Társoldalunk:

Nem Bottast, Hamiltont próbálta legyőzni a Red Bull

2020.11.01. 17:10

Bosszantónak nevezték a Red Bullnál, hogy Max Verstappen nem tudott célba érni az imolai futamon, pedig a 2. helyen haladt. Lewis Hamiltont próbálták legyőzni, ez nem sikerült.

Ígéretesen alakult az Emilia Romagna Nagydíj a Red Bull versenyzője, Max Verstappen számára, de egy spontán defekt véget vetett a futamának, amikor Lewis Hamilton mögött a 2. helyen haladt. Verstappen a rajtnál megelőzte a későbbi futamgyőztest, aki egy kedvezően időzített bokszkiállás révén ismét átugrotta őt, de az eleinte az élen álló Valtteri Bottast maga mögé tudta utasítani.

A hiba, ami miatt Verstappen meg tudta előzni Bottast - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

Úgy tűnt, a bokszkiállások alkalmával Verstappen két szék között a pad alá esik, mert a 2. helyen haladt, megpróbáltak az elévágásos taktikával boldogulni, de Bottast nem tudták megelőzni, Hamilton pedig mindkettejüket átugrotta. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke elárulta, nem volt más választásuk.

Stratégiai szempontból szendvicsben voltunk, mert ha megpróbálkozunk az elévágással, akkor ők hosszabb etapot futhatnak az üldöző autóval – utalt Hamiltonra a Sky Sports műsorában. – Nem lehet mindkét lehetőséget kizárni, ezért azt az autót kell választani, amit megpróbálunk legyőzni. Mi tulajdonképpen azt választottuk, hogy megpróbáljuk legyőzni Lewist” – tette hozzá Horner.

A csapatfőnök elárulta, tudtak arról, hogy Bottas autójának sérült a padlólemeze, ezért még fontosabbnak tartották, hogy Verstappen hibára kényszerítse ellenfelét. Horner szerint Bottas féktesztelte Verstappent, miután visszatért a pályára a kavicságyból, ez azonban a holland pilóta belső kamerás felvételén nem egyértelmű.

„Elég türelmes volt, kivárta az egyenest, és a DRS használatával megelőzte őt a 2-es kanyarban. A dolgok ekkor jól festettek” – összegzett.  

Verstappen is úgy gondolta, hogy jó tempót autózott, miután megelőzte a sorban második Mercedest, és „úgy tűnt, minden rendben van, de az egyenesben hirtelen felrobbant az egyik gumim. Nem tudom pontosan, hogy mi történt, mert amikor megnéztem, az autón semmi más nem sérült meg.” A holland pilóta élvezte a küzdelmet, próbált a Mercedesek közelében maradni, és sajnálta, hogy nem állhatott dobogóra, főleg azért, mert a 2. lehetett volna. Verstappen ezzel mindhárom olaszországi versenyt lenullázta az idén, a hátránya 17 pontra nőtt az összetettben a 2. helyezett Bottas mögött.

Albon azt hitte, hogy valaki nekiment

Nem csak Verstappen, az egész Red Bull pont nélkül maradt, miután a holland pilóta kiesése miatt pályára küldött biztonsági autó távozásakor Alexander Albon is megpördült a pályán, ezzel kiszorult a pontszerzők közül. Albon ismét viszontagságos hétvégén van túl, rengeteg körét törölték, a rajtnál a mezőny sűrűjébe került, majd a közvetlen ellenfeleivel ellentétben nem kapott új gumikat a verseny utolsó körére.

„Ez megint egy olyan verseny volt, amikor más autók mögött töltöttük az egész távot, nem sokat tehettem. Visszatekintve, nekem is ki kellett volna állnom, amikor a többiek is megtették a verseny vége felé, mert így én voltam az első a hideg gumis autók közül, akiket utolértek. Látszott, hogy nehéz lesz feltartani őket. Ha kiálltunk volna, a dobogót is célba vehettük volna” – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

Albon is pont nélkül maradt - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

Albon a riporternek először azt mondta, szerinte valaki hozzáért, ezért pördült meg, majd elmondta, ha nem ez történt, akkor a hideg gumik és fékek okolhatók az esetért. Horner egyértelműen a hőmérsékletekkel indokolta a hibát, és azt mondta, megpróbálnak segíteni a versenyzőnek a Török Nagydíj előtt. Albon úgy vélte, a hibától függetlenül jó hétvégét zárt, és próbálja meggyőzni a csapatvezetést, hogy jövőre is szavazzanak bizalmat neki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK