Társoldalunk:

Verstappen: Pérez nem hagyott elég helyet, saját magát ütötte ki

2020.10.26. 11:39

Max Verstappen úgy véli, Sergio Pérez idézte elő kettőjük ütközését a Portugál Nagydíj első körében. A mexikói pilóta elmondta, igyekezett elég helyet hagyni riválisának, Christian Horner pedig egyetértett a sportfelügyelők döntésével.

Max Verstappen és Sergio Pérez már rögtön a vasárnapi Portugál Nagydíj elején összeakadt egymással. A két pilóta a 4-es kanyarban ért össze, miután a mexikói pilóta a külső íven próbálta megelőzni riválisát. Verstappennek hatalmas szerencséje volt, mert nemhogy nem pördült meg, még csak az autóján sem keletkezett kár. Pérezről ez már nem volt elmondható, aki így visszaesett az utolsó helyre.

Verstappen és Pérez ütközése

„Maga a rajt rendben volt, viszont az 1-es kanyarban kicsi a tapadás, ezért ki kellett szélesítenem a pályát – emlékezett vissza a Red Bull versenyzője az első három helyezett számára tartott sajtótájékoztatón. – Az első kör igencsak hektikus volt. A 3-as kanyarban megint szélesen fordultam, és azt hiszem, Lewis mögött haladtam, Sergio viszont mellettem autózott. A 4-es kanyar külső ívén ment, utána azonban nem hagyott elég helyet, és lényegében kiütötte saját magát, miközben én a normál íven voltam. Szerencsére nem sérült meg az autóm, de ilyenkor az ember ritmust veszít. Utána Charles [Leclerc] és Carlos [Sainz] volt mögöttem, akik ellen védekeznem kellett, és egy kicsit blokkoltam a kerekeket, ezért kicsúsztam. Szóval katasztrófa volt.”

Verstappen ekkor még valóban nem volt túl a nehezén, hiszen mindkét „szárnyaló” McLaren megelőzte, majd pedig Kimi Räikkönent is meglátta a tükrében, amin nagyon elcsodálkozott. A 23 éves pilóta elmondta, megpróbált kimaradni a bajból, és csak az volt a célja, hogy a pályán tartsa az autót. Pár kör múlva viszont helyreállt a rend, és mind Sainzot, mind Norrist visszaelőzte.

A sportfelügyelők végül egyik felet sem büntették, így Verstappen simán odaért a dobogóra, Pérez pedig megkezdhette a felzárkózást. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sports műsorában kijelentette, egyetért a döntéssel, mert az ilyen incidensek a versenyzés velejárói.

Ami a másik oldalt illeti, Pérez szintén ki akarta használni azt az esélyt, ami a lágy gumin rajtolóknak adódott a futam elején. A mexikói pilóta elárulta, nem akarta becsukni az ajtót Verstappen előtt, de nem mérte fel jól a szituációt.

„Láttam, hogy a Mercedes nagyon küszködik [a gumik] felmelegítésével, és tudtam, hogy lesz néhány lehetőségem, főleg úgy, hogy az eső is szemerkélt – magyarázta a brit televízió munkatársainak. – Megláttam az esélyt, és azt hittem, elég helyet hagytam Maxnak. A kanyar végén értünk össze, és onnantól kezdve csak utas voltam.”

Pérez számára Bottas manővere teremtett lehetőségetForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Bryn Lennon - Formula 1

A Racing Point pilótája elmondta, látta, hogy mindenki szenved, és egy másik nyilatkozatában hozzátette, elsősorban Bottas manővere teremtette meg neki a lehetőséget, aki kiszorította Verstappent, de végül valószínűleg nem hagyott elég helyet a kilencszeres futamgyőztesnek. Hozzátette, az eset után azt hitte, vége a versenyének, főleg úgy, hogy még defektet is kapott.

Pérez a rajtbüntetés határán

A 30 esztendős versenyző azonban nem adta fel, és megkezdte a felzárkózást, nem sokkal a vége előtt pedig egészen az 5. helyig jött fel. Az utolsó két körben viszont Pierre Gasly és Sainz is megelőzte, így végül a 7. pozícióban intették le.

A francia pilótával viszont az időmérő után újabb incidensbe keveredett, és ahogyan akkor, úgy most is őt vonták felelősségre. Az eset a 64. körben történt, amikor az Alpha Tauri versenyzője a célegyenesben megpróbálta megelőzni riválisát, de Pérez a belülre húzódott, fékezésre kényszerítve Gaslyt.

A sportfelügyelők úgy ítélték meg, hogy a két versenyző egyszerre mozdult jobbra, vagy esetleg Pérez még korábban is fordított a kormányon. A két pilóta egyetértett abban, hogy ez még belefér a versenyzésbe, de a döntéshozók fontosnak tartották kiemelni, hogy mindez a pálya leggyorsabb pontján történt, ráadásul jelentős volt a sebességkülönbség, amit Pérez nem vett figyelembe.

Pérez a rajtbüntetés határán táncolForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Erre hivatkozva úgy határoztak, hogy a Racing Point pilótáját megrovásba részesítik, ami rövid időn belül már a második a neve mellett. Ezzel egy lépésre került a rajtbüntetéstől, mivel ha még egyet összeszed, tíz hellyel hátrasorolják az adott hétvége időmérőjén elért helyezéséhez képet.

Nem tudom, kívülről hogyan nézett ki, ezért látnom kell a felvételt, de hatalmas volt a tempókülönbség, szerintem 30 kilométer per órával gyorsabb voltam nála – nyilatkozta Gasly. – Úgy döntöttem, hogy a belső íven próbálkozom, ő pedig az utolsó pillanatban mozdult arra. Beletapostam a fékbe, és arra gondoltam, hogy mindketten a kavicságyban kötünk ki. Nem tudom, hogyan sikerült elkerülnünk a kontaktot.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK