Vágólapra másolva!
A Portugál Nagydíj időmérő edzésén sem tudta megszorongatni Max Verstappent a Red Bull által nyomás alá helyezett Alex Albon, ő azonban nem tulajdonít ennek nagy jelentőséget, mivel más csapattársak között is nagyok voltak a különbségek.

A Red Bull hozta a kötelezőt a Portugál Nagydíj időmérőjén, legalábbis Max Verstappennel, aki a két Mercedes mögött a harmadik rajthelyet szerezte meg. Alex Albon ismét eléggé kikapott a hollandtól, ami a számok nyelvén fél másodperces hátrányt jelent, de így is behozta az autóját a hatodik helyre. Mindkét pilóta a gumikat okolta a szokottnál több küszködésért, Verstappen pedig emiatt nem is élvezte igazán a vezetést a legtöbbek szerint nagyon is élvezetes pályán.

Verstappen nem élvezte az időmérőt - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Rafael Marchantehttp://gphirek.origo.hu/f1/galeria/20201024-f1-a-portugal-nagydij-szombati-napja-kepekben-galeria.htmlmiddleon41682779

„Az egész hétvégén trükkös volt működésre bírni a gumikat, és nem csak azokkal volt nehéz, hanem a csúszós aszfalttal is, mert végig csak egyetlen ideális ív van – értékelt a holland. – Összességében persze még így is jó a harmadik hely, de egy kicsit összezavart minket ez az időmérő.

„Persze egyre rövidebbek az edzésszakaszok, kevesebb idő volt megcsinálni a kört, és úgy tűnt, hogy egyre nehezebb a megfelelő működési tartományba hozni a gumikat, még ha a Q3 a Q2-höz képest jobbnak is érződött az első mért körök során."

Verstappen korábban egy GT-autóval tesztelt már itt még az újraaszfaltozás előtt, az alapján pedig azt várta, hogy nagyobb élmény lesz egy F1-es autóval körözni.

„Személy szerint jelenleg nekem nem túl élvezetes ezekkel a gumikkal és tapadással. Itt voltam januárban és azt hittem, hogy elképesztő lesz Forma-1-es autóval menni itt, a környezet, minden tökéletes. Ezzel a tapadással azonban nem igazán tudtam nyomni neki, mert olyan volt, mintha jégen vezetnék. Úgyhogy ez egy kissé sajnálatos."

Verstappen azért elégedett a harmadik hellyel - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Jose Sena Goulaohttp://gphirek.origo.hu/f1/galeria/20201024-f1-a-portugal-nagydij-szombati-napja-kepekben-galeria.htmlmiddleon49813321

Annak azért örülhet a holland, hogy az időmérő során többször is megszorongatta a Mercedeseket, a végén pedig csak két és fél tizeddel maradt el Hamiltontól.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a valós erőviszonyokat csak majd egy minden évben a versenynaptárban levő helyszínen tudják lemérni.

„Szerintem ismét nagyon közel voltunk, de ismét nehéz megítélni a valós teljesítményt a gumik és a tapadási szint miatt. Olyan pálya kell hozzá, ahol már versenyeztünk korábban, legalábbis az utóbbi pár évben, mert egy ilyen pályáról többet tudunk. A mostanihoz hasonló versenyeken az ember néha beletalál, néha nem, és olykor kicsit jobb lehet, mint a többiek. De mondom, harmadiknak lenni és ilyen közel kerülni a Mercedesekhez szerintem jó eredmény."

Albon nem érez nyomást

A szokottnál is stresszesebb lehetett az időmérő Alex Albon számára, legalábbis az alapján ezt gondolhatnánk, hogy a Red Bull gyakorlatilag ultimátumot adott neki. Miután kiemelték neki, hogy ismét nagy volt a hátránya Verstappen mögött, a thai-brit pilóta igyekezett nem túl nagy jelentőséget tulajdonítani ennek. „Én másként látom. Szerintem ma sokaknak nehéz dolga volt kint a széllel és egyéb dolgokkal, úgyhogy szerintem a különbség mások között is elég nagy. Nehéz volt, a közepes gumik a Q3-ban elég jónak bizonyultak, de aztán visszatértünk a lágyakhoz.

Meglátjuk, hogy milyen lesz, az időjárás változni fog, de jó autónk van."

Albon megint nagyon lemaradt - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Jose Sena Goulaohttp://gphirek.origo.hu/f1/galeria/20201024-f1-a-portugal-nagydij-szombati-napja-kepekben-galeria.htmlmiddleon35972398

Ami a gumikat illeti, azokkal Verstappenhez hasonlóan Albon sem jutott dűlőre. „

A közepes következetesebbnek és vezethetőbbnek tűnik és két-három kör után sem esik vissza a teljesítménye, míg a lágy össze-vissza teljesít. Nekünk a Q1 és Q2 nagyon nehéz volt a lágyakon, ezért próbáltuk ki a közepest a Q3-ban, de aztán visszaváltottunk a lágyakra, ami nem volt olyan rossz, de addigra már az ember csak néz, hogy »mi folyik itt.«"