Hivatalos: Pierre Gasly 2021-ben is az Alpha Taurinál versenyez

Forma-1, Olasz Nagydíj, Pierre Gasly, Alpha Tauri
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 06: Race winner Pierre Gasly of France and Scuderia AlphaTauri celebrates on the podium during the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 06, 2020 in Monza, Italy. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Alpha Tauri-istálló bejelentette, hogy megtartja a 2021-es szezonra Pierre Gaslyt, az idei Olasz Nagydíj győztese tehát nem megy a Red Bullhoz.

A Portugál Nagydíj utáni szerdán megtörtént az a bejelentés, amire az elmúlt napokban már mindenki készült:

az Alpha Tauri megerősítette, hogy Pierre Gasly jövőre is náluk versenyez.

Az év korábbi részében a Red Bulltól tavaly lefokozott francia pilótát esélyesnek tartották arra, hogy legkésőbb jövőre átvegye a Max Verstappen mellett csak küszködő Alex Albon helyét, bokszutcai pletykák szerint azonban annyira kihúzta a gyufát Helmut Markónál, az energiaitalosok tanácsadójánál, hogy erre végül nem volt esélye. Az idei Olasz Nagydíj győztesét a 2021-től Alpine néven induló Renault-val is szóba hozták, végül azonban minden marad a régiben.

Gasly az Olasz Nagydíjon élete első F1-es győzelmét szerezte az Alpha Taurival Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A hivatalos bejelentés előtt Marko gyakorlatilag már pontot tett Gasly rövidtávú jövőjére, amikor a német RTL-nek megerősítette, a francia marad az Alpha Taurinál 2021-re, a aenzai istálló második hazai versenye, az imolai Emilia Romagna Nagydíj előtt azonban hivatalosan is megerősítette pozíciójában a 24 esztendős versenyzőt. „Hihetetlenül boldog vagyok, hogy egy újabb évet tölthetek el a Scuderia Alpha Taurinál – nyilatkozta Gasly. – Az idei évben nagyon jól megy, úton vagyunk afelé, hogy a csapat fennállásának legsikeresebb évét zárjuk. Úgy érzem, hogy erős a kapcsolatunk, sikerült minden adódó lehetőséget kihasználnunk, a legjobbat az Olasz Nagydíjon."

Gasly az idén az eddigi 12 versenyből 8-on pontot szerztett, 63 pontjával az összetett kilencedik helyén áll jelenleg, miközben csapattársa, Danyiil Kvjat 14 egységgel csupán a tizennegyedik.

A francia ráadásul Sebastian Vettel 2008-as sikere után második versenyzőként nyerni tudott a Red Bull testvércsapatával. „Monzában szerezni az első Forma-1-es győzelmemet nagyon különleges pillanat volt a számomra, amit még édesebbé tett, hogy ez volt a csapat történetének második futamgyőzelme. Erre nagyon büszke vagyok. Mindent megteszek, hogy előrevigyem ezt a csapatot és minden felelősségemmel olyan messzire jussak velük, amennyire csak tudok" – nyilatkozta.

A két Alpha Tauri-pilóta közül az idén egyértelműen Gasly a jobb Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Gasly érdemeit Franz Tost csapatfőnök is kiemelte, és az egekig magasztalta régi-új pilótáját. „Mióta tavaly visszatért a csapathoz, következetesen kiemelkedően jó teljesítményt nyújtott, szerzett két dobogós helyezést, egy második hellyel a 2019-es Brazil Nagydíjon és egy győzelemmel az istálló hazai futamának számító Olasz Nagydíjon.

Mentálisan is nagyon erős, mindig motivált, amikor pedig kitűz maga elé egy célt, mindent belead, hogy elérje azt."

Gasly jövő évi csapattársáról egyelőre nem érkezett bejelentés. A Red Bull bizonyára kivár amiatt, hogy Alex Albonnak mi lesz a sorsa. Amennyiben a thai-brit pilótát lefokozzák, úgy jövőre ő lehet Gasly csapattársa, azonban ha marad a Red Bullban, a Forma-2-ben versenyző Cunoda Juki érkezhet Kvjat helyére.