Társoldalunk:

Hamilton: Schumacher sem egyedül tette rendbe a Ferrarit

2020.10.18. 06:07

Hálásan nyilatkozott Lewis Hamilton, miután megszerezte 91. futamgyőzelmét a Forma-1-ben. Köszönetet mondott a munkatársainak, csapatának és elismerte, 2012 végén nehéz volt elhagyni a McLarent.

Mérföldkőhöz ért Lewis Hamilton a múlt hétvégén megtartott Eifel Nagydíjon, pályafutása 91. nagydíjgyőzelmét szerezte a Forma-1-ben, ezzel beérte az örökranglista eddigi csúcstartóját, Michael Schumachert. Hamiltont és a Mercedes csapatfőnökét, Toto Wolffot is többen kérdezték arról, hogy a brit pilóta mit tett hozzá az istálló kiemelkedő szerepléséhez, de mindketten a kollektíva erejét emelték ki.

Hamilton a végleg visszavonuló Schumacher helyére érkezett a Mercedeshez 2012 végénForrás: Getty Images/Clive Mason

„Emlékszem, amikor sok évvel ezelőtt mindenki arról beszélt, hogy Michael rendbe tette a Ferrarit, de az a helyzet, hogy ez nem csak egy emberen múlik. Nem ráztam fel a Mercedest, ahogy Michael sem a Ferrarit. Akármennyire is imádom Michaelt, aki egy legenda, nem csak rajta múlt” – mondta a hatszoros világbajnok a verseny után.

Hamilton a futam utáni sajtótájékoztatón is azt mondta, sikere nyomán a munkatársaira gondol, akik segítették őt, külön kiemelte Stephen Lordot, a Mercedes csapatkoordinátorát, aki Hamilton F1-es pályafutása során végig a brit versenyző oldalán dolgozott.

„Átjött velem a McLarentől a Mercedeshez, és a 91 verseny mindegyike alkalmával velem volt. Igazán az számít, hogy milyen utat járunk be a sok munkatársunkkal. Persze, ez nagyszerű szám, de ezt közösen értük el, és hihetetlenül hálás vagyok a Mercedesnek, mert lehetőséget adtak egy fiatal, fekete srácnak, amikor csak 13 éves volt, és azóta is támogatnak engem.”

Hamilton és Lord a dobogónForrás: AFP/Getty Images/Ina Fassbender

Hamilton F1-es pályafutásának kulcsa volt, hogy 2012 végén elhagyta nevelőistállóját, a McLaren-Mercedest, és a gyári Mercedes-csapathoz igazolt, 21 győzelemmel a háta mögött. Elismerte, ez élete egyik legnehezebb döntése volt, és mert lojális volt, de úgy érezte, hogy a jövőjére is gondolnia kell, ezért inkább a feljövőben lévő Mercedesnek szavazott bizalmat.

„Életem legnehezebb telefonjai voltak, amikor felhívtam a főnökeimet, különösen Martin [Whitmarsh-t] volt nehéz. Remélem, mostanra megbocsátott nekem – emlékezett vissza. – Szerintem igen, mert megérti, végtére is, szerintem ez volt a helyes döntés számomra. Úgy érzem, az életben senki sem tudja megmondani, hogy mit tegyünk, ha az ember utánanéz a dolgoknak, akkor csak saját maga tudja, hogy mi a helyes vagy a helytelen. Senki más nem befolyásolhatja ezt a döntést. Akkoriban én is így tettem.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK