Társoldalunk:

Pérez feltartotta riválisát, mégsem sorolják hátra a rajtrácson

2020.10.24. 20:01

Sergio Pérez eltartotta Pierre Gaslyt a Portugál Nagydíj időmérőjén, sportfelügyelők azonban nem büntették meg a mexikói pilótát, aki így megtarthatja 5. helyét a rajtrácson.

Sergio Pérez az 5. helyen végzett a Portugál Nagydíj időmérőjén, azonban egy ideig nem volt biztos, hogy megtarthatja azt, a sportfelügyelők ugyanis vizsgálatot indítottak ellene azzal a váddal, hogy a Q2-ben feltartotta Pierre Gaslyt. Végül a feltartás tényét megállapították, mégsem büntették meg a Racing Point versenyzőjét.

Gasly fedélzeti kamerájából jól látszik, hogy Pérez feltartotta őtForrás: F1 TV

Az F1 TV-n a francia pilóta fedélzeti kamerájából jól látszik, hogy második Q2-es gyorsköre során előbb Lando Norris elengedi őt, majd a 13-as kanyarnál a Racing Point versenyzőjét is utoléri, ő viszont nem volt annyira előzékeny. Az egyszeres futamgyőztes meg is csúszott, majd miután nem látta értelmét annak, hogy befejezze a kört, inkább visszament a bokszba. A feltartás végül nem került a francia pilóta továbbjutásába.

A meghallgatás után a sportfelügyelők úgy ítélték meg, hogy Pérez „egyértelműen feltartotta Gaslyt. Mindezek ellenére a mexikói pilóta elkerülte a rajtbüntetést.

Döntésüket elsősorban a pálya dimbes-dombos vonalvezetésével, és az ebből következő látási nehézségekkel indokolták.

„A 10-es és a 13-as kanyar között a pálya domborzata igencsak hullámzó, így a pilóták nehezebben veszik észre, ha jön mögöttük valaki – áll az FIA közleményében. – Ráadásul az egyes kanyarok között nagyon rövid idő telik el. Amikor Pérez a 13-as kanyar csúcspontjánál járt, csapata rádión keresztül figyelmeztette, hogy Gasly teljes sebességgel közeledik. A kijáratnál rögtön balra húzódott, viszont azzal, hogy érintette a csúcspontot, egyértelműen feltartotta Gaslyt.”

A sportfelügyelők szerint ugyanakkor nyilvánvaló, hogy nem ideális a pálya beláthatósága ezen a helyszínen. 

Pérez megúszta büntetés nélkül az esetetForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

A döntéshozók más, ehhez hasonló esetet is visszanéztek ebből a szezonból, és arra jutottak, hogy Pérezék incidense épphogy csak kimeríti a „szükségtelen feltartás" fogalmát, így a Racing Point versenyzője csupán megrovásban részesült.

Ez önmagában még nem jár következményekkel, csak akkor, ha valamelyik pilóta egy idény alatt hármat is összegyűjt belőle, ekkor ugyanis a vétkest tíz rajthellyel hátrasorolják a rajtrácson. Péreznek viszont egyelőre nem kell aggódnia, mert ez volt az első megrovás, amit 2020-ban kapott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK