Társoldalunk:

Hamilton is vigasztalta az élete legnagyobb hibáját elkövető Russellt

2020.11.02. 11:10

George Russell valószínűleg soha nem fogja elfelejteni az Emilia Romagna Nagydíjat, amelyen saját magát fosztotta meg a pontszerzés lehetőségétől. A verseny után többek között Lewis Hamilton is vigasztalta őt.

Alighogy tisztázódott egy ideje kérdésessé vált jövője a Williamsnél és a csapat megerősítette, hogy jövőre is az istálló egyik pilótája lesz, George Russell saját magával tolt ki az Emilia Romagna Nagydíjon, amikor a még pontszerző tizedik helyen haladva kicsúszott a biztonsági autó mögül és rommá törte a Williamst. A 22 esztendős pilóta még sosem szerzett pontot 34 verseny óta tartó pályafutása során, ahogyan csapatának is ezek lettek volna az első pontjai az idei szezonban. Russell karrierje legnagyobb hibájának nevezte az imolai kiesést.

Russell kiesése

Miután ismét erőn felül teljesítve a Q2-be kormányozta a Williamst, Russell a 13. helyről rajtolva saját elmondása szerint minden eddiginél agresszívabban versenyzett, Max Verstappen kiesése előtt pedig a 11. helyen haladt, így egyet előrelépve pontszerző pozícióban találta magát. A pályára lépő biztonsági autó mögött azonban hatalmasat hibázva kicsúszott az Aqua Minerale kanyar előtt és összetörte az autóját.

Egyértelműen ez pályafutásom legnagyobb hibája – jelentette ki a futam után. – A rajttól a végéig pokolian nyomtam neki, a biztonsági autó alatt is mindent beleadtam, hogy melegen tartsam a gumikat. Igazán próbáltam feszegetni a határokat. Erre egyáltalán nincs mentség. Rámentem egy apró bukkanóra, miközben éppen felfelé váltottam, és már a falban is voltam."

Arra a kérdésre, hogy mi kell ahhoz, hogy végre meglegyenek az első Forma-1-es pontjai, szintén önkritikusan válaszolt. „Nem tudom. Például nem szabad ilyen hülye hibákat elkövetnem. Az első körtől a kiesésig olyan keményen nyomtam, ahogy csak tudtam, soha nem voltam még ennyire agresszív. Ezt akartam folytatni a biztonsági autós fázis alatt is, mert tudtam, hogy nagyon agresszívnek kell lennem, ha azt akarom, hogy legyen esélyem a pontszerzésre a használt gumikon a mögöttem friss új gumikon haladókkal szemben. Amint elveszítettem a kontrollt az autó fölött, már a falban is voltam. Nagyon csalódott vagyok és nagyon sajnálom a srácokat."

Russell (középen) minden eddiginél agresszívabb próbált lenni Imolában - Galéria!Forrás: AFP/Miguel Medina

A brit pilóta azért pozitívumot is talált a versenyében. „A pozitívum az, hogy saját erőből voltunk abban a pozícióban. Sikerült megelőznöm Ocont és el tudtam szakadni tőle. A verseny korai szakaszában ugyanolyan volt a tempóm, mint az előttem haladó McLareneké. Az autó tökéletesen működött ezen a hétvégén és nagyon-nagyon gyors volt. A jövőben is képesek lehetünk megismételni ezt, ahogy hétről hétre egyre jobban megértjük a kocsit. Az első köreim nem voltak jók, és valószínűleg egy elég bátor és agresszív manővert hajtottam végre Sebastian ellen az első kanyarban. Az ilyeneken még dolgoznom kell. Talán korábban olykor kissé túl konzervatív voltam a versenyeken. Ma egyértelműen sikerült megtalálni a határt."

Természetesen kár beszélni arról, hogy „mi lett volna ha", de Russell elmondta, hogy szerinte maga mögött tudta volna tartani a 11. helyen friss lágy gumikon mögötte haladó Kimi Räikkönent az újraindítás után,

mivel az autóját magas végsebességre lőtték be az egyenesben. „Nagyon-nagyon nehéz lett volna, de hiszem, hogy sikerült volna visszavernem őt" – mondta.

Hamilton is mellé állt a hiba után

Russell a közösségi médiában is önkritikusan posztolt az eset után. Az Instagramon azt írta, hogy „soha nem fogom elfelejteni ezt a napot, ezt a hibát. Tanulni fogok belőle és erősebbé válok. Nagyon sajnálom az egész csapatot. Nincs mentségem." A cikk írásáig valamivel több mint 283 ezer kedvelést kapó poszt alá a jelenlegi mezőnyből Romain Grosjean és Lewis Hamilton is kommentelt, mindketten bátorították a fiatal pilótát.

Hamilton és Grosjean kommentje Russell posztja alatt

„Ember, ismerem az érzést. Beletelik egy kis időbe, hogy elfelejtsd, de amit csinálsz, az nagyszerű. Csak így tovább!" – írta Grosjean.

„George, mindent beleadtál. Rendben van, hogy hibázol és az is, hogy ez utána fáj. Én többet hibáztam, mint amire emlékszem. Nagyszerű vagy, haver. Emeled fel a fejed és nyomd tovább! Majd legközelebb!" – írta Hamilton.

Grosjean és Hamilton mellett két korábbi pilóta, Mark Webber és David Coulthard is üzent Russellnek. „Igen, haver, ez brutális, de jobb leszel általa. Ez mind része a fejlődésnek és annak, hogy egyre magasabbra tedd a mércét" – szóltak az ausztrál sorai, akihez egykori csapattársa is csatlakozott: „Ez egy kis botlás egy hosszú karrierben, ami az F1-ben előtted áll. Ne aggódj miatta és ezután is mutasd meg nekünk, hogy milyen fából faragtak!"

Alonso is megdicsérteForrás: Getty Images/Motorsport Images

A versenyhétvége előtt a jövőre visszatérő Fernando Alonso is méltatta Russellt, akinek jól estek a kétszeres világbajnok szavai. Mindannyiuk közül George az, aki minden hétvégén meglep azzal, ahogyan a Williams-t vezeti. Nem követ el hibákat. Igazán meg vagyok lepődve a sebességén. Úgyhogy ha egy nevet kell mondanom, akkor az én választásom a jövőre Russell" – nyilatkozta a spanyol a fiatakokról a Sky Sportsnak.

„Ez állati sokat jelent nekem egy olyan fickótól, mint Fernando. Már várom, hogy versenyezhessek ellene jövőre. Biztos vagyok benne, hogy szárnyalni fog. Értékelem, amit mondott" – reagált Russell Alonso szavaira.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK