Vágólapra másolva!
Bizonytalanság övezi a Forma-1 2021-es versenynaptárát, de az Ausztrál Nagydíj promótere kijelentette, náluk kezdődik a következő szezon.

Az Ausztrál Nagydíj promótere kijelentette, a napokban felröppent pletykákkal ellentétben Melbourne-ben rajtol a Forma-1 2021-es szezonja. Egy állítólagos versenynaptár-tervezet szerint jövőre Bahreinben kezdene a mezőny és Ausztráliába csak a menetrend vége felé látogatnának a versenyzők a koronavírus-helyzet miatt.

Idén az utolsó pillanatban lefújták a nagydíjat, kérdés, hogy a Forma-1 jövőre elutazhat-e az ötödik kontinensre Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

Andrew Westacott, az Ausztrál Nagydíjat rendező vállalat ügyvezetője azonban a Nine Network weboldalának eljutottatott közleményében leszögezte, az álláspontja szerint erről szó sincs.

– szögezte le. – Ismét Melbourne rendezi az F1-es szezon nyitányát a hagyományos, márciusi idősávban, és jelentős szerepet játszik majd abban, hogy az élsport és a rendezvényipar helyreálljon Victoria államban.”

Szeptemberben felmerült, hogy amennyiben Victoria államban nem lehet megtartani a versenyt, az F1-es licenccel jelenleg nem rendelkező The Bend Motorsport Park ugorhat be a helyére. Westacott optimizmusa mellett figyelemre méltó, hogy az Új-Dél-Wales államban zajló hagyományos Bathursti 12 órás versenyt 2021-ben nem tartják meg.

A 2006-os és a 2010-es szezon Bahreinben indult, de egyébként 1996 óta Melbourne az első állomás Forrás: Getty Images/2006 Getty Images/Paul Gilham

Ausztrália kincstárnoka, Josh Frydenberg október elején azt mondta, a jövő évi költségvetésük tervezésekor azt vették alapul, hogy „a nemzetközi utazás, beleértve a turistákat és a külföldön tanulókat is, várhatóan nagyrészt tilos marad a következő év végéig, majd fokozatosan tér vissza.”

A melbourne-i futam megrendezésének realitása közönség és turisták nélkül jelentősen csökkenne.

Az FIA az Eifel Nagydíj során több sorozat kapcsán is kihirdette az előzetes versenynaptárt, a Forma-1 esetében viszont nem így tettek. Joe Saward szakblogger az FIA járványügyi tanácsadójára, Eric Caumes professzorra hivatkozva a nürburgringi forduló után azt írta, a Toszkán Nagydíj idején Caumes nem tartotta valószínűnek, hogy a Forma-1-nek lesz fix 2021-es versenynaptára, szerinte jövőre is a lehetőségek és a logisztikai realitások függvényében kell majd alakítani a futamok sorrendjét. Ez ismét az európai helyszínek felé billenti a mérleg nyelvét.

A hollandok sem kommentálják a kiszivárgott tervezetet

Nem erősítette meg a múlt héten megjelent versenynaptár-tervezet hitelességét a Holland Nagydíj promóterének szóvivője sem. „A Formula One Management valamikor novemberben adja majd ki a Forma-1-es versenynaptárat – idézte a De Limburger című lap. – Bármi is kering jelenleg, arról mi nem tudunk.”