Társoldalunk:

Hamilton zarándokolt, Gasly a legendás Senna színeiben versenyez

2020.10.31. 06:02

A Forma-1 imolai visszatérésének alkalmából Ayrton Senna legendás sisakfestésének színeit viselve versenyez a hétvégén Pierre Gasly, az Alpha Tauri pilótája. Gasly, valamint a mezőny két legsikeresebb tagja, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is felkereste az 1994-es baleset színhelyét.

Megérintette a Forma-1 mezőnyét, hogy a 2006-os szezon óta először nagydíjat rendeznek az imolai versenypályán, ahol a sportág fekete hétvégéjén, 1994-ben halálos balesetet szenvedett Roland Ratzenberger és Ayrton Senna. A jelenlegi pilóták közül csak Kimi Räikkönen versenyzett eddig az F1-ben az imolai pályán, a többiek között akad, aki korábban még nem is járt itt.

Gasly is ellátogatott az emlékművekhez - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

A pénteki pályabejárás során többen is elzarándokoltak az azóta átépített Tamburello kanyarhoz, és felkeresték az emlékművet, ahol ma is rajongók zászlói és transzparensei őrzik Senna emlékét. Így tett Lewis Hamilton is, aki nem szokta megnézni a pályát a szabadedzések előtt, ezúttal viszont kivételt tett.

„Az 1994-es események történetére nyilvánvalóan mindig is emlékezni fogunk – mondta a Mercedes pilótája. – Körbementem, és nagyon különleges kör volt, megnéztem ezt a történelmi pályát, és érintettem Ayrton ütközésének helyszínét is, ami rideg emlékeztető volt.”

Hamilton elmondta, manapság is „szürreálisnak” érzi, hogy olyan pályákon versenyezhet, ahol gyerekkori hőse is ment, számára „egyrészt szívmelengető, hogy itt lehetek és azt csinálhatom, amit ő is 26 évvel ezelőtt, de ezen kívül ez is csak egy verseny a sok közül.”

A hetedik világbajnoki címére hajtó versenyző felidézte, egy gokartversenyen volt, amikor édesapja elmondta neki, hogy Senna meghalt. „Arrébb kellett mennem az apámtól, mert sohasem engedte volna meg, hogy sírjak a szeme láttára. Nem volt könnyű. Próbáltam a szomorúságomat belevinni a vezetésbe, és azt hiszem, győztem azon a hétvégén, de a következő hetek nagyon nehezek voltak.”

Senna volt az Alpha Taurinál versenyző Pierre Gasly hőse is, a francia pilóta ezen a hétvégén Senna színeit viseli a sisakján, ráadásul Gasly a brazil legenda legsikeresebb éveihez hasonlóan Honda-motorral szerepel, így a sisakrostélya is rímel Sennáéra. „A legendákat sohasem feledjük” – írta Gasly a Twitteren, miután ő is ellátogatott az emlékműhöz, és felkereste Ratzenberger balesetének helyszínét is.

Tisztelgett Senna emléke előtt Sebastian Vettel és a McLaren néhány tagja is, a Williams orrán pedig természetesen továbbra is látható Senna jól ismert logója. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK