Társoldalunk:

A 41 éves Räikkönen megmutatta, mit ér 325 nagydíj rutinja

2020.10.26. 07:54

Nem sikerült a pontszerzés Kimi Räikkönennek a vasárnapi Portugál Nagydíjon, pedig a 2007-es világbajnok az idei szezon legjobb teljesítményét nyújtotta a rajtnál.

Éppen lemaradt a pontszerzésről a Portugál Nagydíjat a 11. helyen záró Kimi Räikkönen, pedig a verseny elején mindent megtett annak érdekében, hogy kompenzálja a szombati időmérőn elért 16. rajthelyezését. A 2007-es világbajnok az első kör végén a 6. helyen autózott az Alfa Romeóval.

Vettel végül utolérte RäikkönentForrás: Paulo Maria / DPPI

Räikkönennek segített, hogy Portimaóban pont a rajt után esni kezdett az eső, ezért mindenki küszködni kezdett a gyenge tapadás miatt, ő pedig lágy gumikkal haladt, ezek jobban viselték a körülményeket, és hozzásegítették a 41 esztendős versenyzőt, hogy az övénél papíron versenyképesebb autókat is faképnél hagyjon.

A részsikert azonban nem lehet csupán a szerencse számlájára írni, a két Red Bull például a lágy gumik ellenére is nehézségekkel küzdött, a 325. nagydíján versenyző pilóta viszont egymás után vadászta le ellenfeleit. Az igyekezete mégis honorárium nélkül maradt, mert ahogy a többiek is felmelegítették az abroncsokat, az Alfa Romeo úgy esett vissza a mezőnyben.

„Az első néhány kör nagyon jól alakult, jó helyzetbe hoztam magam és sok autót meg tudtam előzni, de ez nem igazán számít, mert végül is semmire sem mentünk ezzel – összegzett. – Minden tőlünk telhetőt megtettünk, de sajnos végül nem tudtam magam mögött tartani [Sebastian] Vettelt. A versenytempó nem volt rossz, de nem könnyű sokat javítani, ha az ember onnan indul, ahonnan mi kezdtünk.”

„Az autó jól viselkedett, de pillanatnyilag még mindig hiányzik egy kicsi ahhoz, hogy pontokat szerezzünk. Remélhetőleg a következő hétvégén előrébb lépünk.”

Méltatta sokat látott pilótáját Frédéric Vasseur csapatfőnök is, aki „nyilvánvalóan bosszantónak” nevezte, hogy éppen lemaradtak a pontszerzésről, főleg azután, hogy „majdnem bejött” Räikkönen stratégiája. A finn versenyző szinte végig pontszerző helyen haladt.

Kimi hihetetlen köröket teljesített az elején, nyilvánvaló jele a szezon eleje óta elért fejlődésünknek, hogy megelőzött egy Ferrarit és küzdött a Red Bullok ellen. Sajnos az összes erőfeszítésünk sem volt elég, hogy pontokat gyűjtsünk, de magabiztosak lehetünk a szezon utolsó néhány versenye előtt.”

„Ha ezen az úton haladunk tovább és javulunk, optimalizáljuk a csomagunkat, akkor folyamatosan a legjobb 10 helyért küzdhetünk.”

Kölcsönösen nem értették

A leintés után Räikkönen elmondta, szerinte a rajtja nem is sikerült túl jól, utána viszont ő sem értette, hogy mi történik. „Igazából, volt egy pillanat, amikor elgondolkodtam, hogy vajon mit művelnek a többiek?” – árulta el.

Hasonló érzés fogta el a 3. helyről rajtoló Max Verstappent is, amikor az első kör végén már egymás ellen csatáztak. „Kimi jött mögöttem és ez sokkolt, mert az járt a fejemben, hogy most komolyan… Mi folyik itt?! – emlékezett vissza. – Kimi szinte repült, talán a ralis tapasztalata segítette, mert igen lenyűgöző volt.”

Ricciardo végül megelőzte Räikkönent - GalériaForrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

A később szintén körhátránnyal Räikkönen mögött a 12. helyen záró Alexander Albon szerint az első kör olyan volt, mintha Räikkönen „egy másik pályán ment volna”, Daniel Ricciardo pedig belátta, hogy vasárnap a finn pilóta is az ellenfelének számít. „Az első néhány kör szenzációs volt Kimitől, és úgy tűnt, elég jó a tempója ahhoz, hogy meg is tartsa a helyét” – vélte.

„Végül átfűztem magam rajta, de a tempója nem volt lassú. Közepeseken az első néhány kör során védekeznem kellett, és tartotta velem a lépést. Láttam a tükörben, hogy jó tempóra volt képes. Nyilvánvalóan ezt érdemeltem. Amikor egy Alfával küzdök, nyilvánvalóan nem a dobogóért megy a csata, de jó tempót futott. Nekem ma ez jutott, el kellett fogadnom” – mondta a 9. helyezett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK