Társoldalunk:

Alonso az első tesztje után 20 évvel újra pályán a Renault-val

2020.10.13. 15:19

A Spanyol Nagydíj helyszínén, Barcelonában újra F1-es autóba ült Fernando Alonso, aki jövőre visszatér a mezőnybe. Főnöke szerint éhes cápaként várja a 2021-es versenyeket.

Nem ünnepelhettek sokáig a Renault tagjai, miután az Eifel Nagydíjon megszerezték a 2016-os visszatérésük óta az első dobogós helyet a Forma-1-ben, a versenyistálló szakemberei kedden már Barcelonában álltak munkába, ahol a jövőre visszatérő Fernando Alonso ült autóba.

Alonso nemrég üléspróbán járt, nem véletlenül - GalériaForrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

A korábbi kétszeres F1-es világbajnok hivatalosan filmforgatás keretein belül 100 kilométert tehet meg az idei autóval a Pirelli demonstrációs abroncsain, így műszaki szempontból nem reprezentatív a szereplése, de jelzi az alkalom komolyságát, hogy a tesztcsapat szakemberei helyett a versenyeken is dolgozó személyzetet küldték a pályára. 

Alonso 2009-ben szerepelt utoljára az enstone-i csapatnál, ahol 2005-ben és 2006-ban világbajnok lett, később a Ferrarinál és a McLarennél is versenyzett, a wokingi csapattal még tavaly is tesztelt, de inkább sportautóversenyek, az Indianapolis 500 és a Dakar-rali felé fordította a figyelmét. Ez az idén megváltozott, Daniel Ricciardo távozása után a Renault meggyőzte Alonsót, hogy térjen vissza.

„Nagyon különleges újra Barcelonában lenni. Emlékszem, itt volt az első tesztem az [akkori] Benettonnal, még 2000-ben. Ugyanaz a pálya, 20 évvel az első teszt után. Ez az egyik utolsó alkalom a Renault-nevet viselő autóval, mert jövőre ez megváltozik” – utalt arra, hogy a csapat jövőre a cégcsoporthoz tartozó Alpine márkanevet veszi fel.

Alonso csodálatosnak érzi, hogy visszatérhet egy F1-es autó volánja mögé, szerinte ismét meglepetésként éri a tempó, a fékteljesítmény és a kanyarsebesség. Elismerte, nem volt könnyű felkészülni a tesztre a koronavírus miatti óvintézkedések miatt, ráadásul meg nem erősített hírek szerint a Renault-nál is felbukkant a fertőzés.

A spanyol pilóta a közelmúltban a Renault mindkét F1-es gyárába ellátogatott, kipróbálta a szimulátort is, és rendszeres kapcsolatban van a versenyistállóval is a hétvégéken. Cyril Abiteboul a nürburgringi futam után elárulta, Alonso a verseny előtt, közben és után is üzeneteket küldött nekik.

Alonso 21 kört tett meg Barcelonában - GalériaForrás: Renault F1 Team

„Lenyűgöző látni, hogy mennyire érdeklődik, és szerintem, amikor csatlakozott a csapathoz, a bejelentésnél az derült ki a kommunikációjából, hogy ez inkább 2022-nek szól. A szezon előrehaladtával és a csapat, valamint az autó fejlődése láttán kezd egyre inkább érdeklődni 2021 után is – mondta a francia szakember. – Szerintem Fernando olyan, mint egy nagy cápa. Amint vérszemet kap, támadni akar. Ezt látom most, egy nagyon éhes cápát.”

Alonso tesztje nem sokkal 14 óra után ért véget, a spanyol pilóta köszönetet mondott a csapatnak, azt mondta, jó érzés volt újra velük dolgozni, és vezetni az autót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK