Társoldalunk:

A büntetés után is folytatja a Racing Point a Mercedes másolását

2020.10.22. 06:30

Az idei F1-es Mercedes hátsó felfüggesztését veszi alapul a Racing Point a jövő évi Aston Martin tervezésekor, erősítette meg a silverstone-i csapat technikai igazgatója, aki szerint hátráltatni akarják őket.

Nagy botrányt kavart a Forma-1-ben, hogy a Racing Point lényegében lemásolta a Mercedes tavalyi autóját, ráadásul ezt bizonyos fokig a szabályok is megengedték nekik. Abból viszont vita és óvás kerekedett, hogy ezt pontosan milyen körülmények között tehették meg. Végül a csapattól levontak 15 pontot a konstruktőri világbajnokságban és 400 ezer eurós büntetést kaptak.

Az FIA emellett betiltotta az autók aerodinamikai felületeinek szisztematikus lekoppintását, a szabályokban viszont így is maradtak részletek, amelyek kedveznek a jövőre Aston Martin néven induló csapatnak, amely ezzel az ellenfeleket is bosszanthatja.

A Racing Point (akkor már Aston Martin) jövő évi autója az idei Mercedesre fog hasonlítaniForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Az egyik ilyen részlet, hogy az idén 2019-es nem listázott alkatrészeket használó istállók jövőre fejlesztési zsetonok beváltása nélkül használhatnak 2020-as elemeket az autóikon.

Ez lehetővé teszi az Aston Martinnak, hogy a Mercedes ügyfeleként az idei W11-es hátsó felfüggesztése köré tervezzék a jövő évi modelljüket.

„Most a 2019-es változatot használjuk – erősítette meg Andrew Green technikai igazgató. – [Az ellenfelek] azt akarják, hogy büntessenek meg minket, és kétéves alkatrészeket kelljen használnunk ahelyett, hogy újakra válthatunk. Nem az a helyzet, hogy ettől előnybe kerülünk és 2021-es elemeket fogunk felszerelni az autóra, csak olyanokat, amelyeket [a Mercedes] használ most."

Az viszont kétségtelen, hogy bár a Racing Point vagy az Alpha Tauri bizonyos alkatrészei továbbra sem lesznek a legújabb fejlesztésűek, azok újabbak lesznek annál, amit jelenleg használhatnak, vagyis némi előrelépés várható az autójuk teljesítménye terén. Ez bosszanthatja az ellenfeleiket, de Green szerint a szabályok lehetővé teszik számukra a váltást.

A riválisok nem repesnek az örömtől amiatt, hogy a Racing Point alkatrészeket kap a mezőnyt az idén nagyon elverő Mercedes idei autójárólForrás: Motorsport Images/Zak Mauger

„Tisztáztuk ezt az FIA-val, nekik semmi gondjuk nincs azzal, ha ezt tesszük” – szögezte le a technikai igazgató.A szabályokat úgy írták meg, hogy a csapatok felhozhassák az autóikat a 2020-as specifikációra, ami szerintem teljesen fair. Nem kellene, hogy hátráltasson minket az, hogy még a COVID előtt úgy döntöttünk, hogy a 2019-es felfüggesztést használjuk, és meg kellene engedni, hogy felhozzuk az autónkat arra a specifikációra, amit mindenki más is használ."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK