Imolai jó teljesítménye sem mentette meg Kvjatot a kirúgástól

Forma-1, Emilia Romagna Nagydíj, Danyiil Kvjat, Alpha Tauri
IMOLA, ITALY - OCTOBER 31: Daniil Kvyat of Scuderia AlphaTauri and Russia during practice ahead of the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on October 31, 2020 in Imola, Italy. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, hogy Danyiil Kvjattól a szezon végén megválik az Alpha Tauri, ezen pedig az sem változtat, hogy az orosz pilóta pályafutása második legjobb eredményét érte el a csapattal az Emilia Romagna Nagydíjon.

Az Alpha Tauri-istálló az Emilia Romagna Nagydíj előtt bejelentette, hogy Pierre Gasly jövőre is náluk fog versenyezni. A másik, jelenleg Danyiil Kvjat által elfoglalt ülésről azonban nem mondtak semmit, és bár hivatalos megerősítés továbbra sem történt, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója igen egyértelmű célzást tett arra, hogy a szezon végén búcsút intenek az orosz pilótának.

Kvjat idei legjobb eredményét érte el az imolai versenyen, amikor a biztonsági autós fázis során feltett lágy gumikat kihasználva megelőzte Sergio Pérezt, Alex Albont és Charles Leclerc-t, majd a negyedik helyen ért célba. A tavalyi Német Nagydíjon szerzett harmadik helye után ez a második legjobb eredménye, amit az istállóval töltött négy idénye alatt elért, de a jelek szerint ez sem lesz elég.

Kvjat erős versenyt futott Imolában Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Nagyon szórakoztató verseny volt nekem és szerintem mindenki másnak is – nyilatkozta a futam után. – Nagyon erős versenyt futottam, ami miatt nagyon örülök. Jól szórakoztam a biztonsági autós újraindítás utáni körben, megelőztem két autót a célegyenesben. Nagyon kockázatos manőver volt, de kifizetődött. Utána azt hiszem a kilences kanyar külső ívén elmentem Leclerc mellett, ami szintén jó móka volt. Kellett némi kockázatot vállalnom."

Ezután a használt kemény gumikon haladó Daniel Ricciardóval azonban már nem tudott mit kezdeni. „Természetesen sajnálatos, hogy ilyen kicsivel maradtam el a dobogóról. Az utolsó méterekig nyomtam. Mire mögé értem, addigra Daniel fel tudta melegíteni a gumijait, de akárhogy is, nagyon boldog vagyok és büszke erre az eredményre – mondta az orosz, aki csapata érdemeit is kiemelte. – A csapat nem követett el hibát és nagyon jó döntéseket hozott. Nagyon boldog vagyok miattuk. 2014 óta vagyok az istálló tagja, hosszú utat tettem meg és büszke vagyok rájuk."

A jelek szerint azonban egyetlen kiugró eredmény nem fogja tudni a Forma-1-ben tartani a 26 esztendős Kvjatot, aki Helmut Marko szavai alapján jövőre nem lesz az Alpha Tauri versenyzője.

„Gasly remekül vezet az idén. Jövőre nem lesz a Red Bull pilótája, mert az Alpha Taurinak van szüksége rá vezérként, jövőre pedig egy nagyon fiatal pilóta lesz mellette" – nyilatkozta a tanácsadó korábban a német Skynak, majd amikor rákérdeztek, hogy a fiatal pilóta az F2-ben versenyző, 20 esztendős Cunoda Juki lesz-e, csak annyit felelt: „azt is mondhatjuk".

Kvjat és Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnöke Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

A 77 esztendős osztrákot az imolai verseny után pedig arról faggatták, hogy jó teljesítménye megmentette-e Kvjat helyét a csapatban, mire nevetve „nemmel" válaszolt.

Kvjat a futam után a jövőjével kapcsolatban annyit mondott, hogy bár úgy érzi, a teljesítménye elegendő kell legyen az ülése megtartásához, lehet, hogy olykor ez nem elég. „Biztos, hogy eleget teszek, de nem minden tőlem függ. Vannak dolgok, amelyekre nincs ráhatásom. Csak arra koncentrálok, hogy élvezzem a szezon utolsó futamait, aztán majd meglátjuk."

Az orosz pilóta 26 pontjával a pontverseny 13. helyén áll, míg Gasly 63 egységgel a 10. pozíciót foglalja el.