Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton már érti, milyen nehéz dolga volt Schumachernek

2020.10.12. 13:10

A Michael Schumacher rekordját beállító Lewis Hamilton csak most értette meg igazán, hogy mekkora teljesítmény volt a hétszeres világbajnoktól eljutni 91 futamgyőzelemig. A Mercedes pilótája felelevenítette egyik legszebb emlékét a német legendáról.

Lewis Hamilton az Eifel Nagydíjon megszerezte pályafutása 91. győzelmét a Forma-1-ben, amivel utolérte az eddigi csúcstartó Michael Schumachert. A Mercedes hatszoros világbajnoka még a futam utáni órákban is próbálta feldolgozni, hogy mit ért el, közben pedig méltatta a hétszeres világbajnokot, mondván csak most értette meg igazán, milyen nehéz volt a német legendának eljutni ennyi győzelemig.

91. alkalommal intette le elsőként a kockás zászló - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi

„Természetesen mindenki tudja, hogy ő egy ikon és a sportág legendája. Amit elért oly sok területen, kitolta a fizikai teljesítőképesség határait és úttörő volt abban, hogy ő volt a legfittebb pilóta. Figyelemre méltó, hogy mit tett a csapatokért, amelyeknél versenyzett, különösen a Ferrariért" – nyilatkozta Hamilton Schumacherről a verseny után.

A hatszoros világbajnok ezután arról beszélt, hogy miután ő is elért idáig, már igazán érti, hogy milyen nehéz ennyi éven át magas szinten teljesíteni, és annyi versenyt nyerni, amennyit Schumacher nyert a pályafutása alatt. „Ez a szám olyan nagy, és amikor olyan messze van, talán nehezebb az embereknek teljes mértékben megérteni, hogy milyen nehéz volt eljutnia 91 győzelemig. Teljesíteni hétről hétre, évről évre, formában maradni és precíznek lenni. Most jobban megértem ezt, mint valaha, és csak annyit mondhatok, hogy nem lesz könnyebb, az elsőtől a 91.-ig nehéz és kemény az út."

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke hihetetlennek nevezte, hogy Hamilton beérte Schumachert, mivel az osztrák számára a hétszeres világbajnok „mindenki felett áll". „Személy szerint nekem mindig is Michael lesz a legikonikusabb autóversenyző – jelentette ki. – Emlékszem rá, ahogy néztem azokban az években a Ferrarival. Ki gondolta volna, hogy valaha is megdöntik a rekordját, erre most itt vagyunk. 91 győzelem, amire büszkék lehetünk, ugyanakkor ez nem szabad túl nagy elégedettséggel eltöltsön minket. Ennek azonban nem áll fenn a kockázata a csapatunkban, mert könyörtelenül hajszoljuk a tökéletességet, és inkább a holnapra figyelünk, mint hátrafelé tekintünk."

Csak akkor esett le neki, hogy utolérte Schumachert, amikor behajtott a bokszba - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Hamiltonnak csak akkor jött rá, hogy megvan a 91. győzelme, amikor a levezető kör végén behajtott a bokszba. Wolff ezzel kapcsolatban elmondta, az egész csapatban nem foglalkoztak a rekorddal, mert az ilyesmi csak elterelné a figyelmüket.

„Nem hiszem, hogy bárki gondolt ma a rekordra, beleértve őt és minket is. Amikor túl sokat gondolsz a pontokra, a győzelmekre vagy a bajnoki címekre, akkor ez eltereli a figyelmed. Szerintem annyira közel kell lenned a tökéletességhez minden egyes edzésen, majd megpróbálnod a lehető legtöbb pontot szerezni, hogy emiatt nem nézheted, hogy mi történhet, csak a feladatra koncentrálhatsz."

Már volt egy 2012-es sisakja

Hamilton a leintés után szép ajándékot kapott a Schumacher-családtól, a hétszeres világbajnok fia apja egyik 2012-es sisakját adta át neki, ami igazán meghatotta a Mercedes versenyzőjét. Hamilton később elárult, hogy ezzel már két 2012-es Schumacher-sisakja lesz otthon, 8 évvel ezelőtt ugyanis már Schumachertől is kapott egyet.

Hamilton Schumacher sisakjával, a háttérben Mick - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

„Valójában már van egy sisakom Michaeltől. Nagyon-nagyon különleges pillanat volt nekem, amikor 2012-ben Abu-Dzabiban átmentem a Mercedes vendéglátóegységébe, találkoztam vele és sisakot cseréltünk. Az egy olyan pillanat volt, amit soha nem fogok elfelejteni. Olyasvalaki mellett állhattam, akit a TV-ben nézve nőttem fel, a sportemberek között pedig a mez vagy nálunk a sisak cseréje a legnagyobb fokú tisztelet jele. Hogy a sportág legendája megtette ezt velem, az nagyon különleges volt."

„Nagyon megérintett, hogy a családja megtisztelt ma ezzel a sisakkal. A fia egy nagyszerű fiatal tehetség és egy igazán őszinte ember. Michael nyilván remek férfit nevelt belőle, kíváncsian várom, hogy miként fog előrelépni a karrierjében. Most már két különleges sisakom van Michaeltől a kis nappalimban."

Másként fog emlékezni erre a győzelmére, mint a többire - Galéria!Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

Hamilton a történtek fényében elmondta, hogy a 91. sikerére másképp fog emlékezni, de még fel kell dolgoznia, hogy milyen magasságokba jutott. „Ez egyértelműen nem csak egy újabb győzelem. Az utóbbi egy órában igazán próbáltam végiggondolni, hogy mit tettünk és mit értem el. A következő pár napban ezen fog járni az agyam. Nehéz megtalálni a megfelelő szavakat és pontosan feldolgozni mindezt. Egyértelműen különleges győzelem volt, felhívtam az apukámat és Lindát (a mostohaanyja - a szerk.) és beszéltem velük. Nagyon érzelmes ez a nap."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK