Társoldalunk:

A rádión ócsárolta, majd bírálta Norris a gyakran karambolozó Strollt

2020.10.27. 20:07

Nem fukarkodott a kritikákkal Lando Norris, miután a Portugál Nagydíjon összeütközött Lance Stroll-lal. A kanadai pilóta a hétvégén másodszor ütközött és mostanában gyakran bajba kerül.

Fokozódik a küzdelem a pályán és azon kívül is a McLaren és a Racing Point között, miután a két csapat autója hasonlóan versenyképes, és a büntetések után mindössze 2 pont a különbség a konstruktőri világbajnokságban a Racing Point javára.

Stroll a múlt hétvégén kétszer is balesetbe keveredett, másodszor Norrisszal ütközöttForrás: AFP/Getty Images/Jorge Guerrero

A silverstone-i istálló az idén már többször kihúzta a gyufát az ellenfelek körében, elsősorban az kavart nagy vihart, hogy szabálytalannak minősített eljárások felhasználásával is másolták a tavalyi Mercedest, de az sem tetszett a McLarennek, ahogy Lance Stroll koronavírus-fertőzését kezelték.

A kanadai pilóta az Eifel Nagydíj során nem volt versenyzésre alkalmas állapotban, két héttel korábban, Szocsiban pedig rögtön a rajt után kiesett, amikor összeütközött Charles Leclerc autójával. A csapattulajdonos Lawrence Stroll fia Portugáliában is balesetekbe keveredett, pénteken Max Verstappen lökte ki őt a pályáról, vasárnap pedig Lando Norris.

Mindkét incidens az 1-es kanyarban történt, a brit versenyző a pillanat hevében „****fejnek” nevezte ellenfelét (ezért a levezető körben elnézést kért a rádión), aki az ő pontszerzését is ellehetetlenítette, majd a futam után a Sky Sportsnak azt mondta, Stroll „semmiből sem tanul.” Hozzátette, nem is értette, hogy ellenfele mire készült, amikor az autóik összeértek. Balra húzott, ami eléggé meglepett, hiszen könnyedén mehetett volna a belső íven. Már félig mellette haladtam, amikor elfordult. Nyilvánvalóan nem tanult a pénteki esetből, és úgy tűnik, nem szokott semmiből sem tanulni. Sokszor előfordul vele ilyesmi, úgyhogy el kell kerülnöm őt” – mérgelődött.

Norris felhívta a figyelmet arra, hogy Stroll sokszor összetöri az autóját, és most is egyértelműen ellenfelét hibáztatta. „Nem volt szép csata – mondta. – Nem tudom, lehet, hogy nem lát rendesen jobbra vagy ilyesmi. Tönkretette a saját versenyét és az enyémet is. Az ő hibája volt” – jelentette ki, és ezzel a sportfelügyelők is egyetértettek, mert 5 másodperces időbüntetést szabtak ki.

A Racing Point szerint a büntetés túlzás volt, Stroll viszont nem igazán tudott mentséget felhozni maga mellett. „Mentem a külső íven, egy kissé kényelmetlen helyzet volt, mert [Norris] a pálya közepén haladt, és nem voltam biztos abban, hogy behúzódik vagy tartja az ívét.”  

„A másodperc töredéke alatt kellett döntést hoznom, mert kívül voltam a kerékvetőn. Utána befordultam, gondolom, egyszerűen nem volt elég hely kettőnknek, ez történt.”

Norris később bocsánatot kért

A brit pilóta a Portugál Nagydíj után Lewis Hamiltonnak is odaszúrt. Azt mondta, örül honfitársa sikerének, de úgy vélte, a Mercedes minden futam megnyerésére esélyes, ezért Hamiltonnak szerinte valójában csak Valtteri Bottast kell legyőznie. A McLaren versenyzője később nem csak a rádión elmondottakat, az interjúk során tett kijelentéseit is megbánta, és a Twitteren kért bocsánatot, bár az üzenetéből nem derült ki, hogy a Strollnak vagy a Hamiltonnak címzett kritikákat vonná vissza. 

Norris végül elnézést kértForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mr3

„Tartozom egy bocsánatkéréssel. Hülye és felelőtlen voltam néhány dologgal kapcsolatban, amit mostanában a médiában és interjúk során mondtam, bizonyos embereknek nem adtam meg a tiszteletet, amit kellett volna. Nem ilyen ember vagyok, ezért tudom, hogy elnézést kell kérnem tőlük és mindenkitől, aki olvasta, hallotta ezeket. Bocsánat!”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK