Pérez feltartotta riválisát, mégsem sorolják hátra a rajtrácson

Forma-1, Sergio Pérez, Racing Point, Portugál Nagydíj 2020, szombat
PORTIMAO, PORTUGAL - OCTOBER 24: Sergio Perez of Mexico driving the (11) Racing Point RP20 Mercedes on track during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional do Algarve on October 24, 2020 in Portimao, Portugal. (Photo by Joe Portlock/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sergio Pérez eltartotta Pierre Gaslyt a Portugál Nagydíj időmérőjén, sportfelügyelők azonban nem büntették meg a mexikói pilótát, aki így megtarthatja 5. helyét a rajtrácson.

Sergio Pérez az 5. helyen végzett a Portugál Nagydíj időmérőjén, azonban egy ideig nem volt biztos, hogy megtarthatja azt, a sportfelügyelők ugyanis vizsgálatot indítottak ellene azzal a váddal, hogy a Q2-ben feltartotta Pierre Gaslyt. Végül a feltartás tényét megállapították, mégsem büntették meg a Racing Point versenyzőjét.

Gasly fedélzeti kamerájából jól látszik, hogy Pérez feltartotta őt Forrás: F1 TV

Az F1 TV-n a francia pilóta fedélzeti kamerájából jól látszik, hogy második Q2-es gyorsköre során előbb Lando Norris elengedi őt, majd a 13-as kanyarnál a Racing Point versenyzőjét is utoléri, ő viszont nem volt annyira előzékeny. Az egyszeres futamgyőztes meg is csúszott, majd miután nem látta értelmét annak, hogy befejezze a kört, inkább visszament a bokszba. A feltartás végül nem került a francia pilóta továbbjutásába.

A meghallgatás után a sportfelügyelők úgy ítélték meg, hogy Pérez „egyértelműen feltartotta Gaslyt. Mindezek ellenére a mexikói pilóta elkerülte a rajtbüntetést.

Döntésüket elsősorban a pálya dimbes-dombos vonalvezetésével, és az ebből következő látási nehézségekkel indokolták.

„A 10-es és a 13-as kanyar között a pálya domborzata igencsak hullámzó, így a pilóták nehezebben veszik észre, ha jön mögöttük valaki – áll az FIA közleményében. – Ráadásul az egyes kanyarok között nagyon rövid idő telik el. Amikor Pérez a 13-as kanyar csúcspontjánál járt, csapata rádión keresztül figyelmeztette, hogy Gasly teljes sebességgel közeledik.

A sportfelügyelők szerint ugyanakkor nyilvánvaló, hogy nem ideális a pálya beláthatósága ezen a helyszínen.

Pérez megúszta büntetés nélkül az esetet Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

A döntéshozók más, ehhez hasonló esetet is visszanéztek ebből a szezonból, és arra jutottak, hogy Pérezék incidense épphogy csak kimeríti a „szükségtelen feltartás" fogalmát, így a Racing Point versenyzője csupán megrovásban részesült.

Ez önmagában még nem jár következményekkel, csak akkor, ha valamelyik pilóta egy idény alatt hármat is összegyűjt belőle, ekkor ugyanis a vétkest tíz rajthellyel hátrasorolják a rajtrácson. Péreznek viszont egyelőre nem kell aggódnia, mert ez volt az első megrovás, amit 2020-ban kapott.