A Ferrari lemondott Vettelről, aki talán már soha nem lesz a régi

Forma-1, Emilia-Romagna Nagydíj, Sebastian Vettel
IMOLA, ITALY - OCTOBER 30: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari walks the track during previews ahead of the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on October 30, 2020 in Imola, Italy. (Photo by Joe Portlock/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy Sebastian Vettel az Aston Martinnál újra kivirágzik? Vagy annyi a négyszeres világbajnok karrierjének? A Forma-1 két korábbi rutinos pilótája másként látja.

Már csak négy verseny van hátra Sebastian Vettel ferraris karrierjéből, ami azt jelenti, hogy ennyi ideje van a négyszeres világbajnoknak valami olyan eredményt felmutatni, amivel méltóképpen búcsúzhat a maranellóiaktól. Vettel idei legjobb eredménye a Magyar Nagydíjon elért hatodik hely, azon kívül pedig csak ötször szerzett eddig pontot, egy hetedik helyezése mellé négy tizedik helyet tud felmutatni. A 82 Forma-1-es futamon versenyző, manapság szakértőként tevékenykedő Marc Surer szerint azonban a csapat már beletörődött, hogy ennél nem lesz jobb a szezon végén sem.

Vettelt már nem sokáig látjuk vörösben Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

„Tudja, hogyan kell versenyeket nyerni, ezt nem felejtette el, még ha most mélyponton is van. Ez azonban csak erősebbé teszi őt. Amikor jobbra fordulnak a dolgok, tudni fogja, hogy a rossz élmények még segíteni is fogják" – nyilatkozta a svájci expilóta a Starting-Grid podcastban a küszködő Vettelről.

Surer azonban úgy érzi, hogy Vettel már csak jövőre, az Aston Martinnál profitálhat az idei nehézségekből, szerinte a Ferrari ugyanis már letett arról, hogy világbajnoka Charles Leclerc-hez hasonló jó eredményeket érhet el az idén. „Feltűnt, amikor azt mondták, hogy Vettelnek nem volt semmilyen problémája, minden simán ment” – utalt Laurent Mekies sportigazgató imolai időmérő utáni szavaira, miután Vettel a 14. rajthelyet szerezte meg.

A nagyság jele, hogy nem dobja be a törölközőt, szerintem ez az erőssége.”

A svájci úgy véli, hogy a Ferrari Leclerc érkezése óta a monacói pilótára épít és az ő igényei szerint fejleszti az autót, ami „még rosszabbá teszi" Vettel helyzetét. Az Aston Martinnál ugyanakkor a négyszeres világbajnok kivirágzására számít, mivel a silverstone-i gárda „mindent meg fog tenni, hogy olyan autót adjon Vettelnek, amilyent ő akar." „A Ferrarinál egyszerűen látták, hogy Leclerc a jövőjük. Az Aston Martinnál Vettelre fognak támaszkodni és reagálnak a kívánságaira."

Leclerc a Ferrari jövője Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Surer szerint az is Vettel kezére játszhat, hogy a 2019-es Mercedesre alapuló jövő évi Aston Martint könnyebb lesz vezetni, mint a Ferrarit. „Az alapjaiban egy jó természetű autó, még Stroll is gyors tud lenni vele. A Red Bull-lal valószínűleg Stroll sem villogna, a Racing Ponttal párszor azonban Pérezt is legyőzte. Ez jelent valamit. Mindez azért is van, mert az autót relatíve könnyű vezetni, mint egy Mercedest, amivel valószínűleg sokan mások is gyorsak lennének."

Coulthard szerint Vettelnek vége

Nem mindenki osztja azonban Surer véleményét Vettelről. David Coulthard úgy gondolja, hogy a négyszeres világbajnokon már a csapatváltás sem fog segíteni. „Vettel ideje leáldozott – jelentette ki a skót a Channel 4-on. – Négyszeres világbajnok, de az a múltban volt, most azonban a jelenről és a jövőről van szó. Semmit nem tud tenni, hogy hatással legyen az autó alapvető tulajdonságaira, nem tervező, de a pilóta akkor is az autó hangja. Az ember pedig azt akarja, hogy a leggyorsabb hang mondja meg, hogy milyen legyen az autó, ne a leglassabb.”

„Seb most már jópár verseny óta az első tízen kívül van és igen, ez ennyi volt. Az ember reméli, hogy megtalálja a formáját a Racing Pointnál, de én kétlem. Soha ne mondd, hogy soha, de én nem látom, hogy mi változna azzal, hogy elmegy egy középcsapathoz, miként hozná ez vissza a szenvedélyét."