Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton lassan minden rekordot megdönt a Forma-1-ben, mégis vita övezi, hogy vajon lehet-e őt a sportág történetének legjobbjaként kezelni. Az 1996-os világbajnok Damon Hill rámutatott a probléma egyik gyökerére.

Az eddigi 93 nagydíjgyőzelmével Lewis Hamilton a csúcstartó a Forma-1-ben, vezet a pole pozíciók terén is, csak formaság, hogy megszerezze a hetedik világbajnoki címét és egyenlítsen Michael Schumacherrel szemben, de sokan mégis megkérdőjelezik sikerei értékét, elsősorban azért, mert 2014 óta a Mercedes lényegében verhetetlen a sportágban.

Ritka, hogy a futamokon tényleg keményen küzdenek egymás ellen Forrás: Daimler AG/LAT Images

Az új hibrid korszakban még nem fordult elő, hogy ne a Mercedes lett volna a konstruktőri világbajnok és az egyéni győztest is mindig ők adták, Nico Rosberg 2016-os sikerétől eltekintve mindig Hamilton személyében.

A német pilóta hirtelen visszavonulása óta akadtak időszakok, amikor a Ferrari borsot tört Hamilton orra alá, de alapvetően mindig neki állt a zászló,

főleg csapaton belül, mivel Valtteri Bottas általában csak az edzéseken tudja megszorítani Hamiltont, a futamokon jellemzően a brit pilóta kerekedik felül. Ez a statisztikák szempontjából kedvező a számára, a megítélését viszont árnyalja.

„Megvan annak a veszélye, hogy Lewis sikereit a küzdelem felfokozottságának fényében értékelik – nyilatkozta az 1996-os világbajnok Damon Hill a PA hírügynökségnek. – Meg kellett vívnia Nico Rosberggel, de a legtöbb esetben ő kerekedett felül. Valtteri is jó munkát végez, de a versenyeken nem tudja tartani a lépést Lewisszal.”

Hamilton 93 alkalommal állhatott eddig a dobogó tetejére Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Luca Bruno

„A Mercedes teljesen elsöprő ebben a korszakban és Lewisnak nincs ellenfele. Tönkretesz mindenkit, de elveszítjük az esélyt, hogy a legjobb formában lássuk őt, mert akkor csillognak igazán a kiváló versenyzők, ha keményen kell küzdeniük. Nem lehet mindig azt mondani, hogy nézzék újra a császár új ruháját.”

Hamilton gyakran méltatja Bottast, aki az eredmények terén alaposan elmarad tőle, de az edzéseken elért részsikerek révén az a kép alakul ki, hogy tényleges verseny zajlik a két pilóta között. A brit pilóta az imolai hétvégén úgy vélte, nem sokan tudnának olyan munkát végezni, mint Bottas, és már az edzések előtt is elismerte ellenfelét.

„Valtteri nem mindig kapja meg a neki járó elismerést, pedig nagyszerű munkát végez – mondta a Ziggo Sportnak adott interjúban. – Hihetetlenül gyors versenyző, szerintem jobb az itteni mezőny nagy részénél. Nem csupán a versenyzésével, hanem a mentális hozzáállásával is [kiemelkedik]. A versenyzők élete nem csak a vezetésről, a gyakorlásról szól, hanem arról is, hogyan viselkedik valaki és hogyan erősíti a körülötte lévőket. E téren ő nagyszerű.”