Hiába volt a finn a gyorsabb, Hamilton jobb döntést hozott Bottasnál

Forma-1, Valtteri Bottas, Mercedes, Portugál Nagydíj, szombat
PORTIMAO, PORTUGAL - OCTOBER 24: Valtteri Bottas of Finland driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 on track during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional do Algarve on October 24, 2020 in Portimao, Portugal. (Photo by Jorge Guerrero - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas bosszantónak titulálta, hogy Lewis Hamilton az utolsó pillanatokban elorozta előle a pole pozíciót a Portugál Nagydíj időmérőjén. A Mercedes pilótái különböző stratégiák mellett döntöttek, a finn versenyző úgy érzi, ő választott rosszul.

Sokáig úgy tűnt, hogy Valtteri Bottas szerzi meg a pole pozíciót a Portugál Nagydíj időmérőjén, Lewis Hamiltont pedig még Max Verstappen is megelőzi, de a hatszoros világbajnok az utolsó pillanatokban mindkettőjüket megverte.

Bottas az utolsó pillanatban kapott ki Hamiltontól - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Jose Sena Goulaohttp://gphirek.origo.hu/f1/galeria/20201024-f1-a-portugal-nagydij-szombati-napja-kepekben-galeria.htmlmiddleon50773385

A két Mercedes stratégiájában közös pont volt, hogy a Q3 végén mindketten a közepes gumikat rakták fel, viszont Hamilton kettő, míg Bottas csak egy mért körre kért üzemanyagot. Andrew Shovlin úgy véli, mind a keverékek, a gumi- és a benzinstratégia terén is nagyon kicsi volt a különbség.

– nyilatkozta a Mercedes vezető versenymérnöke a Sky Sportsnak. – Valtteri remekül teljesített a Q2-ben, az egész időmérő leggyorsabb körét futotta, és úgy érezte, hogy elég neki egy [mért] kör. Ez bátor döntés volt, mert így csak egy lehetősége volt. Ha hibázik, nem próbálkozhat újra, miközben az abroncs több körre is képes volt. A végén Lewis döntése jött be, de a Red Bull is nagyon közel volt. Az abroncsok között is alig van különbség.”

Shovlin kijelentette, mindkét pilóta maga hozta meg a döntést,

amit a maga részéről Bottas megerősített. A kilencszeres futamgyőztes úgy véli, a pálya adottságai miatt nehéz volt összerakni egy tiszta kört. Hozzátette, utólag látja, hogy a rossz stratégia mellett tette le a voksát.

„A végén pusztán megérzésből voksoltunk a közepesekre – árulta el az első három helyezett számára tartott sajtótájékoztatón a finn. – Az időmérő korábbi fázisaiban ezek valamivel gyorsabbnak tűntek a lágyaknál. Utána el kellett dönteni, hogy hány mért kört szeretnénk teljesíteni. Egy kör esetén nyilván kevesebb üzemanyag is elég, de a gumimelegítés okozhat nehézséget. Ezt választottam, a saját döntésem volt, mert a Q2-ben működött. Azonban úgy tűnik, a Lewis által alkalmazott stratégia jobban működött.”

Bottas utólag belátja, hogy neki is két gyorskörrel kellett volna próbálkoznia - Galéria!Forrás: AFP/Getty Images/Jorge Guerrerohttp://gphirek.origo.hu/f1/galeria/20201024-f1-a-portugal-nagydij-szombati-napja-kepekben-galeria.htmlmiddleon46933129

Bottasszal rövid időn belül másodszor fordul elő, hogy a hétvége elején úgy néz ki, hogy ő az esélyesebb, az időmérőn viszont Hamilton kerekedik felül. Mugellóban hasonló volt a forgatókönyv, de a finn pilóta állítja, nem szokott kiengedni a kezdeti biztató eredmények után.

Mindig próbálok a következő etapra koncentrálni, a harmadik gyakorlás után pedig kifejezetten szükség van arra, hogy az ember átállítsa az agyát [az időmérőre], és levonja a megfelelő tanulságokat az addigiakból, hogy aztán még jobban végezze a dolgát.”

Bottas hozzátette, minél hamarabb el kell felejtenie a történteket, és a futamra kell koncentrálnia, mert tudja, hogy rendelkezik a kellő sebességgel. Tisztában van vele, hogy a tisztább oldalon sokkal kedvezőbb helyzetben lenne, de kijelentette, a 2. helyről is megteszi, amit tud.

Hamilton szerint a jó döntése teremtette meg a lehetőséget

Hamilton a hétvége elején szenvedett, főleg a második szabadedzés után volt rendkívül elégedetlen. Végül megszerezte a pole pozíciót, de elárulta, nagyon meg kellett küzdenie érte, elsősorban csapattársának köszönhetően.

– értékelt. – Egész hétvégén ő volt a leggyorsabb a szabadedzések során, és néha még az időmérőn is. Nem tudtam, hogy össze tudok-e rakni egy olyan kört, ami felveszi a versenyt az övével.”

A hatszoros világbajnok szintén kitért a kvalifikáció végére, amikor az utólag kulcsfontosságúnak bizonyuló döntés kellett meghoznia. A 35 esztendős pilóta úgy véli, nagyban ennek köszönheti, hogy végül legyőzte riválisát.

Hamilton nehéz versenyre számít - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennonhttp://gphirek.origo.hu/f1/galeria/20201024-f1-a-portugal-nagydij-szombati-napja-kepekben-galeria.htmlmiddleon48292717

„Folyamatosan hátrányban voltam, legyen az egy tized vagy éppen öt század. A [Q3] végén hozott döntésem viszont megteremtette a lehetőséget számomra. Mindkettőnknek lehetősége volt választani a lágy és a közepes keverék között. Utóbbi nem ösztönös megoldás, hiszen általában ilyenkor már végig a lágyakon vagyunk. Ugyanakkor az extra kör és az extra lehetőség, hogy megszerezzem a pole-t, kecsegtető volt, szóval ezt választottam, Valtteri viszont az egy kör mellett tette le a voksát. Ezzel együtt remek munkát végzett.”

Ami a vasárnapi versenyt illeti, Hamilton arra számít, hogy nehéz dolguk lesz, főleg az első körökben. Sőt, az is elképzelhető, hogy eső is lesz, ami elképesztően kemény kihívás elé állítaná a mezőnyt.

„Szerintem nagyon trükkös futam lesz. A keményebb gumi különösen rosszul működik az első körökben, szóval az eleje érdekesnek ígérkezik.

Lehet, hogy esni fog, ez pedig mindannyiunk számára a lehető legnagyobb nehézséget jelentené. Széllel és esővel olyan lenne, mintha jégen mennénk.”