Wolff: Nem kell bántani az F1-ben a milliomosok csemetéit

Forma-1, Lance Stroll, Lawrence Stroll, Racing Point, Barcelona teszt
STROLL Lawrence (can), Racing Point F1 RP20 owner, portrait and his son STROLL Lance (can), Racing Point F1 RP20, portrait during the Formula 1 Winter Tests at Circuit de Barcelona - Catalunya on February 19, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff védelmébe vette az erős anyagi háttere miatt sokat bírált Lance Strollt és az F1-be hasonló helyzetben érkező fiatalokat.

A Forma-1 és általában a technikai sportok magas költséges jellege miatt gyakran előfordul, hogy olyan indulók vesznek részt benne, akik a tehetségük mellett erős anyagi háttérrel is rendelkeznek. Régen még lényegében akárki bejuthatott az F1-be, akinek volt pénze, 2015-től már mindenképpen szükség van az FIA által elismert bajnokságokban elért eredményekre ahhoz, hogy valaki F1-es jogosítványt kapjon.

Lance és Lawrence Stroll Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A jelenség ettől még nem szűnt meg, sőt, bizonyos szempontból fokozódott: már egyre alacsonyabb szinteken is komoly költségvetésekre van szükség ahhoz, hogy a versenyzők sikeresek legyenek, és ahogy Lance Stroll példája is mutatja,

tehetős mágnások egész csapatokat hajlandók megvásárolni ahhoz, hogy gyermekük versenyképes technikai környezetbe kerülhessen.

Noha Stroll az F3-as Európa-bajnokság megnyerése után került az F1-be, sokan még ma sem ismerik el, hogy a világbajnokság mezőnyébe való, de Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint Stroll bizonyította a felkészültségét.

„Megnyerte az olasz F4-es bajnokságot és győzött a nemzetközi F3-ban is, már kétszer állt [F1-es] dobogón és Monzában, esőben jutott be az első rajtsorba – méltatta Wolff a kanadai pilótát. – Nem hiszem, hogy ki lehet jelenteni azt, hogy azért, mert az édesapja milliárdos, [Lance] nem érdemelte ki a helyét.”

Az osztrák üzletember szerint Stroll „tulajdonképpen szenved a megbélyegzéstől”, „ami egyszerűen nincs rendben.” Úgy véli, a kanadai versenyző nem tehet arról, hogy édesapja nagyon sikeres üzletember lett, és „úgy gondolom, még lenyűgözőbb, hogy egy srác ilyen háttérrel a világ egyik legkeményebb sportágát választotta.”

Dmitrij és Nyikita Mazepin, jövőre az F1-ben szerepelhetnek Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula Motorsport Limited/Joe Portlock - Formula 1

A Mercedes-csapatfőnök véleménye mellett érdemes megjegyezni, hogy Stroll édesapja Wolff üzlettársa, és a világbajnok istállóhoz kötődik a szintén tehetős Nyikita Mazepin is, aki tavaly óta privát és nyilvános teszteken is vezeti a Mercedest, jövőre pedig valószínűleg a Haas versenyzője lesz. Őt és az F1-be készülő Mick Schumachert is szokták vádolni azzal, hogy a hátországuk juttatta el őket a világbajnokság mezőnyébe.

– mondta Wolff. – Szerintem Nyikita most rendszeresen az F2 élmezőnyében megy. Megnyert néhány versenyt vagy legalább küzdött a győzelemért, és ugyanez igaz Mickre” – vélte Wolff, aki szerint az F1 most „a lehető legjobb állapotban” van a versenyzők tehetségét illetően.

„Öt-hat évvel ezelőtt sokkal több versenyző volt, aki csak azért jutottak ide, mert fizettek. Talán rosszul emlékszem, nem akarok senkit sem megnevezni, de tudják, kikre gondolok.”