Társoldalunk:

A Racing Point csapatfőnöke szerint nem hibáztak, amiért nem tesztelték újra Strollt

2020.10.22. 16:00

Otmar Szafnauer, a Racing Point Forma-1-es istállójának csapatfőnöke szerint a világon senki nem veszi náluk komolyabban a koronavírus-járványt, és egyetlen F1-es csapat sem teszteli annyit az alkalmazottait, mint ők. A fertőzésen átesett Lance Strollt azért nem tesztelték le újra, miután ismét rosszul lett, mert a pilóta Svájcból telefonáló orvosára hallgattak.

Több részlet is kiderült Lance Stroll pozitív koronavírustesztje kapcsán, miután a Racing Point istálló pilótája szerdán bejelentette, hogy korábban megfertőződött COVID-19-cel. Stroll kihagyta a legutóbbi versenyhétvégét, a futam napjának reggelén hazautazott, aznap este elvégzett tesztje azonban már pozitív lett. Otmar Szafnauer, a Racing Point csapatfőnöke nem érzi úgy, hogy bármilyen felelősség terhelné őket amiatt, mert nem végeztek el korábban tesztet a versenyzésre alkalmatlan állapotban levő pilótán, az FIA azonban várhatóan mégis figyelmeztetni fogja az istállót.

Stroll már túlvan a betegségenForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Stroll már az Orosz Nagydíj után sem érezte jól magát, majd az Eifel Nagydíj harmadik szabadedzése előtt úgy döntött, hogy nem tud részt venni a versenyhétvége további részében, ezért Nico Hülkenberget kellett ugrasztani a helyére. A Racing Point közleményben részletesen taglalta, hogy mikor tesztelték versenyzőjüket. Eszerint Strollnak negatív volt az Eifel Nagydíj előtt elvégzett tesztje, a gyomorpanaszai azonban szombat reggelre visszatértek.

Ezután telefonon konzultált az orvosával, aki a tünetek alapján nem tartotta szükségesnek az újabb tesztet, ezért a csapat az FIA-t sem tájékoztatta a betegség részleteiről.

Stroll ezután vasárnap hazarepült, majd a csapat protokollját követve teszteltette magát, az eredmény pedig pozitív lett. Ezt követően a svájci szabályozásnak megfelelően tíz napos házi karanténba vonult, majd ezen a héten hétfőn negatív lett a tesztje, így ott lehet Portugáliában.

Otmar Szafnauer csapatfőnök elmondta, hogy Stroll orvosának tanácsait követték, ezért nem tesztelték le újra a kanadait. „Folyamatosan rossz volt a gyomra, emiatt pedig felhívta az orvosát. Mit kellene tennem? Ahelyett, hogy Otmarra hallgatott volna, felhívta az orvosát. Én nem vagyok fizioterapeuta – mondta a csapatfőnök. – Ő Lance magán fizioterapeutája Svájcban, akivel telefonon beszélt. Ugyanezt a fickót látogatta meg az Orosz Nagydíj után. Azóta fájt a gyomra, többször leteszteltük őt, Lance pedig elment meglátogatni az orvosát Svájcban, aztán pedig felhívta."

Szafnauer szerint ők helyesen cselekedtekForrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

A csapatfőnök hangsúlyozta, hogy Stroll a rosszulléte alatt folyamatosan negatív teszteket produkált, ezért fel sem merült bennük, hogy koronavírusos lehet. „Utólag mindig okosabb az ember, de ne felejtsük el, hogy a versenyhétvége előtt negatív volt a tesztje. Oroszország után két negatív tesztet produkált, miközben a tünetek végig ott voltak. Miután [az Eifel Nagydíj vasárnapján] elvégzett teszt pozitív lett, utólag már okosabb az ember. De észben kell tartani, hogy azelőtt a rendelkezésünkre álló információk birtokában szükségtelen lett volna újra tesztelni őt. Még csak eszembe sem jutott, hogy tesztet kéne végeznünk rajta."

Az FIA megróhatja a csapatot

Annak ellenére, hogy miután Stroll az Eifel Nagydíj szombatján rosszullétre panaszkodva úgy döntött, hogy nem vesz részt a folytatásban, elkülönítette magát a motorhome-jában és többet nem lépett a paddock területére, az FIA valószínűleg figyelmeztetésben fogja részesíteni a Racing Pointot, mivel az nem értesítette őket azonnal, amint pilótájuk a futam vasárnapján pozitív tesztet produkált.

Az Autosport információi szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség illetékesei is ezen a héten értesültek a pozitív tesztről, röviddel azelőtt, hogy Stroll a közösségi médiában bejelentette, hogy elkapta a vírust. Az erre a szezonra bevezetett protokoll azonban kötelezővé teszi a csapatoknak a pozitív tesztek azonnali jelentését.

A csapat nem szólt azonnal Stroll pozitív tesztjérőlForrás: Formula 1 via Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

A protokollt az utóbbi időszak pozitív tesztjei miatt ettől a versenyhétvégétől egyébként megváltoztatják,

mostantól a pályára belépést megelőző 24 órából rendelkeznie kell negatív teszttel annak, aki a paddock területén kíván tartózkodni.

Eddig a futam előtti kedden elvégzett teszt is elegendő volt ahhoz, hogy az adott személynek öt nappal később, a verseny vasárnapján kelljen csak leteszteltetnie magát legközelebb.

Szafnauer szerint a változatás „jó ötlet", a csapatfőnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ők eddig is minden csapatnál szigorúbban vették a tesztelést, így esetükben mindez nem jelent majd extra terheket. Mindenki számára világossá szeretném tenni, hogy több tesztet végzünk, mint a világ bármely vállalkozása. Nem csak Forma-1-es csapata, bármely vállalkozása. Minden alkalmazottat heti kétszer tesztelünk a gyárban, több mint 15 ezer tesztet végeztünk el, ebből hat lett pozitív. Tesztelünk, mert komolyabban vesszük a vírust, mint bárki más. Minden alkalmazottunkat leteszteljük, amikor visszaérkeznek egy versenyhétvégéről, úgyhogy nyugodtan mehetnek haza, abban a tudatban, hogy nem kapták el a vírust. Csak mi csináljuk ezt, senki más nem."

Lawrence Stroll is átesett a fertőzésenForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Lance Stroll mellett egyébként apja, Lawrence Stroll is elkapta korábban fiától függetlenül a vírust. A csapat tulajdonosának nem voltak tünetei, a tíznapos karanténidőszak letelte után pedig fiához hasonlóan negatív tesztet produkált.

A kanadai pilóta minden bizonnyal autóba ülhet a hétvégi Portugál Nagydíjon, a Racing Point azonban szükség esetére Portugáliába rendelte az őt az Eifel Nagydíjon helyettesítő Nico Hülkenberget. Szafnauer szerint ugyanakkor „alacsony az esélye egy újabb pozitív tesztnek" Stroll részéről, így csak elővigyázatosságról van szó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK