Vágólapra másolva!
Szokatlan döntést hozott a McLaren, a csapat kihagyja az Abu-Dzabiban zajló tesztelést a szezonzáró után, pedig több lehetőség is a rendelkezésükre állt volna.

Mióta rendkívül szigorúak a Forma-1-ben a tesztelési lehetőségek, ritkán fordul elő, hogy egy csapat úgy dönt, nem használja ki a rendelkezésre álló alkalmakat. A McLaren most így döntött, Andreas Seidl a The-Race.com-nak megerősítette, hogy a woking istálló nem lesz ott az Abu-Dzabiban zajló, fiatal pilótáknak fenntartott tesztelésen.

A McLaren nem tesztel a szezon végén Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

A McLarennek jelenleg nincs olyan fiatal tehetsége, aki a közeljövőben bemutatkozhatna a csapatnál, viszont Oliver Turvey révén rendelkeznek olyan pilótával, aki nem versenyzett még az F1-ben, így jogosult arra, hogy részt vegyen a tesztnapon.

A döntés ettől függetlenül furcsa,

mert a McLaren jövőre mindenkinél nagyobb mértékben kénytelen átépítenie az autóját a Mercedes-motorra való váltás miatt, de elképzelhető, hogy a szerződéses viszonyok akadályozzák a részvételüket, ahogy ezt az idei szezon előtt is lehetett gyanítani.

A McLaren azon csapatok egyike volt, amelyek még filmforgatás keretén belül sem biztosítottak felkészülési lehetőséget F1-es autóval a pilótáiknak a hosszú kényszerszünet végén a versenyzők csak F3-as autókkal tudtak gyakorolni és újra formába lendülni.

Motorszállítót vált a McLaren Forrás: Getty Images/MIGUEL MEDINA/Miguel Medina

Szerepet játszhat a döntésben az is, hogy az Egyesült Királyságban kötelező, kéthetes karantént írtak elő az Abu-Dzabiból hazatérőknek, ami azt jelenti, hogy a szezonzáróról hazaérve az újévig mindenképpen otthon kell maradniuk, és további napokkal húzódik a kényszerpihenő akkor, ha csak december 16-án tudnak elindulni a Közel-Keletről.

A csapat döntése különösen bosszantó lehet a Renault számára, ami megpróbálja elérni, hogy Fernando Alonso részt vehessen a tesztnapon, de a wokingiak és a Ferrari is ellenzi ezt, így a spanyol pilóta várhatóan csak 2021-ben ülhet majd ismét aktuális F1-es autóba, előtte november 4-5-én Bahreinben a 2018-as modellel gyakorol.