Hamilton: Nem neheztelek azokra, akik bántanak

Forma-1, Eifel Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
NUERBURG, GERMANY - OCTOBER 11: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates on the podium during the F1 Eifel Grand Prix at Nuerburgring on October 11, 2020 in Nuerburg, Germany. (Photo by Joe Portlock/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton joviálisan áll azokhoz, akik napjainkban vagy pályafutása korábbi szakaszai során bántották vagy akadályozták őt. A 91. nagydíjgyőzelme után azt mondta, bátorítani fog mindenkit, hogy kiteljesedhessen.

A vasárnapi Eifel Nagydíjon Lewis Hamilton megszerezte pályafutása 91. nagydíjgyőzelmét, ezzel beérte az örökranglista élén az eddigi csúcstartó Michael Schumachert. Hamiltont sokan nem kedvelik, mert a sikersorozata révén kiszámíthatóvá teszi a versenyeket, ráadásul ő a sportág történetének első színesbőrű versenyzője, aki gyakran állást foglal közéleti kérdésekben is.

Hamilton az Eifel Nagydíjon a 91. győzelmét érte el Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

Hamiltont legutóbb a korábbi háromszoros világbajnok, Sir Jackie Stewart bírálta. A Mercedes versenyzője erre nyilvánosan nem reagált, a csapat vasárnapi sajtóbeszélgetésén is csak burkoltan fejtette ki a gondolatait, de valószínűleg a skót veteránnak is címezte a szavait.

„Talán egy napon túllépnek ezen. Én nagyon tisztelem a régi legendákat, még azokat is, akik folyamatosan negatívan beszélnek rólam. Őket is nagyra tartom. A történelem más korszakát képviselték és hihetetlenül nehéz dolguk volt.”

„A sportban mindig beszélnek arról, hogy ki a legjobb, a múltban és jelenben, de ezt lehetetlen összehasonlítani. Számomra nem is fontos – mondta. – Ha 20 év múlva visszatekintünk, megígérem, hogy nem fogom leszólni a feltörekvő, sikeres, fiatal versenyzőket, mert idősebb pilótaként az a felelősségünk, hogy a lehető legfényesebben ragyogjunk, és bátorítsuk őket.”

Hamilton a közeljövőben minden fontosabb mutató tekintetében rekorder lesz a Forma-1-ben Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

A brit pilóta a pályafutása nagyobb mérföldkövei során rendszeresen köszönetet mond édesapjának, aki mindig mellette állt, ezt most is megtette, és egy kérdésre válaszolva kitért azokra is, akik az ellenlábasai voltak. Hamilton többször megemlítette már, hogy színesbőrű családként nem volt könnyű elfogadtatniuk magukat a gokartpályákon, tanulási nehézségei is adódtak és tanárai is azt vágták hozzá, hogy nem lesz belőle semmi. Most azt mondta, fogalma sincs, hogyan vélekednek róla azok, akik korábban nem álltak mellette.

„Nagyon tisztán emlékszem azokra, akik bántottak, tanárokra, akik meg akartak állítani és az utamba állni, de nincsenek negatív érzéseim velük kapcsolatban. Nem tudom, hogy bosszantja-e őket, hogy sikeres vagyok, vagy már tetszik nekik, mert érettebbek lettek. Ebben biztos vagyok, mert ilyenek vagyunk, a korábbi tapasztalataink révén fejlődünk, és remélhetőleg jobb emberekké válunk. Remélem, hogy büszkék arra, hogy részt vettek [a pályafutásomban] vagy ismertek. Azok az ellenfeleim is, akik nem jutottak el idáig, remélem, sikeresek a maguk módján és szép családjuk van. Végtére is, közös bennünk, hogy imádjuk a versenyzést, osztozunk ebben a szenvedélyben.”