Társoldalunk:
Hírlevél

Hülkenbergnek majdnem a Red Bullhoz kellett beugrania a Nürburgringen

2020.10.12. 19:25

Nico Hülkenbergnek a Racing Point helyett kis híján a Red Bull színeiben kellett versenyeznie az Eifel Nagydíjon, miután a hétvége előtt kérdésessé vált a thai-brit pilóta részvétele. Helmut Marko, a bikások tanácsadója egyelőre kitart az alulteljesítő pilóta mellett.

Alex Albon helyzetét egyáltalán nem erősítette a thai-brit pilóta legutóbbi futama, amelyet bár végül műszaki hiba miatt kellett feladnia, addigi teljesítménye is hagyott kívánnivalót maga után. Albon már a harmadik kanyarban nehéz helyzetbe hozta magát azzal, hogy kockásra fékezte a bal elsőt kerekét, ami miatt felborult a stratégiája, később pedig ismét bemutatott egy elfékezést, valamint 5 másodperces büntetést érően nekiment Danyiil Kvjatnak. Mindezek ellenére a csapat továbbra is kitart mellette.

Albon nem az Eifel Nagydíjon hallgattatta el a kritikusait - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Christian Horner csapatfőnök a verseny után azt nyilatkozta, hogy Albon még a rajt utáni elfékezéssel is harcban lehetett volna a dobogóért, és szerinte sokkal jobb hétvégét produkált annál, mint amilyenre a versenye sikerült. A Speedweeknek nyilatkozva Helmut Marko, az energiaitalosok tanácsadója is dicsérte a Verstappentől továbbra is tetemes lemaradásban levő pilótát.

„Jól kell teljesítenie, akkor maradni fog. A Nürburgringen jó teljesítményt nyújtott, a továbbiakban is figyelni fogjuk – mondta Marko, majd kitért arra, hogy ha nem a Red Bull-családból hoznának valakit Albon helyett, csak ketten jöhetnének szóba, valamint megjegyezte, hogy Verstappennel egyébként sem tudnák sokan tartani a lépést. – Az kijelenthető, hogy a Red Bullon kívül csak Pérez és Hülkenberg elérhető. Egyébként meg azt gondolom, hogy nagyon nehezen tudna bárki is három tizeden belülre kerülni Max Verstappenhez képest. A jobb napjain pedig Albon képes három tizedre megközelíteni őt."

Marko és Horner dicséretével szöges ellentétben áll a hétvégén a Sky Sports tanácsadójaként tevékenykedő Nico Rosberg véleménye, aki szerint Albon borzasztó hétvégén van túl. „Nagyon-nagyon rosszul vezetett ezen a hétvégén. Lassú volt, rengeteget hibázott, jelenleg pedig pont az ellenkezőjére lenne szüksége. Jó eredmények kellenek neki, hogy bebiztosítsa az ülését. A legutóbbi produkciójával nem úgy néz ki, hogy képes lesz megtartani azt. Sajnálom, mert kedves srác, és tudjuk, hogy képes jól teljesíteni" – nyilatkozta a 2016-os világbajnok.

Hülkenberg kék helyett végül rózsaszín overált húzott az Eifel Nagydíjra - Galéria!Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

Noha Albon lecserélése hivatalosan egyelőre nem téma, Marko elárulta, hogy

az Eifel Nagydíjon könnyen előfordulhatott volna, hogy a végül a Racing Pointnál Lance Strollt helyettesítő Nico Hülkenberg ugorjon be a helyére, a thai-brit pilóta egyik koronavírustesztje ugyanis érvénytelen lett.

„Már pénteken beszéltünk Hülkenberggel, mivel Albonnak volt egy érvénytelen tesztje. Kiderülhetett volna, hogy megfertőződött. Ahogy leszálltunk a repülőről, már hívtam is Hülkenberget" – erősítette meg Marko.

Kvjatnál kihúzta a gyufát

Albon nem túl szerencsés megmozdulásai közé tartozott a nürburgringi versenyen az, amelyikkel leborotválta Danyiil Kvjat első szárnyát, miután az orosz visszatért a pályára az utolsó sikán átvágását követően. Az Alpha Tauri versenyzője nem rejtette véka alá a véleményét a manőverről.

Kvjat első szárny nélkül - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

„Őszintén nem értettem a manőverét. Mit csinált? Szerintem ez nem volt profihoz méltó tőle, rosszul ítélte meg a helyzetet, az ember nem számít ilyesmire egy, az ő szintjén levő versenyzőtől, aki ilyen régóta csinálja ezt – szúrt oda Kvjat. – Akárhogy is, a versenyem le lett rombolva ezzel, egy teljes kört kellett lassú tempóban megtennem, a szárny bement a kocsi alá, megrongálta a padlólemezt, a fékhűtést, úgyhogy onnantól szenvedés volt az egész, mivel nagyon sok leszorítóerő hiányzott. Reménykedtem, hogy elered az eső vagy más furcsaság történik."

„Dany kicsit szélesre futott a sikánban, utána pedig rosszul mértem fel a szituációt. Nem igazán tudom, hogy mi történt, de az utolsó kanyar előtt összeértünk" – összegezte röviden a történteket Albon, aki 5 másodperces büntetést kapott az ütközésért, ezt azonban már nem tudta letölteni, mivel a hűtő kilyukadása miatt fel kellett adnia a versenyt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK