Vágólapra másolva!
Eddigi pályafutása mélypontját éli a Ferraritól az év végén távozó Sebastian Vettel, de Daniel Ricciardo és Helmut Marko is úgy véli, jövőre ennél jobb eredményeket érhet el az Aston Martinnal.

Új fejezet kezdődik Sebastian Vettel pályafutásában a következő szezontól, mivel a Ferraritól az év végén távozó négyszeres világbajnok az idén még Racing Point néven versenyző Aston Martinhoz szegődik, ahol azt várják tőle, hogy segít élcsapatot faragni a silverstone-i istállóból, de leendő munkatársai azt is tudják, hogy Vettel jelenleg nincs jó formában.

Vettelnek el kellene kezdenie javuló tendenciát mutatni, talán az Aston Martinnál ez sikerül Forrás: AFP/Ina Fassbender

Korábbi csapattársa, Daniel Ricciardo üdvözölte, hogy Vettel meghosszabbítja a pályafutását és úgy vélte, az Aston Martinnak és a Forma-1-nek is jót tesz, hogy a német pilóta a mezőny tagja marad.

„Számára ez bizonyosan a megfelelő lépés. Biztos vagyok abban, hogy a közeljövőben élcsapattá válnak, ami rendszeresen a mezőny elején szerepel majd – nyilatkozta Ricciardo az Auto Bildnek. – Személy szerint nagyon örülök [Vettel sikerének] is, hogy sikerült egy ilyen jó ülést találnia.”

Vettel eddig minden idősebb csapattársát legyőzte, de mindkét fiatalabbtól vereséget szenvedett. Először 2014-ben meglepetésre Ricciardótól kapott ki, bár azt az évet befolyásolták a műszaki hibák, és az is, hogy a négyszeres világbajnok már korán rájött, hogy nem tudja újra megvédeni a címét, és elkezdett tárgyalni az átigazolásról a Ferrarival.

Ricciardo és Vettel kapcsolatát nem mérgezte meg, hogy csapattársak voltak Forrás: Getty Images//Clive Mason

Ricciardo úgy érzi, jó munkát végzett abban az évben, és szomorú volt Vettel távozása miatt, szeretett volna még legalább egy szezont a német pilóta oldalán versenyezni. Hatalmas kihívásnak érezte, hogy Vettel mellett szerepelhetett egy olyan csapatban, amit szerinte Vettel köré építettek, de sokat is tanult az akkor már rutinos és sikeres versenyzőtől.

„A munkamódszere különleges volt, ahogy a csapatot lendületben tartotta. A németes munkamorálja nagyon speciális volt. Hihetetlenül összeszedett volt, aprólékosan megvizsgált minden részletet. Néha sokkolt, hogy mennyire brutálisan őszinte volt egy problémával kapcsolatban, de gyorsan megtanultam, hogy az ember csak így érheti el a célját. Tetszett, ahogy csinálta.”

Az ausztrál pilóta három futamot is megnyert 2014-ben, Vettel egyet sem, Ricciardo el is ismerte, arra számított, hogy csapattársa nehezebben viseli majd a vereséget, de úgy érezte, Vettel mindig tisztelettel viseltetett iránta.

„Sohasem voltak intrikák vagy egyéb játszmázások. Ha jó munkát végeztem, gratulált, mindig sportszerű volt és el tudta fogadni a vereséget. Aztán viszont mélyen magába zárkózott, hogy megtalálja a módját a fejlődésnek. Szerintem ez alapozta meg, hogy olyan sokáig a csúcson legyen.”

Mentora szabadságra küldte volna

A Forma-1-ben Vettel korábbi mentora, a Red Bullt képviselő Helmut Marko az elsők között tudta meg a német versenyzőtől, hogy a Ferrari nem hosszabbít vele szerződést, még úgy is, hogy a Red Bull sem dobott mentőövet korábbi protezsáltjának. Ezután felmerült, hogy Vettel visszavonul, de Lawrence Stroll végül meggyőzte őt, Marko tanácsa ellenére is.

Vettel az átigazolása után is gyakran beszélgetett a Red Bull felsővezetőivel, különösen Markóval (k) Forrás: Getty Images/Mark Thompson

„Azt javasoltam Sebnek, hogy hagyjon ki egy évet, töltődjön fel, aztán újult erővel csapjon le a lehetőségekre, amelyek 2022-re nyílnak. Úgy döntött, hogy inkább marad a körforgásban. Az Aston Martinnal a dobogóra biztosan lesz esélye, de kételkedem abban, hogy nyerhet-e. A Ferraritól való távozása nyilvánvalóan méltatlan, remélem, hogy működni fog a terve.”