Társoldalunk:

Hiába volt a finn a gyorsabb, Hamilton jobb döntést hozott Bottasnál

2020.10.24. 18:48

Valtteri Bottas bosszantónak titulálta, hogy Lewis Hamilton az utolsó pillanatokban elorozta előle a pole pozíciót a Portugál Nagydíj időmérőjén. A Mercedes pilótái különböző stratégiák mellett döntöttek, a finn versenyző úgy érzi, ő választott rosszul.

Sokáig úgy tűnt, hogy Valtteri Bottas szerzi meg a pole pozíciót a Portugál Nagydíj időmérőjén, Lewis Hamiltont pedig még Max Verstappen is megelőzi, de a hatszoros világbajnok az utolsó pillanatokban mindkettőjüket megverte. 

Bottas az utolsó pillanatban kapott ki Hamiltontól - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Jose Sena Goulao

A két Mercedes stratégiájában közös pont volt, hogy a Q3 végén mindketten a közepes gumikat rakták fel, viszont Hamilton kettő, míg Bottas csak egy mért körre kért üzemanyagot. Andrew Shovlin úgy véli, mind a keverékek, a gumi- és a benzinstratégia terén is nagyon kicsi volt a különbség.

Az utolsó etap előtt mindkettőjüket megkérdeztük, hogy melyik gumit szeretnék, és hány körre kérnek üzemanyagot – nyilatkozta a Mercedes vezető versenymérnöke a Sky Sportsnak. – Valtteri remekül teljesített a Q2-ben, az egész időmérő leggyorsabb körét futotta, és úgy érezte, hogy elég neki egy [mért] kör. Ez bátor döntés volt, mert így csak egy lehetősége volt. Ha hibázik, nem próbálkozhat újra, miközben az abroncs több körre is képes volt. A végén Lewis döntése jött be, de a Red Bull is nagyon közel volt. Az abroncsok között is alig van különbség.”

Shovlin kijelentette, mindkét pilóta maga hozta meg a döntést,

amit a maga részéről Bottas megerősített. A kilencszeres futamgyőztes úgy véli, a pálya adottságai miatt nehéz volt összerakni egy tiszta kört. Hozzátette, utólag látja, hogy a rossz stratégia mellett tette le a voksát.

„A végén pusztán megérzésből voksoltunk a közepesekre – árulta el az első három helyezett számára tartott sajtótájékoztatón a finn. – Az időmérő korábbi fázisaiban ezek valamivel gyorsabbnak tűntek a lágyaknál. Utána el kellett dönteni, hogy hány mért kört szeretnénk teljesíteni. Egy kör esetén nyilván kevesebb üzemanyag is elég, de a gumimelegítés okozhat nehézséget. Ezt választottam, a saját döntésem volt, mert a Q2-ben működött. Azonban úgy tűnik, a Lewis által alkalmazott stratégia jobban működött.”

Bottas utólag belátja, hogy neki is két gyorskörrel kellett volna próbálkoznia - Galéria!Forrás: AFP/Getty Images/Jorge Guerrero

Bottasszal rövid időn belül másodszor fordul elő, hogy a hétvége elején úgy néz ki, hogy ő az esélyesebb, az időmérőn viszont Hamilton kerekedik felül. Mugellóban hasonló volt a forgatókönyv, de a finn pilóta állítja, nem szokott kiengedni a kezdeti biztató eredmények után.

Bosszantó, ez a jó szó. A szabadedzéseken rendre én voltam az élen, de ez nem számít. Mindig próbálok a következő etapra koncentrálni, a harmadik gyakorlás után pedig kifejezetten szükség van arra, hogy az ember átállítsa az agyát [az időmérőre], és levonja a megfelelő tanulságokat az addigiakból, hogy aztán még jobban végezze a dolgát.”

Bottas hozzátette, minél hamarabb el kell felejtenie a történteket, és a futamra kell koncentrálnia, mert tudja, hogy rendelkezik a kellő sebességgel. Tisztában van vele, hogy a tisztább oldalon sokkal kedvezőbb helyzetben lenne, de kijelentette, a 2. helyről is megteszi, amit tud.

Hamilton szerint a jó döntése teremtette meg a lehetőséget

Hamilton a hétvége elején szenvedett, főleg a második szabadedzés után volt rendkívül elégedetlen. Végül megszerezte a pole pozíciót, de elárulta, nagyon meg kellett küzdenie érte, elsősorban csapattársának köszönhetően.

A sima aszfalt, a gumikkal kapcsolatos nehézségek, illetve a Valtterivel vívott csata együttesen egyre keményebb kihívás elé állítanak – értékelt. – Egész hétvégén ő volt a leggyorsabb a szabadedzések során, és néha még az időmérőn is. Nem tudtam, hogy össze tudok-e rakni egy olyan kört, ami felveszi a versenyt az övével.”

A hatszoros világbajnok szintén kitért a kvalifikáció végére, amikor az utólag kulcsfontosságúnak bizonyuló döntés kellett meghoznia. A 35 esztendős pilóta úgy véli, nagyban ennek köszönheti, hogy végül legyőzte riválisát.

Hamilton nehéz versenyre számít - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

„Folyamatosan hátrányban voltam, legyen az egy tized vagy éppen öt század. A [Q3] végén hozott döntésem viszont megteremtette a lehetőséget számomra. Mindkettőnknek lehetősége volt választani a lágy és a közepes keverék között. Utóbbi nem ösztönös megoldás, hiszen általában ilyenkor már végig a lágyakon vagyunk. Ugyanakkor az extra kör és az extra lehetőség, hogy megszerezzem a pole-t, kecsegtető volt, szóval ezt választottam, Valtteri viszont az egy kör mellett tette le a voksát. Ezzel együtt remek munkát végzett.”

Ami a vasárnapi versenyt illeti, Hamilton arra számít, hogy nehéz dolguk lesz, főleg az első körökben. Sőt, az is elképzelhető, hogy eső is lesz, ami elképesztően kemény kihívás elé állítaná a mezőnyt.

„Szerintem nagyon trükkös futam lesz. A keményebb gumi különösen rosszul működik az első körökben, szóval az eleje érdekesnek ígérkezik. Maxhoz, és a többi, lágyon rajtoló sráchoz képest mindenképpen rosszabb lesz a teljesítményünk. Szóval tényleg nem tudom, mire számítsak, Lehet, hogy esni fog, ez pedig mindannyiunk számára a lehető legnagyobb nehézséget jelentené. Széllel és esővel olyan lenne, mintha jégen mennénk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK