenek kétségei efelől. Amikor a sportág legnagyobb múltú és legkülönlegesebb csapata kopogtat az ajtón és megkér, hogy versenyezz nála, akkor arra szerintem nagyon egyszerű a válasz" – mondta egy madridi PR-eseményen.

Mi lesz akkor, ha Sainz elmarad Leclerc-től?

Természetesen majd csak a következő szezon elején fog kiderülni, hogy a sebességét már többször bizonyító spanyol mire lesz képes nála négy évvel fiatalabb kollégája ellen, a jelenleg a Channel 4 szakértőjeként dolgozó David Coulthard szerint azonban eleinte el fog maradni a monacóitól. „Szerintem kezdetben Charles lesz előnyben, mert ismeri a csapatot és annak működését.

– vélekedett a skót.

Abban azonban Coulthard is biztosnak látszik, hogy a versenyzők közötti konfliktustól nem kell tartania a Ferrarinak. „Mindketten elég jámbor és udvarias fiatalemberek, úgyhogy szerintem meg fogják érteni a csapatban betöltött szerepüket, ami az, hogy a legjobb tudásuk szerint fejlesszék az autót. A valódi csatát kettejük között a stopper fogja eldönteni, azzal mutathatják meg, hogy ki a csapat vezére."