Társoldalunk:

Vettel odaszúrt az őt háttérbe szorító Ferrarinak, ahonnan méltósággal búcsúzna

2020.10.22. 20:01

Félreérthetetlen nyilatkozatot tett a Ferraritól a szezon végén távozó Sebastian Vettel a Portugál Nagydíj hétvégéje előtt. A négyszeres világbajnok nem tagadja, hogy ő sem nyújt jó teljesítményt, de szavaiból világosan leszűrhető, hogy a csapatot is okolja, amiért nem tudja tartani a lépést Charles Leclerc-rel.

Sebastian Vettel hat versennyel az idei szezon vége előtt csupán a 13. helyet foglalja el a pontversenyben 17 megszerzett ponttal, miközben csapattársa, Charles Leclerc a nyolcadik helyen áll, közel négyszer annyi egységgel a neve mellett, mint rutinosabb kollégája.

A négyszeres világbajnok emellett rendszeresen kikap az időmérőkön a monacóitól, lemaradása legtöbbször tetemes, mindennek tetejébe pedig az idén is több vezetői hibát elkövetett már. Vettel a Portugál Nagydíj csütörtöki sajtónapján nem tagadta, hogy tőle is jobb teljesítmény kell, ugyanakkor burkoltan célzott rá, hogy a csapat is tehet Leclerc-hez képesti gyenge szerepléséről.

Vettel nem tagadja, hogy össze kell kapnia magátForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Mivel Vettel és a Ferrari már májusban bejelentette, hogy az idei szezon végével elválnak útjaik, a júliusban kezdődött teljes 2020-as idényt ezzel a tudattal kell teljesíteniük. Noha korábban többször is akadtak árulkodó jelek arról, hogy a négyszeres világbajnok és a csapat kapcsolata korántsem felhőtlen, eddig ezt mindkét fél tagadta.

Vettel azonban most először utalt rá, hogy ez valóban így van, ez pedig az ő teljesítményére is rányomja a bélyegét.

Méltatta Leclerc-t, aki szerinte „nagyon jó munkát végez", és „rendszeresen képes a maximumot kisajtolni az autóból", majd elmondta, hogy nála ez másképp van. „Ami engem illet, számomra ez egy nagyon más év, nagyon más körülményekkel – nyilatkozta az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján. – Valószínűleg nem ez a legsimább évem, és nem is vagyok a legkönnyebb helyzetben. De az a szándékom, hogy mindent beleadjak, hogy megpróbáljak fejlődni, és a szezon vége felé visszakerüljek oda, ahol tudom, hogy a képességeim alapján lenni tudok."

Később a Sky Sports-nak is elmondta, tudja, hogy nem teljesít jól.Igen, [többet várok magamtól], némelyik versenyen nyújtott teljesítményemmel nem vagyok elégedett, úgyhogy igen, sokat várok magamtól, és tudom, érzem, hogy képes vagyok jobban teljesíteni."

Úgy érzi, hogy jelentősen változott a helyzete a Ferrarin belülForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

Nem nehéz kiolvasni a német pilóta szavaiból, hogy nem kizárólag magát tartja felelősnek azért, hogy ekkora a lemaradása csapattársa mögött. „Nyilván az idei autót egyikünknek sem könnyű vezetni. Ott ülök az összes megbeszélésen, amelyeken Charles is részt vesz, és osztjuk ezt a nézetet. Az biztos, hogy nem mindig könnyű.

De szerintem a szezon kezdetén eléggé nyilvánvalóvá vált, hogy tudva, hogy különválnak az útjaink, ez egy egészen más történet lesz. Mindazonáltal tisztelem azt a munkát, ami a garázs felém eső oldalán zajlik és zajlott az elmúlt években, ezért szeretném a lehető legtöbbet visszaadni cserébe."

Méltósággal búcsúzna

Vettel szavain végig érződött, hogy legszívesebben már túllenne az idei küszködésen és belevágna az Aston Martinnal közös projektbe, ugyanakkor hangsúlyozta, nem csak letudni akarja a hátralevő versenyeket. „Nem ez volt a legkönnyebb évünk, tekintve, hogy hol állunk. A versenyek többsége sem igazán alakult a mi szájízünk szerint, ez azonban néha ilyen, nekem pedig át kell verekednem magam ezen az időszakon, előretekintve az új pályákra és az elkövetkező versenyekre, hogy megpróbáljam egy kicsit jobban összerakni a dolgokat."

Az utolsó pillanatig igyekezni fog javulniForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Előbb-utóbb minden véget ér, úgyhogy már nagyon várom a következő fejezetet, ami jövőre veszi kezdetét. De mielőtt az elkezdődne, megpróbálom méltósággal lezárni a Ferrarinál töltött időszakot és összekapni magam, hogy átlendülve az akadályokon olyan teljesítményt nyújtsak, amire tudom, hogy képes vagyok."

A négyszeres világbajnok „óriási kiváltságnak" nevezte, hogy a Ferrari pilótája lehetett, de azért árulkodóak voltak azok a szavai, amelyek szerint nem készül nagy összeborulásra az utolsó versenye után, mert már nem olyan a hangulat az istállón belül, mint amilyen korábban volt. „Nem hiszem, hogy az a fajta fickó vagyok, aki a végén nagyon érzelmessé válik. Szerintem realista vagyok, és tudom, hogy a dolgok véget érnek. Amint mondtam, a helyzet a csapatban most más, mint egy vagy két évvel ezelőtt, azt tekintve, hogy hol vagyunk és merre tartunk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK