Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton a szezon végén visszavonul?

2020.11.01. 17:41

Lewis Hamilton érdekes kijelentéseket tett a jövőjével kapcsolatban az Emilia Romagna Nagydíj megnyerése után. A hatszoros világbajnoknak az év végén lejár a szerződése a Mercedesszel, ő pedig jelenleg nem lát garanciát arra, hogy jövőre is a Forma-1-ben fog versenyezni.

A Mercedes Imolában csúcstartóvá vált a zsinórban aratott konstruktőri világbajnoki címek számában, és már egyedül áll a ranglista élén, megelőzve a zsinórban hatot nyerő Ferrarit. Most, hogy elérték ezt a mérföldkövet és gyakorlatilag az egyéni vb-cím is karnyújtásnyira van, ismét feltették Toto Wolffnak a jövőjével kapcsolatos kérdést, az osztrák csapatfőnök pedig gyakorlatilag kijelentette, hogy hamarosan már nem ő lesz a Mercedes csapatfőnöke. Mindez hatással lehet Lewis Hamilton jövőjére is, aki a Forma-1-es pályafutásának lezárását sem vetette el.

Kettős győzelmével a Mercedes bebiztosította zsinórban hetedik konstruktőri vb-címét - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

„Először is köszönetet szeretnék mondani a feleségemnek, aki szerintem hallgat és néz minket, valamint a három éves fiamnak. Nagyszerű érzés ez a délután, mindennek a tetőzése – nyilatkozta Wolff a Sky Sportsnak. – Sokunk könnyekben tört ki zárt ajtók mögött, rengeteg áldozatot hoztunk, ami nem mindig látható. Ami kiemelkedik, az a csapaton belüli bajtársiasság az évek során és a helyes értékrend. Amikor erre az eredményre és a Németországból, Brackleyből és Brixworth-ből érkező támogatásra gondolok, mosoly jelenik meg az arcomon, amit most nem lehet látni" – utalt a maszkra.

A siker után közvetlenül Wolff természetesen megkapta a kérdést azzal kapcsolatban, ami már régóta foglalkoztatja a közvéleményt, nevezetesen, hogy jövőre is ő lesz-e a Mercedes csapatfőnöke.

Válaszában talán minden eddiginél konkrétabban célzott arra, hogy nem.

„Szerintem a helyzetem egy kicsit más, mert a csapat társtulajdonosa vagyok, és emiatt soha nem fogom elhagyni, mert ezt imádom csinálni. Mi is lenne jobb annál, mint egy sportcsapat tagjának lenni, ahol fantasztikus társaságban lehet az ember. Azt mondtam, hogy szerintem mindenkinek van egy bizonyos szavatossági ideje egy szerepkörben, én pedig elérkeztem az enyém végéhez. Szerintem továbbra is hozzátehetek a csapathoz, de a jövőre is gondolnom kell. Fogni valakit és segíteni neki, hogy belenőjön ebbe a szerepkörbe fantasztikus kihívás nekem. Ez lesz az egyik következő fejezet, de még egy darabig látni fogtok itt."

Úgy tűnik, az idén látjuk Wolffot utoljára a Mercedes csapatfőnöki székébenForrás: Getty Images/Motorsport Images

Wolff elárulta, hogy van már jelöltje arra, hogy ki lehet az utódja, de nevet természetesen nem mondott.

Hamilton homályosan fogalmazott a jövőjéről

A verseny utáni sajtótájékoztatón Wolff szavaival szembesítették a győztes Lewis Hamiltont, aki közölte, „még azt sem tudom, hogy itt leszek-e jövőre, úgyhogy jelenleg nem aggódom emiatt." Ezután a hatszoros világbajnok elmondta, tisztában van főnöke terveivel. „Toto és én sok mély beszélgetést folytatunk, úgyhogy nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy hol áll most a feje. Szerintem sok súlyt együtt cipelünk. Már nagyon-nagyon régóta itt vagyok, úgyhogy egyértelműen megértem, ha valaki kicsit hátrébb akar lépni és többet akar a családjával lenni és más dolgokkal tölteni."

Nem tudom, hogy ki léphetne a helyébe, de ő egy vezető. Nem fog olyasvalakit választani, aki ne lenne képes elvégezni a munkát, nem áll készen a feladatra. Meg fogja találni a megfelelő embert. Azért értük el ezeket a sikereket, mert megtalálta a megfelelő embereket és olyan pozícióba helyezte őket, amelyben a legfényesebben ragyoghatnak. Minden egyes embert képessé tett arra, hogy a lehető legjobban teljesítsen. Úgyhogy találni fog valakit, aki folytatni tudja mindezt. Ez a csapat nem csak egy emberről szól, hanem sok ember összessége. Nem Toto építi az autót, ez igazi csapatmunka. De bármihez is kezd a jövőben, én támogatom benne."

Hamilton és Wolff öröme az Emilia Romagna Nagydíj után - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Mivel Hamilton továbbra sem írt alá új szerződést, ha jövőre is az F1-ben fog versenyezni, a következő hónapok során ezt meg kell tennie. Arra a kérdésre azonban, hogy van-e reális esély arra, hogy a szezon végén visszavonul, nem válaszolt egyértelmű nemmel.

„Novemberben vagyunk és őrület, hogy már a karácsony sincs messze. Remekül érzem magam, erősnek, és úgy érzem, hogy hónapokig tudnám folytatni. Úgyhogy nem tudom. Említettétek Totót és a szavatossági időt. Több minden is foglalkoztat. Szeretnék itt lenni jövőre is, de az biztos, hogy nincs rá garancia, hogy itt is leszek. Sok dolog izgat a Forma-1 utáni élettel kapcsolatban. Az idő majd eldönti."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK