Vágólapra másolva!
Mick Schumacher egykori csapatfőnöke úgy véli, a német pilóta személyisége jelentősen átalakult az elmúlt években. Hozzátette, elismeri a befektetett munkát, de kétli, hogy más családnévvel is idáig jutott volna.

Mick Schumacher két fordulóval a vége előtt vezeti a Forma-2-es bajnokságot, és jó esélye van arra, hogy jövőre állandó ülést kapjon a Forma-1-ben. Vezetékneve miatt azonban időről időre felmerül a kérdés, hogy karrierjében mekkora szerepe van annak a ténynek, hogy személyében Michael Schumacher fiáról van szó.

Mick Schumacher 2015-ben versenyzett először együléses sorozatban Forrás: Picture-Alliance/AFP/Juergen Tap / Hoch Zwei

Frits van Amersfoort, a Van Amersfoort Racing alapítója és csapatfőnöke 2015-ben dolgozott együtt a 21 esztendős pilótával. Schumacher abban az évben debütált együléses versenyautóban, az ADAC Forma-4-es széria 22 futama alatt pedig egy győzelmet és egy 3. helyet szerzett. Van Amersfoort úgy véli, az azóta eltelt időszakban egykori pilótája más emberré vált.

– emlékezett vissza az NPO Radio 1 podcastjában. – Öt évvel ezelőtt azonban még csak 16 éves volt, mostanra viszont felnőtt, és látszik, hogy megváltozott. Manapság ez így működik, főleg ha az embert Schumachernek hívják.”

A hétszeres világbajnok fia végül az összetett 10. helyét szerezte meg, a következő idényben pedig a Prema csapatához igazolt, ahol a tabella 2. pozíciójában fejezte be a szezont. Közös szereplésük tehát nem hozott kiemelkedő eredményeket, ennélfogva talán nem meglepő, hogy a holland üzletember nem a legfelső polcra teszi őt.

Van Amersfoortnak azt a kérdést is feltették, hogy Schumacher akkor is eljutott volna-e a Forma-1 kapujába, ha ugyanolyan adottságokkal és munkamorállal rendelkezne, csak más lenne a családneve. „Kétlem” – válaszolta röviden.

Van Amersfoort úgy véli, Mick Schumacher a családnevének is köszönheti, hogy az F1 kapujában van Forrás: Sauber Group

Felmerülhet, hogy egykori csapatfőnökének csupán savanyú a szőlő, mert a két fél együttműködése nem volt sikeres, és csupán egy évig tartott. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a Forma-3-as Európa Bajnokság 2014-es idényében Max Verstappennek, egy évvel később Charles Leclerc-nek adott lehetőséget. Előbbi a 3., utóbbi a 4. helyen zárta a sorozatot, így róluk valószínűleg elmondható, hogy későbbi sikereikhez a Van Amersfoort Racing is hozzájárult.