Vágólapra másolva!
Még a Mercedes sem tudja megakadályozni, hogy a Williams lecserélje a jól teljesítő, milliókat a csapathoz hozó szponzorokkal azonban nem rendelkező George Russellt. A grove-i istálló ideiglenes csapatfőnöke eközben ahelyett, hogy megerősítette volna szerződéssel rendelkező versenyzője helyzetét, csak olajat öntött a tűzre.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy valóban veszélyben van George Russell ülése a Williamsnél. A Mercedes által támogatott 22 esztendős tehetség a Portugál Nagydíj csütörtöki napján azt nyilatkozta, hogy nem aggódik a helye miatt, mivel szerződése van jövőre, és szerinte a csapat új tulajdonosainak egyrészt van pénze, másrészt tiszteletben fogják tartani a Williams hagyományos értékeit, amelyek közé a lojalitás is tartozik.

Mindezek után az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján Simon Roberts, a gárda ideiglenes csapatfőnöke nem volt hajlandó megerősíteni azt, hogy jövőre is az egyaránt szerződéssel rendelkező George Russell-Nicholas Latifi kettőssel állnak rajthoz, mindennek tetejébe pedig Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke kijelentette, ha a Williams le akarja cserélni Russellt, ők nem tudják ezt megakadályozni.

Hiába tud olykor az autó képességeit meghaladó eredményt elérni, lehet, hogy ez sem lesz elég Forrás: Williams Racing/Williams Racing/Williams Racing

„Rengeteg a spekuláció és a jó pilóta, aki jelenleg ülést keres. A Dorilton Capital megvette a csapatot, semmi nem változott. Ennél többet nem mondhatok" – nyilatkozta Roberts az FIA sajtótájékoztatóján a csapat jövő évi pilótafelállásáról.

Az ideiglenes csapatfőnök azonban nem úszta meg ennyivel, ugyanis megkérték, hogy erősítse meg, hogy jövőre is a 2021-re szerződéssel rendelkező Russell és Latifi lesz a csapat két versenyzője. Válaszában meglehetősen nagy ellentmondásba került saját magával azzal, hogy

ezt amiatt nem volt hajlandó megtenni, hogy ne erősítse a pletykákat, miközben ezt pont ő maga tette meg, hiszen nem jelentette ki, hogy a szerződésük értelmében mindkét pilóta marad.

„Egyik versenyzőnkről sem fogok semmit sem mondani. Mindketten remek munkát végeznek.

Elégedettek vagyunk, most nézzük meg, hogyan alakul a pilótapiac! Egyszerűen nem fogok erről beszélni. A Dorilton megvette a csapatot, de semmi nem változott a versenyzőkkel kapcsolatban. Őrület, hogy mennyi spekuláció és pletyka terjed. De végtére is beindult a pilótakeringő. Ennél többet nem fogok mondani."

Roberts szavai csak olajat öntöttek a tűzre Forrás: Williams Racing/Williams Racing/Williams Racing

Egybehangzó sajtóhírek szerint a tehetős szponzorokkal nem rendelkező Russell helyére a Racing Pointtól elküldött, jelentős anyagi támogatással bíró Sergio Pérez érkezhet, hogy az ő és Latifi személyében két olyan versenyzővel vágjanak neki a következő évnek és a 2022-es szabályváltozásoknak, akik egyaránt anyagilag is segítik az istállót.

Robertsnél ezért azzal is bepróbálkoztak, hogy legalább a mexikói szerződtetését zárja ki, és így vessen véget a találgatásoknak, ő azonban erre sem volt hajlandó.

„Elképzelhető, hogy igen [lehetséges lenne ezzel véget vetni a spekulációknak], de nem akarunk semmit mondani, sem így, sem úgy. Azért vagyunk itt, hogy a versenyhétvégére fókuszáljunk. Mással kapcsolatban nincsenek híreink. Günther is itt van, neki vannak hírei – célzott arra, hogy a mellette ülő Günther Steiner mindkét versenyzőjétől megválik az év végén. – Ma reggel sok mindent elvégeztünk, sok új alkatrészt teszteltünk az első szabadedzésen, ki kell elemeznünk ezeket és a lehető legjobb helyzetbe kell hoznunk a versenyzőinket szombatra és vasárnapra."

Simon annyit még hozzátett, hogy bármilyen versenyzőkkel kapcsolatos döntést a Williams igazgatótanácsa fog meghozni.

Pérez sem mondott konkrétumokat Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Korábban Pérez sem akarta megerősíteni, hogy jövőre a Williamshez igazolhat, viszont legalább azt elmondta, hogy hamarosan hírekkel szolgálhat. „Ahogy korábban is mondtam, még nem írtam alá semmit, úgyhogy jelenleg nem számolhatok be sok mindenről.

Jelenleg azonban nincs sok értelme elárulni bármit is, mert ezer privát tárgyalások. Tisztelettel kell lennünk a csapatok iránt, amelyekkel tárgyalunk. Úgyhogy jelenleg nincs értelme bármiről is beszélni. Nincs sok csapat, sőt, valójában nagyon kevés van, nagyon kevés. Nem is darabra, hanem abban az értelemben, akinek jó projektje van."

A Mercedes is tehetetlen

Russell a Mercedes támogatottja, sokan pedig esélyesnek tartják arra, hogy leghamarabb a 2022-es szezonban bekerülhessen a gyári csapatba, miután korábban többször is tesztelt már az istállóval. A Williams azonban hiába a Mercedes partnere, Toto Wolff, a címvédő istálló csapatfőnöke kerek-perec kijelentette, hogy Russell ülésének sorsa a grove-iak kezében van.

Russell a Mercedesben a tavalyi abu-dzabi teszten Forrás: Jerry Andre / LAT Images

„Mindannyian tisztában vagyunk George képességeivel. Ő a jövő sztárja, akit még nem győzött le időmérőn csapattársa a Forma-1-ben. Olykor képes valami kiemelkedőt mutatni egy olyan autóban, ami jelenleg nem versenyképes, valamint azt gondolom, hogy értékes csapattag is – dicsérte Russellt az osztrák. – Ugyanakkor nyilvánvalóan vannak pénzügyi realitások, amelyeket egyáltalán nem tudok megítélni, és teljes mértékben az új tulajdonosok ítélőképességén és Simonon múlik, hogy eldöntsék, mihez akarnak kezdeni a folytatásban. Érintettük George-ot a beszélgetéseinkben, de amint mondtam, ez az ő döntésük."