Társoldalunk:

Verstappen: A Mercedesszel 2021-ben is nehéz lesz felvenni a versenyt

2020.10.15. 10:18

Max Verstappen szerint a Mercedes jövőre is hatalmas kihívást jelenthet a Red Bull számára, de az új Honda-motor segítségükre lehet a harcban. A holland pilóta jelenleg úgy gondolja, ki fogja tölteni 2023-ig szóló szerződését.

Hiába az idény előtti fogadkozások Christian Horner és Helmut Marko részéről, a Red Bullról és Max Verstappenről nem mondható el, hogy harcban lennének a világbajnoki címért. A 23 esztendős versenyző pár hete kijelentette, személy szerint soha nem tartotta esélyesnek saját magát a végső győzelemre, hiszen a Mercedes tempója sokkal jobb az energiaitalosok autójához képest. Emellett a három, egyaránt technikai okokra visszavezethető kiesés sem jött jól. 

Verstappen néha megszorongatja a Mercedeseket, de összességében nincs esélye ellenükForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

„A meghibásodások visszavetettek minket, ami nem volt ideális – nyilatkozta a Focusnak. – Végső soron túl lassúak voltunk a Mercedeshez képest. Próbáltuk csökkenteni a távolságot, de ez nem volt könnyű, mert az autón nem lehet sokat módosítni. Még jövőre sem, de sajnos ez a helyzet.”

Az Eifel Nagydíj után Verstappen hátránya 83 pontra nőtt az éllovas Lewis Hamiltonhoz képest, igaz, Valtteri Bottas lőtávolságon belülre, 14 egységre került tőle. A még a hétvége előtt készített interjú során a holland pilótának felvetették, hogy jelen helyzetben mekkora motivációval képes versenyezni. A kilencszeres futamgyőztes így is talál célokat magának.

„Nyilván minden versenyhétvégéből a legjobbat próbálom kihozni. Harmadik lehetek a Mercedesek mögött, ami egész jó, hiszen amikor egy csapat ennyire domináns, akkor nincs mit tenni. Ezzel együtt igyekszem őket egy kicsit idegesíteni a jó teljesítményemmel.”

Verstappen egyértelműen a mezőny egyik, ha nem a legjobb teljesítményét nyújtja, csapattársáról, Alexander Albonról viszont ez korántsem mondható el. Emiatt pedig a thai pilóta ülése veszélybe került, olyannyira, hogy most már Marko is egyértelműen utalt erre. A holland versenyző azonban nem lepődne meg, ha a bikások változatlan felállással vágnának neki a 2021-es szezonnak.Végső soron ez nem az én döntésem. Alex Albonnal elég jól dolgozom együtt, de a csapatnak kell látnia, hogy ki a legmegfelelőbb mellém. Simán lehet, hogy jövőre is Alex lesz a csapattársam.”

Ami viszont egészen biztos, hogy a 2022-es idényt már nem a Hondával kezdik meg, miután a japán motorgyártó két héttel ezelőtt bejelentette, hogy 2021 végén távozik a Forma-1-ből. Természetesen azonnal megkezdődtek a találgatások, hogy a japánokat melyik beszállító válthatja, Verstappen viszont semmilyen konkrétummal nem szolgált ezen a téren. „Most azt kell látnunk, hogy ezek után miként dolgozhatunk tovább a Red Bullnál. A legfőbb kérdés, hogy melyik motorszállító váltja a Hondát, de ezt jelenleg nem tudom.”

A Honda kiszállása számos kérdést vet felForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A kiszállás ellenére a Hondánál fogadkoznak, hogy jövőre a világbajnoki cím lesz a cél, ennek érdekében pedig többek között új erőforrást építenek. „Az egyenesekben még mindig lassabbak vagyunk a Mercedesnél, ami nekünk egyértelmű hátrány – magyarázta Verstappen. – Szóval természetesen jól jönne, ha a Honda ezt megtenné, mert ez növelné az esélyeinket a következő évet illetően.”

Ezzel együtt kérdéses, hogy a kasztnit érintő minimális módosításokkal mennyiben változhat a helyzet az ideihez képest. A Red Bull számára nem jó előjel, hogy a Mercedes már teljes mértékben leállt az idei autó fejlesztésével, és Verstappen sem feltétlenül úgy számol, hogy 2021-ben ér fel a csúcsra.

„Remélem, minél hamarabb [világbajnok leszek], de a Mercedes ellen idén és jövőre is nehéz lesz. Persze a Red Bullnál mindent megteszünk, nekem pedig az a célom, hogy a következő években megszerezzem a világbajnoki címet.”

Most úgy gondolja, hogy marad

Ezzel együtt a Honda bejelentése után az is kérdésessé vált, hogy a holland pilóta 2022-ben is a Red Bull aktuális autóját fogja-e vezetni. Verstappen ugyan tavaly decemberben 2023-ig kötött szerződést csapatával, de minden bizonnyal szerepelnek benne olyan záradékok, melyek lehetővé teszik a távozását. A 23 esztendős versenyző viszont kijelentette, most úgy érzi, 2021 után is maradni fog.

Ebből a célból írtuk alá a megállapodást, és jó érzéseim vannak a csapatot illetően. Ugyanakkor nem szoktam a szerződésemről beszélni, legyen szó a Red Bullról vagy bármi másról. Végül is a Red Bull és én is győzni szeretnénk, ezt a célt pedig közösen akarjuk elérni. Ezért gondolom azt, hogy ki fogom tölteni a szerződésemet.”

Verstappen most úgy érzi, hogy 2021 után is marad a Red BullnálForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Felmerült, hogy Verstappen a Mercedeshez távozhat Hamilton vagy Bottas helyére, de a Red Bull pilótája egyelőre nem foglalkozik az ehhez hasonló szóbeszédekkel. „Nem sokat töprengek ezen, mert teljes mértékben erre a szezonra, valamint a hátralévő évekre koncentrálok a Red Bullnál. Utána pedig majd meglátjuk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK