Társoldalunk:

Wolff: Nem kell bántani az F1-ben a milliomosok csemetéit

2020.10.29. 20:05

Toto Wolff védelmébe vette az erős anyagi háttere miatt sokat bírált Lance Strollt és az F1-be hasonló helyzetben érkező fiatalokat.

A Forma-1 és általában a technikai sportok magas költséges jellege miatt gyakran előfordul, hogy olyan indulók vesznek részt benne, akik a tehetségük mellett erős anyagi háttérrel is rendelkeznek. Régen még lényegében akárki bejuthatott az F1-be, akinek volt pénze, 2015-től már mindenképpen szükség van az FIA által elismert bajnokságokban elért eredményekre ahhoz, hogy valaki F1-es jogosítványt kapjon.

Lance és Lawrence StrollForrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A jelenség ettől még nem szűnt meg, sőt, bizonyos szempontból fokozódott: már egyre alacsonyabb szinteken is komoly költségvetésekre van szükség ahhoz, hogy a versenyzők sikeresek legyenek, és ahogy Lance Stroll példája is mutatja, tehetős mágnások egész csapatokat hajlandók megvásárolni ahhoz, hogy gyermekük versenyképes technikai környezetbe kerülhessen.

Noha Stroll az F3-as Európa-bajnokság megnyerése után került az F1-be, sokan még ma sem ismerik el, hogy a világbajnokság mezőnyébe való, de Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint Stroll bizonyította a felkészültségét.

„Megnyerte az olasz F4-es bajnokságot és győzött a nemzetközi F3-ban is, már kétszer állt [F1-es] dobogón és Monzában, esőben jutott be az első rajtsorba – méltatta Wolff a kanadai pilótát. – Nem hiszem, hogy ki lehet jelenteni azt, hogy azért, mert az édesapja milliárdos, [Lance] nem érdemelte ki a helyét.”

Az osztrák üzletember szerint Stroll „tulajdonképpen szenved a megbélyegzéstől”, „ami egyszerűen nincs rendben.” Úgy véli, a kanadai versenyző nem tehet arról, hogy édesapja nagyon sikeres üzletember lett, és „úgy gondolom, még lenyűgözőbb, hogy egy srác ilyen háttérrel a világ egyik legkeményebb sportágát választotta.”

Dmitrij és Nyikita Mazepin, jövőre az F1-ben szerepelhetnekForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula Motorsport Limited/Joe Portlock - Formula 1

A Mercedes-csapatfőnök véleménye mellett érdemes megjegyezni, hogy Stroll édesapja Wolff üzlettársa, és a világbajnok istállóhoz kötődik a szintén tehetős Nyikita Mazepin is, aki tavaly óta privát és nyilvános teszteken is vezeti a Mercedest, jövőre pedig valószínűleg a Haas versenyzője lesz. Őt és az F1-be készülő Mick Schumachert is szokták vádolni azzal, hogy a hátországuk juttatta el őket a világbajnokság mezőnyébe.

Ne hiteltelenítsük Micket és Nyikitát azelőtt, hogy láttuk őket – mondta Wolff. – Szerintem Nyikita most rendszeresen az F2 élmezőnyében megy. Megnyert néhány versenyt vagy legalább küzdött a győzelemért, és ugyanez igaz Mickre” – vélte Wolff, aki szerint az F1 most „a lehető legjobb állapotban” van a versenyzők tehetségét illetően.  

„Öt-hat évvel ezelőtt sokkal több versenyző volt, aki csak azért jutottak ide, mert fizettek. Talán rosszul emlékszem, nem akarok senkit sem megnevezni, de tudják, kikre gondolok.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK