A Mercedes vezérletével az F1 leszavazta az izgalmakkal kecsegtető újítást

Forma-1, Eifel Nagydíj, rajt
NUERBURG, GERMANY - OCTOBER 11: A general view at the start during the F1 Eifel Grand Prix at Nuerburgring on October 11, 2020 in Nuerburg, Germany. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Jövőre sem lesznek az eredetileg az idei szezonban kipróbálni szándékozott fordított rajtrácsos sprintversenyek a Forma-1-ben, miután a Mercedes továbbra is ellenzi azokat.

Korábban több ízben is felmerült, hogy a Forma-1 kipróbálhatná a más szériákban és utánpótlás-sorozatokban előszeretettel alkalmazott fordított rajtrácsos sprintfutamokat, amelyekkel a szombati időmérő edzést váltanák ki. Az idei szezonra a Mercedes ellenállása miatt nem vezették be az újítást még csak néhány tesztverseny erejéig sem, Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatója azonban bízott benne, hogy 2021-re sikerül átvinni az ötletet. Miután látszott, hogy a pilóták körében is nagy az ellenállás a Forma-1-ben még soha nem alkalmazott formátum ellen, sajtóhírek szerint az F1 Commission legutóbbi ülésén a csapatok végleg leszavazták a sprintversenyeket.

Jövőre is csak a vasárnap lesz madj verseny Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Miután a költségcsökkentés jegyében alig változnak a szabályok 2020-ról 2021-re, Brawn terve az volt, hogy négy versenyhétvégén próbálná ki a sprintfutamokat, azokkal megkavarva az érdemben az ideihez képest nem sokat változó erőviszonyokat.

Ezen a négy hétvégén az időmérőt 30 perces sprintfutam váltotta volna fel, amelynek rajtrácsára a versenyzők a pontverseny fordított sorrendjében álltak volna fel, azaz az aktuális éllovas rajtolhatott volna az utolsó pozícióból.

Ezután ennek a futamnak a végeredménye döntött volna a vasárnapi nagydíj rajtsorrendjéről.

Ahhoz, hogy jövőre bevezethessék az új formátumot, a nemrég felülvizsgált irányítási rendszer szerint minősített többség kellett volna, azaz a 30 szavazatból 28 igen lett volna elegendő ehhez,

a The-Race.com értesülései szerint azonban az összes Mercedes-motoros csapat, beleértve a 2021-től a stuttgartiak erőforrásait használó McLaren is a bevezetés ellen voksolt.

Ahhoz, hogy 2022-től láthassunk fordított rajtrácsos sprintfutamokat, már 25 igen szavazat is elég lett volna, ez a szavazás azonban a hírek szerint nem történt meg.

A Mercedes-motoros istállók leszavazták a sprintversenyeket Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Utóbbi érthető annak tükrében, hogy 2022-től jelentősen változhatnak az erőviszonyok a sportágban, így akiknek 2021-re még gyengébb teljesítményük miatt érdekében állt volna a felborított erősorrend, azok lehet, hogy egy évvel később már nem szívesen látnák mindezt. Azt ugyanakkor nem zárták ki a felek, hogy a nagy szabályváltozások évére visszatérnek a javaslat megvitatásához.