Társoldalunk:

Mick Schumacher csak a neve miatt juthat el az F1-be, véli egykori főnöke

2020.10.15. 19:01

Mick Schumacher egykori csapatfőnöke úgy véli, a német pilóta személyisége jelentősen átalakult az elmúlt években. Hozzátette, elismeri a befektetett munkát, de kétli, hogy más családnévvel is idáig jutott volna.

Mick Schumacher két fordulóval a vége előtt vezeti a Forma-2-es bajnokságot, és jó esélye van arra, hogy jövőre állandó ülést kapjon a Forma-1-ben. Vezetékneve miatt azonban időről időre felmerül a kérdés, hogy karrierjében mekkora szerepe van annak a ténynek, hogy személyében Michael Schumacher fiáról van szó. 

Mick Schumacher 2015-ben versenyzett először együléses sorozatbanForrás: Picture-Alliance/AFP/Juergen Tap / Hoch Zwei

Frits van Amersfoort, a Van Amersfoort Racing alapítója és csapatfőnöke 2015-ben dolgozott együtt a 21 esztendős pilótával. Schumacher abban az évben debütált együléses versenyautóban, az ADAC Forma-4-es széria 22 futama alatt pedig egy győzelmet és egy 3. helyet szerzett. Van Amersfoort úgy véli, az azóta eltelt időszakban egykori pilótája más emberré vált.

Akkoriban egy nagyon félénk fiú volt, aki egyáltalán nem gondolt arra, hogy mennyire híres családból érkezett – emlékezett vissza az NPO Radio 1 podcastjában. – Öt évvel ezelőtt azonban még csak 16 éves volt, mostanra viszont felnőtt, és látszik, hogy megváltozott. Manapság ez így működik, főleg ha az embert Schumachernek hívják.”

A hétszeres világbajnok fia végül az összetett 10. helyét szerezte meg, a következő idényben pedig a Prema csapatához igazolt, ahol a tabella 2. pozíciójában fejezte be a szezont. Közös szereplésük tehát nem hozott kiemelkedő eredményeket, ennélfogva talán nem meglepő, hogy a holland üzletember nem a legfelső polcra teszi őt.

Szerintem nyers tehetség tekintetében nem kiemelkedő. A Schumacher német név, a németek pedig keményen dolgoznak és kitartóak, ez pedig rá is nagyon igaz. Ehhez jön hozzá a Schumacher-hatás, egy egész hadsereg veszi körül a srácot.”

Van Amersfoortnak azt a kérdést is feltették, hogy Schumacher akkor is eljutott volna-e a Forma-1 kapujába, ha ugyanolyan adottságokkal és munkamorállal rendelkezne, csak más lenne a családneve. „Kétlem” – válaszolta röviden.

Van Amersfoort úgy véli, Mick Schumacher a családnevének is köszönheti, hogy az F1 kapujában vanForrás: Sauber Group

Felmerülhet, hogy egykori csapatfőnökének csupán savanyú a szőlő, mert a két fél együttműködése nem volt sikeres, és csupán egy évig tartott. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a Forma-3-as Európa Bajnokság 2014-es idényében Max Verstappennek, egy évvel később Charles Leclerc-nek adott lehetőséget. Előbbi a 3., utóbbi a 4. helyen zárta a sorozatot, így róluk valószínűleg elmondható, hogy későbbi sikereikhez a Van Amersfoort Racing is hozzájárult.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK