Vágólapra másolva!
Laurent Mekies, a Ferrari sportigazgatója elmondta, hogy Mick Schumachernek és Callum Ilottnak mit kell tennie ahhoz, hogy egy napon a maranellói csapatban versenyezhessen, valamint beszélt a két Ferrari-junior idei bemutatkozásáról is.

Az egyaránt a Ferrari versenyzői akadémiájának kötelékébe tartozó Mick Schumacher és Callum Ilott hoppon maradt az Eifel Nagydíj pénteki első szabadedzésén, hiszen a rossz időjárás miatt törölt gyakorláson egyelőre egyikük sem debütálhatott Forma-1-es versenyhétvégén.

Mattia Binotto csapatfőnök még a Nürburgringen elmondta, hogy valószínűleg a szezonzáróig várnia kell a fiataloknak a bemutatkozásra, mivel most olyan pályák jönnek, amelyeken a Haas és az Alfa Romeo aktuális pilótáinak lesz szüksége az edzésidőre. Laurent Mekies, a Scudeira sportigazgatója megerősítette ezt, valamint elárulat, mennyi esélye van a fiataloknak arra, hogy egyszer a Ferrarinál versenyezzenek.

Mick Schumachernek nem volt alkalma vezetni az Alfa Romeo idei autóját a Nürburgringen Forrás: Sauber Group

Amellett, hogy Portimaóban, Imolában és Isztambulban is jól jön a gyakorlás Romain Grosjeannak, Kevin Magnussennek, Kimi Räikkönennek és Antonio Giovinazzinak, első sorban az adatok hiánya az, ami miatt célszerűbb a rutinos, a versenyhétvége további részében vezető pilótákat az autóban tudni a két csapatnak. A bahreini dupla hétvége pedig amiatt esik ki, mert akkor Forma-2 is lesz, a Ferrari pedig nem akarja, hogy Schumacher és Ilott figyelmét bármi is elvonja a bajnoki címért zajló harcról.

„Az új pályákon még senki nem versenyzett.

– nyilatkozta Mekies. – Utána pedig nem akarjuk megzavarni őket a bajnoki címért folyó csatában, így az egyetlen esély Abu-Dzabi lesz. Meg fogjuk vitatni a Haasszal és az Alfa Romeóval a lehetőségeket. Hogy be tudjuk-e ültetni őket, az majd kiderül, de keményen dolgozunk azon, hogy megadjuk nekik a lehetőséget. Utána pedig jön a fiatal pilóták tesztje."

Az Autosport úgy tudja, hogy Ilott és Schumacher közül utóbbi 2021-es Forma-1-es debütálása szinte biztosra vehető, a Ferrari azonban még nem döntötte el, hogy megtartja-e a várhatóan jövőre is versenyző Räikkönen mellett Giovinazzit.

Amennyiben az olasz marad, Schumacher a Haasnál mutatkozhat be.

Ezt az opciót ugyanakkor kissé nehezen elképzelhetővé teszi, hogy az utóbbi időben Nyikita Mazepint is szóba hozták az amerikai istállóval, amely két újonccal aligha vágna neki a következő évnek.

Mick Schumacher még messze van attól, hogy hozza egy Ferrari-pilóta szintjét Forrás: Ferrari

Mivel a Ferrari növendékei, adja magát a kérdés, hogy előbb-utóbb a Scuderiáiig is eljuthat-e Ilott és Schumacher.

Mekies szerint ezt még korai megmondani, egy dolog azonban biztos: ehhez még rengeteget kell fejlődniük.

„Úgy gondoljuk, hogy ezek a srácok a Forma-1-be valók, ezért nyernek [a Forma-2-ben.] Hogy egy napon a Ferrariba is valók lesznek-e? Ez nagyban függ attól, hogy mennyit fognak fejlődni oly módon, ahogy érzésünk szerint a nyers tehetségük birtokában ezidáig fejlődtek – ecsetelte a francia szakember. – Úgy látjuk, hogy egymás után tették meg a lépéseket, egy, kettő, három, majd tíz lépést, hogy eljussanak a jelenlegi szintre.

Mekies rávilágított arra, hogy még a maranellóiaknál 21 évesen debütáló, igen magas szintet képviselő Charles Leclerc is folyamatosan fejlődik, majd elmondta, hogy az ő feladatuk az, hogy támogassák a fiatalokat, és megadják nekik az esélyt a fejlődésre.